Pereiti į pagrindinį turinį

„Kepler“ teleskopas aptiko 26 naujas planetas

2012-01-27 15:10
„Kepler“ teleskopas aptiko 26 naujas planetas
„Kepler“ teleskopas aptiko 26 naujas planetas / Scanpix nuotr.

NASA „Kepler“ kosminio teleskopo misija patvirtino 26 naujų už mūsų Saulės sistemos esančių planetų egzistavimą.

Po 11 planetinių sistemų pasklidusiuose pasauliuose yra per daug karšta, kad ten būtų įmanoma išgyventi, mat visos planetos aplink žvaigždes skrieja arčiau nei Venera, antroji planeta nuo Saulės, kurios paviršiuje temperatūra siekia 464 laipsnius Celsijaus.

Tačiau NASA mokslininkus šis atradimas vis tiek nudžiugino, mat dabar nuo 2009 metų „Kepler“ aptiktų planetų skaičius beveik padvigubėjo.

„Prieš prasidedant „Kepler“ misijai, žinojome apie galbūt 500 visame danguje esančias egzoplanetas. Dabar per dvejus metus „Kepler“ aptiko daugiau kaip 60 planetų ir daugiau kaip 2,3 tūkst. planetų kandidačių“, – sakė „Kepler“ programos mokslininkas Dougas Hudginsas.

„Tai rodo, kad mūsų galaktika tikrai pilna įvairaus dydžio ir orbitų planetų“, – pridūrė jis.

„Kepler“ – pirmoji NASA misija, kurios tikslas – ieškoti į Žemę panašių planetų, skriejančių aplink į Saulę panašias žvaigždes.

Ji pradėta 2009 metų kovą ir, kaip manoma, truks bent iki 2012 metų lapkričio.

Praėjusių metų gruodį NASA pranešė, kad „Kepler“ patvirtino pirmąją planetą, esančią gyvybei tinkamoje zonoje už Saulės sistemos ribų, - „Kepler 22b“, tačiau nežinoma, ar jos paviršius kietas, ar dujinis.

Tokias planetas nuo žvaigždžių skiria pakankamas atstumas, kad jose galėtų būti vandens, be to, gyvybei palaikyti tinkama temperatūra ir atmosfera.

Aplink žvaigždę skriedama 600 šviesmečių atstumu, „Kepler 22b“ yra 2,4 karto didesnė už Žemę, o aplink savo žvaigždę ji apskrieja per 290 dienų.

26 naujos planetos, kurias aptiko „Kepler“, aplink savo žvaigždes apskrieja per 6–143 dienas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų