Iš kraujo mėginio galima nustatyti žmogaus amžių

Teismo medicinoje – nauji policijos darbą palengvinantys metodai. Nuo šiol užpuoliko amžių greičiausiai bus galima nustatyti pagal jo kraują.

Vaizdas slaugos namuose negailestingas. Senyvo amžiaus vyriškis guli ant žemės kraujo klane. Detektyvai taip pat randa nenustatyto asmens kraujo prie durų, įtardami, jog auka su užpuoliku grūmėsi. Ar užpuolikas taip pat gyveno slaugos namuose? O gal tai buvo aštuoniasdešimtmečio slaugė arba sanitaras? Detektyvai turi šiek tiek palaukti, kol iš kraujo bus nustatyta, jog užpuolikui apie 20–30 metų.

Kol kas tai – išgalvotas scenarijus, tačiau „Current Biology“ praneša, jog iš kraujo galima nustatyti asmens amžių padarant vos dešimties metų paklaidą. Jei tyrimai bus patvirtinti, ši technika labai palengvins policijos darbą, praneša sciencemag.com.

Kraujo amžiaus testas priklauso nuo T ir imuninių ląstelių ypatybių, kurios atpažįsta ir kovoja su įvairiais mikrobais. Šios ląstelės besivystydamos keičia DNR, tačiau su metais jų mažėja, todėl ir DNR pokyčių – mažiau. Pagal tai medikai ir gali „suskaičiuoti“ žmogaus amžių.

Tyrimams buvo tiriama 200 kraujo mėginių, kurių amžius – nuo kelių savaičių iki 80 metų. Tada mokslininkai ir pastebėjo proporcingą santykį tarp T ląstelių, DNR fragmentų ir, žinoma, žmogaus amžiaus. Santykis tarp šių elementų toks stiprus, kad galima nustatyti amžių, pasak mokslininkų, apsirinkant iki 9 metų.

Iš pradžių tai atrodo gana daug, tačiau teismo medicinoje galima suskirstyti įtariamuosius pagal amžiaus grupes, taip daugelį iš jų atmetant.

Šiuo metu pagal kraują galima nustatyti identitetą tik tokiu atveju, jei asmuo policijai yra žinomas ir jie turi jo kraujo pavyzdį.

Mokslininkai tikisi, kad pavyks nustatyti žmogaus dar tikslesnį amžių derinant T ląsteles su kitais amžių atskleisti leidžiančiais elementais. Jie taip pat pamini, jog šis testas gali parodyti ir seniau nei prieš metus paimto kraujo amžių, todėl galima taikyti šį metodą ir senoms byloms.

Prieš pradedant policijos medikams plačiai naudoti šį metodą, jį turi patvirtinti dvi nepriklausomos laboratorijos. Šiuo metu jau yra prašymų naudoti šį testą, kai bylose nėra pakankamai įrodymų ir įkalčių, o policijai būtinai reikia naujų duomenų, kurie bent šį tą atskleistų apie nusikaltėlį.


Šiame straipsnyje: kraujasDNR

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių