Laukinės išvaizdos naminės katės – jau ir Lietuvoje

Kaune įsikūręs kačių veislynas Domus felina yra vienintelis veislynas Lietuvoje, auginantis ir veisiantis hibridines egzotiškąsias Savannah veislės kates.

Ši viena naujausių ir įdomiausių egzotiškų naminių gyvūnų veislių pasaulyje – tai paprastos naminės katės ir laukinio Afrikos savanose gyvenančio egzotiškos išvaizdos servalo meilės vaisius. Savannah keturkojai išsiskiria dydžiu, ypatinga laukinėms katėms būdinga išvaizda, unikaliu šuniškai prieraišiu, draugišku charakteriu bei žaismingumu.

Kainavo daug vargo

„Jau  penkerius metus mes domimės šiomis didelėmis, įspūdingos laukinės išvaizdos egzotiškomis katėmis, nes mus visuomet labai žavėjo laukinių kačių – tokių kaip gepardai ir leopardai – didinga išvaizda, – pasakojo DOMUS FELINA veislyno įkūrėjai bei Savannah keturkojų augintojai Armedas ir Gailina Kavaliauskai.

Tačiau šią seną iš vaikystės atkeliavusią svajonę porai pavyko įgyvendinti tik 2007 m.

„Tai kainavo daug vargo, kadangi anksčiau pasaulyje Savannah kačių veislynų buvo tik kelios dešimtys ir beveik visi jie buvo įsikūrę JAV. O ir iš ten įsigyti šį egzotišką gyvūną buvo praktiškai neįmanoma, nes jų tiesiog neparduodavo žmonėms į kitas šalis, – pasakojo keturkojų augintojai. – Bet galiausiai, ilgo darbo ir mūsų veisimo programos dėka, mes jau ir Lietuvoje pradėjome veisti aukščiausius Savannah veislės standartus atitinkančias egzotiškas kates.“

Savannah veislė atsirado 1980 m. Jungtinėse Valstijose, kai pirmąjį pasaulyje tokį kačiuką atsivedė naminė katė, susiporavusi su laukiniu Afrikos katinu servalu. Po ilgo selekcinio periodo veislė visuomenei buvo pristatyta tik 2000 m. ir iš karto tapo labai populiari. Ji buvo pavadinta „Savannah“ vardu, kilusiu nuo Afrikos savanos, kurioje  gyvena laukinės katės servalai – naujos veislės gyvūnų protėviai.

Paveldėjo laukinių bruožų

Savannah yra ilgakojė, gracinga, liauna, bet palyginus didelė katė. Jos ūgis iki pečių gali siekti net iki 60 cm, o svoris – iki 15 kg. Išvaizda ji labai panaši į savo protėvį – dėmėtą servalą.

Savannah katės yra labai draugiškos, žaismingos, smalsios, pasižyminčios šuniška elgsena, nes prisiriša prie šeimininko ir mielai su juo leidžia laiką. Katės labai greitai susigyvena ir su kitais naminiais augintiniais. Be to, jos lengvai išmoksta būti vedžiojamos už pasaitėlio, atnešti daiktus, mėgsta su šeimininkais važinėti automobiliu bei turi paveldėtus laukinius bruožus – dievina žaisti vandenyje, maudytis ir labai aukštai šokinėja.

„Mūsų katė Chandah gali pašokti net į dviejų metrų aukštį! Be to, ji gaudo ir atneša numestus daiktus, laksto iš paskos ir netgi uodegą vizgina!“ – pasakojo augintinės šeimininkai.

Savahhah – nereiklūs gyvūnai

Nepaisant veislės išskirtinumo bei unikalumo, prižiūrėti šias kates nėra sudėtinga. Jos pasižymi stipria sveikata, yra ilgaamžės – gali gyventi 20 ir daugiau metų.

Savannah katės – trumpaplaukės, tad beveik nesišeria, o jų mityba turi būti aukštos kokybės, tačiau panaši į daugelio kačių. Be to, šie gyvūnai yra  hipoalergiški, todėl gali tikti ir alergiškiems kačių mylėtojams.

Šiuo metu veislyne DOMUS FELINA gyvena dvi suaugusios Savannah katės – Chandah F2B bei Khyan F5C. Skaičius bei raidė prie vardo nurodo, kokiai kartai atstovauja katė, t.y. kiek ji turi laukinio servalo kraujo. Pagal tai nustatoma ir Savannah katės kaina, kuri svyruoja nuo 500 iki 15 tūkst. eurų (nuo 1725 iki 52 tūkst. litų).


Šiame straipsnyje: katėsSavannah

NAUJAUSI KOMENTARAI

Domantas

Domantas portretas
Įdomi katytė.

smile1

smile1 portretas
gražuolės

Praeivis

Praeivis portretas
Tejp, dailios katės - su kiaušais :D
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių