Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvos speleologai ruošiasi giliausio urvo šturmui

2012-07-12 21:06
Lietuvos speleologai ruošiasi giliausio urvo šturmui Lietuvos speleologai ruošiasi giliausio urvo šturmui Lietuvos speleologai ruošiasi giliausio urvo šturmui Lietuvos speleologai ruošiasi giliausio urvo šturmui Lietuvos speleologai ruošiasi giliausio urvo šturmui Lietuvos speleologai ruošiasi giliausio urvo šturmui

Liepos 20-ąją į giliausią pasaulyje Kruberio – Voronjos urvą išvyksianti lietuvių komanda intensyviai treniruojasi ir kaupia jėgas išbandymų kupinai dviejų savaičių kelionei po požemio labirintus. Urvotyrininkų treniruočių programoje – ir kopimas į 45m aukščio vandens bokštą, ir nardymo pamokos ežeruose bei apsemtuose fortuose.  

„Urvų konfigūracija labai įvairi – nuo siaurų tunelių, per kuriuos vos pavyksta prasibrauti, vandens telkinių, per kuriuos tenka nerti, iki neaprėpiamo dydžio požeminių salių ir gilių šulinių, – pasakoja Gintautas Švedas, vienas iš daugiausiai patirties turinčių ekspedicijos dalyvių. – Dėl to speleologų treniruotės labai įvairios ir nenuobodžios: mokomės tiek kopti į aukštus statinius, tiek nardyti po vandeniu, tiek landžioti per siauras konstrukcijas,“ – sako jis.

Ekspedicijoje dalyvausiančiam narui Vyčiui Vilkui ir kitiems komandos nariams didžiausią nerimą kelia apsemtų Kruberio – Voronjos urvo dalių įveikimas, todėl speleologai itin daug dėmesio skiria nardymo treniruotėms. Jos vyksta nuožulnų dugną turinčiuose ežeruose bei užlietuose fortuose – čia aplinka labiausiai primena urvuose esančius vandens sifonus. Ilgesnius ir gilesnius vandens telkinius speleologai įveikia su nardymo įranga, tačiau urvuose yra ir tokių sifonų, į kuriuos tenka nerti be oro balionų – tiesiog sulaikius kvėpavimą. Vienas iš jų lietuvių komandos laukia ir Kruberio – Voronjos urve.

Ruošdamiesi šiai ekspedicijai speleologai ne tik daug treniruojasi, bet ir laikosi specialaus mitybos režimo – vartoja neriebų, daug baltymų ir vitaminų turintį maistą. Nusileidus į urvą speleologų „dieta“ gerokai pasikeis – nuolatinis šaltis ir drėgmė apsunkina maisto produktų transportavimą, o didelis fizinis krūvis verčia organizmą suvartoti daugiau energijos, todėl net valgant lašinius, duoną, šokoladą bei kitus kaloringus produktus netenkama svorio.

Lietuvių ekspedicija „Gilyn į Žemės centrą“ 2012 – tai didelio projekto „Bedugnės kvietimas“ dalis, kurį rengia Ukrainos speleologijos asociacija (UkrSA), Kruberio – Voronjos urvą tyrinėjanti jau daugiau nei trylika metų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų