Pereiti į pagrindinį turinį

Naujojoje Gvinėjoje – tūkstančiai naujų faunos ir floros rūšių

Naujojoje Gvinėjoje – tūkstančiai naujų faunos ir floros rūšių Naujojoje Gvinėjoje – tūkstančiai naujų faunos ir floros rūšių Naujojoje Gvinėjoje – tūkstančiai naujų faunos ir floros rūšių Naujojoje Gvinėjoje – tūkstančiai naujų faunos ir floros rūšių Naujojoje Gvinėjoje – tūkstančiai naujų faunos ir floros rūšių Naujojoje Gvinėjoje – tūkstančiai naujų faunos ir floros rūšių Naujojoje Gvinėjoje – tūkstančiai naujų faunos ir floros rūšių Naujojoje Gvinėjoje – tūkstančiai naujų faunos ir floros rūšių Naujojoje Gvinėjoje – tūkstančiai naujų faunos ir floros rūšių Naujojoje Gvinėjoje – tūkstančiai naujų faunos ir floros rūšių

Vienuolžuvė

Vienuolžuve Chrysiptera cymatilis yra viena iš 1060 naujų faunos ir floros rūšių, rastų Naujojoje Gvinėjoje nuo 1998 iki 2008 m. Didžiausia pasaulio tropinė sala yra pasidalinusi tarp Indonezijos ir vakarų Papua Naujosios Gvinėjos rytuose.

„Jei žiūrėtume į Naująją Gvinėją biologinės įvairovės atžvilgiu, tai greičiau būtų žemynas, o ne sala“, - teigia biologas Neilas Stronachas.

Nors mokslininkai kas savaitę randa bent dvi naujas rūšis, medžių kirtimas ir žemdirbystė kelia grėsmę naujoms rūšims.

Didysis „lenktų nagų“ driežas

43 naujos reptilijų rūšys buvo rastos per minėtąjį periodą. Tarp jų ir didysis „lenktų nagų“ driežas, kuris buvo aptiktas 2001 m. Indonezijoje.Naujoji Gvinėja, kuri mokslininkų laikoma „paskutinė nesugadinta tropinė vietovė“, užima mažiau nei 0.5 proc. Žemės, bet yra namai 6-8 proc. planetos faunos ir floros rūšių.

Mėsingoji-žiedinė orchidėja

Ši orchidėja (Cadetia kutubu) yra viena iš aštuonių naujų orchidėjų rūšių, kurios buvo rasto Naujosios Gvinėjos Kikori regione.

Salos turtingos lietingų miškų, kurie sukuria puikias sąlygas augmenijos įvairovei. Per paskutiniuosius dešimt metų buvo aprašyta apie šimtas naujų orchidėjų rūšių.Turkinis driežasStebinančios spalvos driežas Varanus macraei buvo aptiktas Batano saloje 2001 m.

Užaugantis iki metro ilgio driežas yra vienas iš gražiausių radinių roplių pasaulyje.

Žuvis-vaivorykštė

Naujoji Gvinėja turi vienas iš gražiausių gėlo vandens žuvų. Tarp jų - mažytė, įvairiaspalvė žuvis-vaivorykštė.

Per paskutiniuosius dešimt metų buvo rasta dešimt naujų žuvies-vaivorykštės rūšių.
Mėlynakis taškuotasis kuskusas

Šis gyvūnėlis yra mažasis oposumų giminės narys, kuris buvo rastas Indonezijoje 2004 m.Sala gali didžiuotis didžiausia sterblinių gyvūnų  įvairove medžiuose.

Bukanosis delfinas

Mokslininkai atrado netikėtą faunos atstovą, kai 2005 m. Naujosios Gvinėjos pietų vandenyse buvo užfiksuotas bukanosis delfinas.

Iš pradžių šie delfinai buvo priskirti kitai delfinų rūšiai, tačiau vėliau mokslininkai nusprendė, kad jie – atskira gyvūnų rūšis.

Bukanosis delfinas buvo naujai atrasta delfinų rūšis po trisdešimties metų pertraukos.

Pagurklinis medsiurbinis paukštis

Šis paukštelis buvo aptiktas 2005 m.  Foja kalnuose, Indonezijos Papua provincijoje.

Medsiurbinis paukštis buvo labai ilgai nerastas dėl dviejų priežasčių: mažai vietinių gyventojų išdrįso eiti į kalnus, kurie laikytini šventais; ši rūšis neįprasta tuo, kad kaip kiti medsiurbiniai paukščiai, jie nekelia daug triukšmo.

Įstabioji orchidėja

„Įstabiosios“ orchidėjos vardą ši gėlė gavo 2003 m.

Nepaisant gausios augmenijos, ši gėlė ir kita flora rizikuoja išnykti, nes nuo 1972 iki 2002 m. apie 24 proc. Papua Naujosios Gvinėjos miškų buvo sunaikinti dėl medienos pramonės „alkio“ ir žemdirbystės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų