Pereiti į pagrindinį turinį

Nepalietė tapo pirmąja dukart į Everesto viršūnę įkopusia moterimi

2013-02-26 13:31
Nepalietė tapo pirmąja dukart į Everesto viršūnę įkopusia moterimi
Nepalietė tapo pirmąja dukart į Everesto viršūnę įkopusia moterimi / Scanpix nuotr.

Viena jauna Nepalo šerpų alpinistė tapo pirmąja pasaulyje moterimi, dukart per savaitę įkopusia į Everesto viršūnę, patvirtino Guinnesso pasaulio rekordų knyga.

29 metų šerpė Chhurim pasiekė 8 850 metrų aukščio kalno viršūnę pernai gegužės 12-ąją ir 19-ąją.

„Man tai didelis pripažinimas“, - Chhurim, kuri, kaip ir dauguma šerpų, turi tik vardą, sakė naujienų agentūrai „Reuters“.

Chhurim, kilusi iš Soluchumbu regiono šiaurės rytų Nepale, kur stūkso Everestas ir kitos garsios viršukalnės, po savo pirmojo žygio į aukščiausio pasaulyje kalno viršūnę grįžo į bazinę stovyklą ir trumpai pailsėjus vėl į ją įkopė po septynių dienų.

„Kopti antrąjį kartą buvo sudėtinga ir sunku. Tačiau kai pasiekiau viršūnę, viskas buvo gerai, - pasakojo ji. - Buvau labai laiminga, kad sugebėjau atlikti, ką visuomet norėjau padaryti.“

Chhurim sakė norinti kada nors vėl kopti į Everestą, tačiau neplanuojanti to daryti artimiausioje ateityje.

Pirmaisiais Everesto viršūnę pasiekusiais žmonėmis tapo seras Edmundas Hillary, bičių augintojas iš Naujosios Zelandijos, ir šerpas Tenzingas Norgay, kuriems tai pavyko padaryti 1953 metais. Nuo to laiko į šį kalną įkopė apie 4 000 alpinistų.

Daugiausiai kartų į Everestą yra įkopęs Nepalo šerpas Apa, dabar gyvenantis Jungtinėse Valstijose - jis šio kalno viršūnę aplankė 21 kartą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų