Pereiti į pagrindinį turinį

Nugaišo Tokijo zoologijos sode gimęs didžiosios pandos jauniklis

2012-07-11 14:15
Nugaišo Tokijo zoologijos sode gimęs didžiosios pandos jauniklis
Nugaišo Tokijo zoologijos sode gimęs didžiosios pandos jauniklis / Scanpix nuotr.

Tokijo zoologijos sode praėjusią savaitę gimęs didžiosios pandos jauniklis trečiadienį nuo plaučių uždegimo nugaišo, pranešė sodo darbuotojai, kurie iš pradžių kalbėjo, kad šis jauniklis yra reta japonų vykdomos pandų veisimo nelaisvėje programos sėkmė.

Jauniklis, kuris dar neturėjo vardo, buvo pirmasis zoologijos sodo „Ueno“ pandos mažylis po 24 metų pertraukos ir vienintelis, kurio gyvybė užsimezgė po natūralaus susiporavimo. Jis nugaišo vos savaitė po to, kai išvydo pasaulį ir sukėlė susižavėjimą visoje Japonijoje.

Prižiūrėtojai sakė, kad rado mažylį gulintį ant nugaros prie motinos Shin Shin pilvo.

„Jie atliko širdies masažą ir (taikė) kitas priemones, bet, deja, 8 val. 30 min. patvirtino jo nugaišimą“, - sakoma zoologijos sodo pranešime.

Shin Shin ir jos partneris Ri Ri kovo pabaigoje du kartus poravosi, ir patelės būklė - jos hormonų fonas ir apetito praradimas maždaug dviem savaitėms - rodė, kad ji gali turėti jauniklį.

Šią pandų porą zoologijos sodui pernai paskolino Kinija; metams toks pasiskolinimas kainuoja maždaug milijoną dolerių.

Jų naujagimis buvo sveikinamas ir Kinijoje, kurios santykiai su Japonija ne visada būna draugiški.

„Didžiosios pandos yra draugystės pasiuntiniai“, - praėjusią savaitę Tokijuje gimus jaunikliui sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas.

„Viliamės, kad gimus šiam jaunikliui galima skatinti jausmus tarp žmonių ir bendrus Kinijos ir Japonijos santykius“, - pridūrė jis.

Kinija garsėja savo „pandų diplomatija“ - šiuos gyvūnus dovanoja kitoms šalims kaip diplomatines dovanas. Laisvėje Kinijoje tėra likę maždaug 1,6 tūkst. didžiųjų pandų, o nelaisvėje visame pasaulyje, daugiausia - Kinijoje, jų laikoma dar maždaug 300.

Japonijoje pasaulį yra išvydusios iš viso 16 didžiųjų pandų, praneša dienraštis „Yomiuri Shimbun“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų