Pasaulio internautai mini „Facebook“ nedraugų atsikratymo dieną

Pasaulio internautai trečiadienį  mini „Facebook“ nedraugų atsikratymo dieną. Jos metu „Facebook“ naudotojai kviečiami peržiūrėti savo virtualių draugų sąrašus ir iš jų pašalinti žmones, kurie yra mažiau artimi ar net visiškai nepažįstami.

Saugumo ekspertai įspėja, kad pašaliniams matoma ar lengvai pasiekiama asmeninė informacija socialinėse bendruomenėse gali sukelti nemažai problemų

"Asmeniniai duomenys labiausiai domina šiuolaikinius įsilaužėlius ir kitus piktavalius. Ironiška, bet dažniausiai jie išgaunami ir dėl didelio pačių kompiuterių naudotojų neatidumo – netinkamai suderintų nuostatų, antivirusinės programos neturėjimo. „Facebook“ naudotojams vertėtų profilio nuostatose nurodyti, kad jų asmeninė informacija būtų matoma tik tiems žmonėms, kuriems jau priskirtas draugo statusas. O ir dalinti jo reikėtų neskubėti“, - primena ESET saugumo sprendimams šalyje atstovaujančios bendrovės „NOD Baltic“ vadovas Tomas Parnarauskas.

Pasak T. Parnarausko, peržvelgti „Facebook" ir kitose bendruomenėse esančių virtualių draugų sąrašą verta nuolat, o geriausia – nepažįstamų  žmonių į jį išvis nepriimti.

„Prieš patvirtinant siūlymą draugauti verta savęs paklausti, ar tą žmogų kviestumėte į gimtadienį, ar padėtumėte jam persikraustyti. Jei ne – galbūt jis ir nėra jums toks artimas. Verta atminti, jog „Facebook“ ir kitų virtualių projektų tikslas yra visų pirma bendrauti su esamais draugais, tam jų struktūra ir pritaikyta. Tuo tarpu naujas pažintis megzti kviečia kiti portalai“ , - teigia Tomas Parnarauskas.

Į asmeninius kompiuterių naudotojų duomenis besikėsinantys virusai spalio mėnesį buvo patys pavojingiausi. Pasaulinės saugumo sprendimų kūrėjos ESET duomenimis, dažniausiai aptiktas „INF/Autorun“ virusas, rastas 6,22 proc. užkrėstų kompiuterių. Antroje grėsmių sąrašo vietoje liko „Win32/Conficker“ (4,32 proc.), trečioje – prisijungimo prie internetinių žaidimų duomenis vagiantis virusas „Win32/PSW.OnLineGames“ (2,62 proc.).

„INF/Autorun“ plinta per USB atmintines, skaitmeninius fotoaparatus ir kitas mobilias duomenų laikmenas. Virusas automatiškai paleidžiamas, jei kompiuteryje įjungta „Autorun“ nuostata. Efektyviausias būdas nuo jo apsisaugoti – ją išjungti arba naudoti patikimą ir atnaujintą programinę saugumo įrangą.

Ketvirtoje vietoje liko į dešimtuką rugsėjį sugrįžęs „Win32/Sality“ (1,9 proc.), nuo kurio nežymiai atsiliko antroje vietoje esančio viruso „Conficker“ versija, plintanti per mobilias duomenų laikmenas „INF/Conficker“ (1,54 proc.).

Dešimtuko naujokas – septintoje vietoje likęs, 1,31 proc. užkrėstų kompiuterių rastas „Win32/Bflient.K“. Šis kirmino tipo virusas kaip ir sąrašo lyderiai plinta nešiojamomis duomenų laikmenomis.

„Facebook“ nedraugų atsikratymo diena šiemet minima pirmą kartą. Jos iniciatorius – JAV komikas ir laidų vedėjas Jimmy Kimmelis.

 


Šiame straipsnyje: Facebook

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių