Pereiti į pagrindinį turinį

Piratų partija rado palaikymą Europos Parlamente

2011-11-14 12:51
Piratų partija rado palaikymą Europos Parlamente
Piratų partija rado palaikymą Europos Parlamente / GeekGod4.deviantart.com iliustr.

Švedijos Piratų partija švenčia savo pirmą didelę pergalę, kadangi neseniai jai pavyko įtikinti Žaliųjų grupę (penktoji pagal dydį Europos Parlamente) priimti jų pažiūras, susijusias su autorių teisių monopolija, reiškiančias atvirumą, skaidrumą ir atsakingumą.

Bendra Piratų partijos bei Žaliųjų grupė susitarė dėl šių punktų:

  • Būtina itin aiškiai apibrėžti, kad autorių teisių monopolija negali būti taikoma tam ką gali daryti paprastas žmogus su paprasta [kompiuterine] įranga pas save namie laisvu laiku; [autorių teisės] reguliuoja tik komercinę veiklą, susijusią su pelno gavimu. Iš esmės, paprastas failų apsikeitimas yra legalus bet kokiais atvejais.

 

  • Turi egzistuoti išimtys, kurios leistų legaliai kurti mashup ir remix tipo kūrinius. Citavimo teisės, taikomos tekstui, turi būti taikomos ir vaizdinei bei garsinei medžiagai.

 

  • Technines autorių teisių apsaugos priemones pageidautina padaryti nelegaliomis, kadangi jos yra vienas iš sukčiavimo būdų, anuliuojančių vartotojų ir piliečių teises. Mažų mažiausiai turi egzistuoti galimybė jas legaliai apeiti.

 

  • Visiems prieinamos programinės įrangos pozicijos turi būti sustiprintos.

 

  • [Pasaulinio] tinklo neutralumas turi būti garantuotas.

Nuo to momento, kai 2009 m. Piratų partija pateko į Europos Parlamentą, ši pažadėjo parodyti pasauliui neva piratinės veiklos teigiamas puses, ir šis atvejis yra pirmas didelis pasiekimas. Partijos nariai pareiškė, kad neseniai priimto dokumento pagalba jie nori atstatyti pirminę autorių teisių reikšmę. „Piratai“ aktyviai stengiasi padaryti legaliais kai kuriuos dalykus, kurie dabar tiek valdžios, tiek kino ir garso pramonės laikomi piratavimo aktais.

Anglų Piratų partijos narys Loz Kaye teigė, kad bet kuri šalis, kurioje yra panaši grupė, turės naudos iš Piratų partijos kovos už „piliečių laisves bei teisę dalintis.“

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų