Popierinis lėktuvėlis užkariavo kosmosą

Britų kosmoso entuziastai įėjo į istoriją paleisdami popierinį lėktuvėlį į kosmosą, kuris padarė įspūdingų fotografijų grįždamas į Žemę.

Komanda pagamino lėktuvą iš laikraščio ir paprastų lapų, įtaisė kamerą ir įdėjo jį į helio pripildytą balioną, kuris ir buvo paleistas į orą, praneša telegraph.co.uk.

Nuskridęs apie 30 km į kosmosą, balionas sprogo, o beveik metro ilgio sparnus turintis lėktuvėlis sklendė atgal į Žemę, ją fotografuodamas.

Operacija, kodiniu pavadinimu PARIS (Popierinio lėktuvėlio paleidimas į kosmosą), prasidėjo spalio 28 d., kada lėktuvėlis pakilo iš Ispanijos, netoli Madrido.

Steve`as Danielsas, Lesteris Haineris ir Johnas Oatesas, lėktuvėlio konstruktoriai, naudodamiesi navigacine sistema, apskaičiavo jo kelią į kosmosą ir atgal.

Lėktuvėlis nusileido maždaug 200 km nuo savo pakilimo vietos. Jis buvo beveik nesugadintas, turėjo nedidelę skylę viename sparne.

S. Danielsas sakė, kad kosmoso tyrėjų-mėgėjų komanda ėmėsi projekto juokais, tačiau galiausiai išleido jam daugiau nei 32 tūkst. Lt.

Dviejų vaikų tėvas sakė: „Iš pradžių galvojome, kad tai kvaila mintis. Niekas anksčiau to nėra daręs, todėl jaudinomės, kad gali nepavykti. Buvo šiek tiek streso.“

Trys entuziastai susitiko, kai aptarė projektą informacinių technologijų tinklalapyje ir susirado rėmėjų.

J. Oatesas pridūrė: „Mes norėjome beprotiško projekto, tačiau patys apstulbome, koks sėkmingas jis tapo. Mes labai džiaugiamės sėkme. Tikrai maniau, kad lėktuvėlio iš viso nerasime grįžusio. Galvojome, kad jis galėjo užstrigti ar nusileisti bet kur, galėjo sudužti.

Rasti jį sveiką, grįžusį iš tokios laukinės aplinkos, buvo neįtikėtina. Buvo šiek tiek apgadintas sparnas, tačiau iš esmės lėktuvėlis buvo sveikas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių