Pereiti į pagrindinį turinį

Retųjų metalų gausu vandenynų dugne

2011-07-05 13:38
Retųjų metalų gausu vandenynų dugne
Retųjų metalų gausu vandenynų dugne / wikimedia.org nuotr.

Ramiojo vandenyno dugno žemė pilna retųjų metalų. Nuostabą keliančios 17-os retų metalų, kaip neodimis ar europis, koncentracijos aptiktos net keliose vandenyno vietose.

Retieji metalai ypač reikalingi aukštųjų technologijų produktų gamyboje: nuo mobiliųjų telefonų iki flourascentinių lempučių ir vėjų jėgainių.

Tyrimą atlikęs Tokijo universiteto (Japonija) geologas Yasuhiro Kato, teigia, kad užtektų išgauti metalus iš sąlyginai nedidelio vandenyno dugno ploto, kad patenkintume visus pasaulio retųjų metalo poreikius. „Manau, kad metalų gavyba ateityje vystysis po vandeniu. Tai bus daug patogesnis ir ekonomiškesnis būdas nei kasti juos ant žemės.“ – teigė mokslininkas.

Šiuo metu beveik 97 proc. retųjų metalų išgaunami Kinijoje, kuri riboja jų eksportą. Nuo to kenčia pasaulinė rinka: jų kainos kyla, o produktai brangsta, baiminamasi metalų stygiaus netolimoje ateityje. Japonija tai pajustų ypač greitai, todėl ir imamasi įvairių studijų šiai problemai spręsti.

Studijoje pateiktuose išvadose teigiama, kad iš 78 tirtų vandenyno dugno vietų rasta kai kurių metalų koncentracija panaši į tą kuri yra Kinijos kasyklose, o kai kuriose vietose ji buvo net dvigubai didesnė.

Giliavandenė „kalnakasyba“ yra sena idėja, bet būtina įvertinti ir būsimą reikiamų technologijų kainą, bei gamtosaugos problemas. Jau prieš kelis dešimtmečius rasti cinko, magnio ir vario klodai keliose jūrose (kurios ne tokios gilios kaip Ramusis vandenynas) vis dar neeksploatuojami – nei vienas projektas nepasirodė ekonomiškai priimtinas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų