Pereiti į pagrindinį turinį

Vandenyno dugne - 18 mln. dolerių vertės lobis

Vandenyno dugne - 18 mln. dolerių vertės lobis
Vandenyno dugne - 18 mln. dolerių vertės lobis / Scanpix nuotr.

Mokslininkai, radę lobį šiaurinėje Atlanto vandenyno dalyje, tikisi jį netrukus iškelti.

Netoli Airijos krantų 1917 netais vokiečių torpeda paskandino britų garlaivį „Mantola“. Kartu su laivu į maždaug 2.5 kilometro gylį nuskendo ir apie 20 tonų sidabro. Šiandieninėmis kainomis toks kiekis brangiojo metalo būtų vertas apie 18 mln. JAV dolerių.

Tyrinėjimus vykdantis mokslininkai patvirtino, kad jie surado „Mantolą“ pasinaudodami robotu. Amerikiečių mokslininkai susisiekė su Britanijos transporto departamentu ir susitarė dėl brangenybių iškėlimo.

Pastaraisiais metais vyriausybės, susidūrusios su finansiniais sunkumais pradėjo ieškoti dingusių krovinių tam, kad galėtų pagerinti savo finansinę padėtį. Tokias paieškas palengvina įvairių robotų, apšvietimo ir kamerų panaudojimas.

„Atsirado daug naujų ir įdomių galimybių“, sakė tyrimo vadovas Gregas Stemmas. Naujasis radinys yra antrasis, kurį jo vadovaujama kompanija šiemet surado Didžiosios Britanijos vyriausybei.

Vykdydamos tokius susitarimus, privačios kompanijos rizikuoja savo pinigais, rengia brangias ekspedicijas ir pasidalina pelną. Šiuo atveju, „Odyssey“ kompanija gaus 80 procentų sidabro vertės, Didžiosios Britanijos vyriausybei atiteks likę 20 proc. Tikimasi, kad lobį pavyks iškelti ateinantį pavasarį.

Praėjusį mėnesį „Odyssey“ paskelbė atradusi britų garlaivį „Gairsoppa“ netoli Airijos krantų. Jame rasta apie 240 tonų sidabro, kurio vertė - daugiau, negu 200 mln. JAV dolerių. „Gairsoppa“ buvo pamuštas torpedos ir paskandintas 1941 metais.

Abu šie laivai priklausė Britų Indijos garlaivių navigacijos kompanijai, ir abu buvo rasti „Odyssey“ kompanijos per kelis pastaruosius mėnesius. G.Stemmas sakė, kad „Mantoloje“ rastas sidabras turėtų pasitarnauti išbandant naujas technologijas, skirtas tyrinėti jūros gelmes.

Tuo metu, kai „Mantola“ buvo paskandinta, 1917 metų vasario 4 dieną, nebuvo suėję nė metai nuo jos nuleidimo į vandenį. Paskutinės kelionės metu garlaivis iškeliavo iš Londono link Kalkutos. Pasak „Odyssey“, garlaiviu plaukė 18 keleivių ir 165 įgulos nariai.

Po keturių dienų nuo išplaukimo, vokiečių povandeninis laivas torpedavo britų garlaivį, ir šis nuskendo.

Praėjusį mėnesį vykusioje ekspedicijoje „Odyssey“ į vandenyno dugną nuleido robotą, kuris padėjo identifikuoti laivą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų