Pereiti į pagrindinį turinį

Čia Kaunas, čia mūsų kiemas

2012-09-21 21:54
Čia Kaunas, čia                  mūsų kiemas
Čia Kaunas, čia mūsų kiemas / Tomo Raginos nuotr.

Senų senovėje, tuo jau mitiniu sovietmečiu, daugiausia miestiečių vienoje vietoje galėdavai pamatyti gegužės 1-osios demonstracijoje. Visų sluoksnių atstovai raudonuodavo vėliavų šilku, gal tik „Žalio kalno“ šokėjos tuo metu pavargusios miegodavo. Būdavo ir dar keli su visomis komisijomis suderinti pasivaikščiojimai (rus. k. – narodnoje gulianje), bet ne tokie visaliaudiniai. Po to ilgą laiką tvyravo visuomeninis štilis, nes niekas niekur nebevarė, o pačiam eiti tingisi. Geriau – prie teliko.

Tiesa, kelių entuziastų dėka pradėjo rastis gerų festivalių, kurie formavo savas bendruomenes, tačiau irgi gana specifines, cechines. Vis dėlto kai kurie žmonės lankėsi visuose juose ir taip ėmė rastis naujojo bendruomeniškumo šaknys.

Vis dėlto įdomiausi procesai vyksta paskutiniuosius trejus metų. Atsirado visokių Kauno naktų, gatvių ir atskirų rajonų švenčių, gatvės muzikos dienų ir dar daugybė to, ką rengia ne Kauno kultūros skyrius, o patys miestiečiai. Žmonės staiga išėjo į gatves ir aikštes, pajutę, kad čia jie tampa bendruomene, jungiama pačios savo miesto idėjos. Supratimo, kad miestas yra ne savivaldybės, o mūsų visų. O juk iš esmės Kaunas yra visų mūsų kiemas, kuriame ką norėsime, tą ir veiksime. Nuo mūsų ir priklauso, ar čia bus gražu, jauku ir ar atsiras, su kuo bendrauti. Atsiranda, vis labiau.

Prie to prisideda ir socialiniai tinklai, tarkim „Facebook“, su keliais puslapiais, skirtais Kaunui. Puslapį „Kas vyksta Kaune“ skaito beveik 75 000 žmonių. Ne tik skaito, bet ir patys į jį rašo, kelia nuotraukas (kartais tai gyvos transliacijos apie tai, kas mieste vyksta tuo pat metu) ir aktyviai komentuoja. Ir kaip skiriasi komentarų pobūdis ir leksika nuo kai kurių kitų portalų! Ne tik dėl to, kad čia neanonimiška, bet ir dėl to, kad tai mūsų miestas su vis ryškesne bendruomeniškumo aura.

Tik neaišku, kaip išgyventi artėjantį masinį renginį, tą bendruomeniškumą gerokai paardysiantį, – Seimo rinkimus. Būsimi Seimo nariai jau dabar tempia anklodę kiekvienas į save, o kartu ir kauniečius, skaldydami juos į tuos, kurie už juos, ir į tuos, kurie už kitus. Na, tiek to. Kaip gerai, kad nuo Seimo ne tiek jau daug ir priklauso. Neištąsys.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų