Pereiti į pagrindinį turinį

Ką darė STT ,,Nedelsk” projekto patalpose?

2010-02-11 15:01
Ką darė STT ,,Nedelsk” projekto patalpose?
Ką darė STT ,,Nedelsk” projekto patalpose? / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Žiniasklaidoje kaip didžiulė intriga su skambiomis antraštėmis pateiktas paprasčiausias įvykis, dviejų  STT pareigūnų apsilankymas ir kelių dokumentų paėmimas.

Todėl privalau, ačiū Dievui, nes internetas suteikia tokią galimybę, pateikti tikrą informaciją apie įvykį.

2009 metais projektas „Nedelsk“, pagal pateiktą prašymą dėl dalinio finansavimo antrinei moterų krūties vėžio prevencijai: krūtų savityros mokymams, patikrai ir viešų paskaitų apie krūties vėžį organizavimui, SAM skyrė 35 tūkst. litų.

Lėšos buvo panaudotos 29 gydytojų radiologų bei mamologų atlyginimams už darbą „Rožinio autobusėlio“ patikrų metu. STT tirdama galimos korupcijos SAM atvejus, paėmė projekto dokumentus ataskaitas, kurios buvo pateiktos SAM. Pareigūnus domina, kodėl vykdomos vienodos programos skiriasi savo efektyvumu: 2009 m. SAM prevencinei krūties vėžio programai finansuoti skyrė 4,2 mln. Lt ir rado 140 krūties vėžio atvėjų, o per tą patį laikotarpį „Nedelsk“ projekto „Rožiniame autobusėlyje“ buvo rasta 100 įtartinų krūties vėžio atvejų.Biudžetui tai kainavo tik 35 tūkst. Lt., t.y. skirtumas tarp valstybinės progamos ir ,,Nedelsk”  išlaidų beveik 10 kartų.

„Nedelsk“ vykdytojai tik padės  STT ir pateiks visą reikalingą informaciją ir pasidalins savo patirtimi, sukaupta per 7 veiklos metus. Nuo 2003 metų „Nedelsk“ projekte buvo patikrinta daugiau nei 60 000 moterų ir rasta apie 600 krūties vėžio įtarimų atvejų. „Nedelsk“ visada siekė ir sieks, kad mokesčių mokėtojų lėšos būtų naudojamos efektyviai ir skaidriai.

2008 m. Europos Parlamentas projektą „Nedelsk“ apdovanojo kaip mažo budžeto – didelio poveikio (angl. „Low budget – big impact“). Sveikatinimo projektas finansavimą iš SAM gauna jau 4 metus: 2006 metais buvo skirti 6 450 Lt, 2007 m. – 27 000 Lt, 2008 m. - 27000 Lt, 2009 m. – 35 000 Lt.

2009 m. Sveikatos apsaugos ministerija ligų prevencijai skyrė 17 mln. litų.

Štai tokia autentiška ,,kratimo Zuoko patalpose” istorija.  Aišku, ryte su žmona matydami tokias antraštes žiniasklaidoje, jau nekalbant apie komentarus, sau uždavėme klausimą - o kodėl mes tai darome? Kam to reikia? Gal uždarome projektą ,,Nedelsk”, turėsime daugiau laiko sau, pagaliau mažiau asmeninės energijos ir savų lėšų išleisime tam, kuo tikime, bet, deja, kas nebūtinai vertinama. Toks tas rytas….

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų