Pereiti į pagrindinį turinį

Vietiniai popai ir klounai

2016-04-24 09:25

Visiems žinoma agentūra TASS neseniai publikavo nuotrauką, kurioje popas – tėvas Dmitrijus – ir kačių cirko klounas Jurijus Kuklačiovas karštai diskutuoja forume "Prostitucijos legalizavimas: už ir prieš". Geresnių ekspertų tenykštė valdžia veikiausiai nerado. Liūdniausia, kad tokie ekspertai nereti ir pas mus, o jų priimami sprendimai tetinka kačių cirkui.

K. Navakas
K. Navakas / Tomo Raginos nuotr.

Visi matome, kad tas Kaunas, kurį prisimename buvus, nyksta tiesiog akyse, o naujasis toli gražu ne visada gali pretenduoti į išliekamąją vertę. Architektūros srityje čia labiausiai nepasisekė ryškiausiam sovietmečio architektui Algimantui Sprindžiui, kurio veik visą kūrybinį palikimą sunaikino vietiniai popai ir klounai. Vietoj "Miestprojekto" – beveidis stiklainis, vietoj "Merkurijaus" – tuoj "ąžuolai žaliuos", o neseniai nugriauti ir Kauko likučiai. Regis, visa tai daro "ekspertai", atsidūrę ne savo metu ir ne savo vietoje.

Jau kelissyk rašiau apie ant bedugnės krašto nustumtą Centrinį knygyną, kuris tapo simboliu vien dėl to, kad gali būti sunaikintas mums bestebint. Kažkas savivaldybėje pamiršo, kad jie nėra padišachai, o miesto visuomenės išrinkti žmonės, išlaikomi už tos pačios visuomenės pinigus, todėl privalantys atstovauti viešajam interesui, kuris šiuo atveju akivaizdžiai kertasi su siekiu iš visko spausti pinigą. Geriausias tokios "ženklios sumos į biudžetą" pavyzdys yra "Romuvos" akcijų pardavimo istorija. Pardavė savivaldybė, išpirkome mes visi ir keleriopa kaina. Tačiau čia svarbiausi net ne ekonominiai dalykai, bet tai, kaip miesto tėvai žiūri į patį miestą.

Žinoma, svarbu, kaip funkcionuoja žmogaus kūnas, ar vykstantys fiziologiniai procesai yra sveiki, rezultatyvūs, ar raumenys nesuglebo. Tačiau juk yra ir dvasia, kuri veikiausiai dar svarbesnė, tik sunkiai suvedama į statistines ar buhalterines lenteles. O dvasia turi labai svarbią savybę, vadinamą atmintimi, ir štai būtent ši savybė itin dažnai ignoruojama. Nes viską reikia optimizuoti, atiduoti rinkos ekonomikos savivalei, apstu žinančiųjų, kaip geriau, o jūs su savo nostalgijomis, sentimentais ir kultūros miražų suformuotomis vertybėmis čia nieko neišmanote, gal geriau pasikarkite.

Ir kokią žinią analogiškais savo veiksmais valdantieji perduoda visuomenei, visų pirma – jaunajai kartai? Dvasia yra niekas, atmintis yra niekas, fastfūdiniai verslo sprendimai yra viskas. Jūsų teisė protestuoti, rinktis su plakatais prie savivaldybės, bet mes tokiu atveju ramiai galėsime užlipti į viršutinį pastato aukštą, kad jus geriau matytume. Iš viršutinio pastato aukšto labai patogu spjaudyti jums visiems ant galvų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų