Pereiti į pagrindinį turinį

Politinė agitacija – iš paralelinio pasaulio

2016-08-19 12:12

Kaip svarbu dalyvauti savo valstybės valdyme, parodė šiais metais vykęs Didžiosios Britanijos atsiskyrimo nuo ES referendumas.

Leonas Dykovas
Leonas Dykovas

Egzistencinis klausimas skalėje "Būti ar nebūti" pasislinko į "Nebūti" pusę labai mažu skirtumu. Ir visa tai tik todėl, kad jauni žmonės, kurie, kaip vėliau paaiškėjo, buvo suinteresuoti "Būti" pergale, neatėjo iki balsadėžių. Taip jie pasielgė, nes buvo tingūs ir manė, jog eiti neverta, mat likę rinkėjai ir taip nubalsuos už jų norimą variantą.

Kuo viskas baigėsi, visiems puikiai žinoma – ašaros, riksmai, dejonės, protestai ir antrojo referendumo reikalavimai.

Štai ir pamoka visam gyvenimui – svarbu nebūti apolitiškam, nes pasirinkdamas šį variantą tiesiogiai spjauni į savo likimą. Dar daugiau, negalima apsiriboti vien balsavimu, reikia viskuo domėtis, daryti spaudimą valdžiai ir svarbiausia – pačiam siūlyti idėjas.

Apie jas ir norėtume pakalbėti, kadangi mūsų šalyje ne tik ruduo, bet ir rinkimai ne už kalnų. Norėtume paskelbti penkias kertines idėjas, kurios vis tiek kyšos tarp eilučių bemaž kiekvienos politinės partijos rinkimų programoje. Todėl naujai išrinkta valdžia, kad ir kokia ji būtų, turėtų to nesigėdyti.

1. Siekti, kad šalis taptų monarchija. Ta pati Didžioji Britanija yra viena iš nedaugelio šiuolaikinių valstybių, kurioje vis dar yra karalių valdžia. Daug kas linkęs tai laikyti atgyvena, tačiau Jungtinės Karalystės pavyzdys rodo, jog monarchų šeimos buvimas ne tik nedaro žalos, bet ir teikia naudą. Visų pirma, kad ir kiek milijardų šalis skirtų savo karališkajai šeimai išlaikyti, šioji ne tik kompensuoja minėtas išlaidas, bet ir duoda nemažą pelną savo egzistavimu. Kaip? Ogi pritraukdama turistus. Joks japonas ar somalietis neatsispiria galimybei nusifotografuoti prie Bakingamo rūmų bei nusipirkti puodelį ar marškinėlius su Elizabethos II atvaizdu. Mūsų atveju turistų srautas turėtų būti dar didesnis, nes reta valstybė šiais laikais tampa monarchija, dažniau vyksta atvirkščiai. Taip pat kiekvienoje valstybėje, ar tai būtų Vatikanas, ar Tailandas – karališkoji šeima bei kilmingas asmuo yra tos figūros, kurios įkūnija visa ką nacionalinio ir tradiciško, taip tapdami savotiškais moraliniais autoritetais, kurie gal ir neturi realios politinės galios, tačiau, be abejonės, daro įtaką nemažai daliai žmonių.

2. Siekti regresinių mokesčių. Sena socialistų svajonė – legaliai kiek galima daugiau atimti iš pasiturinčiųjų ir atiduoti valstybės biudžetui arba vargšams – pašalpų pavidalu. Viena galimybių tai įgyvendinti – progresiniai mokesčiai, o tai reiškia, jog augant žmogaus pajamoms didėja ir jo įsipareigojimai valstybei, deja, priverstinai atsisakant dalies savo gerovės. Tačiau atvirkštinis variantas būtų geresnis. Mokesčiai individui augtų tiesiogiai mažėjant jo pajamoms ir duoklė valstybei mažėtų toms pajamoms ėmus didėti. Tai būtų puiki priemonė mažinti nedarbą, kadangi daugelis žmonių net ir nenorėdami būtų priversti kelti savo kvalifikaciją, ieškoti daugiau galimybių dirbti ir užsidirbti.

3. Siekti karybos sektoriaus plėtros. Vykstant naujam šaltajam karui, kurio padariniai akivaizdūs, tai – Rusijos rengiamos pratybos bei išgalvotų Ukrainos teroristų Kryme medžioklė, labai svarbu pasiruošti galimai kaimynystėje gyvenančios "meškos" agresijai. NATO yra gerai, rotuojamos sąjungininkų pajėgos – nuostabu, tačiau niekas nenorės ginti to, kuris pats nenori gintis. Todėl svarbu ir patiems rodyti iniciatyvą, pirkti reikalingą techniką bei visapusiškai tobulėti. Viena skaudžiausių mūsų gynybos spragų – savų oro pajėgų ir priemonių, leidžiančių atremti puolimą iš oro, nebuvimas. Taip pat, remiantis Suomijos Žiemos karo precedentu, reikėtų iš anksto pasiruošti pasienio ties Baltarusija ir Kaliningradu gynybai. Telkti ten pajėgas, rengti įtvirtinimus ir užminuoti teritoriją, o svarbiausia – pastatyti milžiniško garso, žemų dažnių garsiakalbius, kuriais dvidešimt keturias valandas per parą, septynias dienas per savaitę būtų transliuojama roko muzika bei vakarietiškas vertybes propaguojanti ideologija. Taip daro Pietų Korėja prie Šiaurės Korėjos pasienio, o JAV šią metodiką pritaikė 1989 m., bandydami nuversti Panamos diktatorių, kai jis pasislėpė Vatikano atstovybėje, amerikiečiai kiauras dienas aplink Dangiškojo sosto ambasadą milžinišku garsu leido roką. Ir ką jūs manote? Padėjo. Kas žino, gal toks muzikinis ginklas padėtų nutraukti ir Astravo atominės elektrinės statybas? Taip pat nereikėtų atmesti ir branduolinio ginklo įsigijimo ar dislokavimo mūsų teritorijoje idėjos.

4. Atsisakyti bet kokios valstybės paramos kultūrai ir menininkams. Yra pastebėta, jog didžiausi žmonijos šedevrai buvo sukurti pačiais juodžiausiais ekonominiais ir politiniais žmonijos periodais. Pvz., Antrojo pasaulinio karo metu pasirodė du geriausi visų laikų filmai – "Kasablanka" (Casablanca, 1942) ir "Pilietis Keinas" (Citizen Kane, 1941). O kaip manote, kodėl Pietų Amerikos žemyne tiek daug plunksnos virtuozų (G.G.Marquezas, M.V.Liosa, I.Allende)? Tik todėl, kad šiame žemyne nuolat tvyro absoliuti socialinė ir politinė kloaka – karai, perversmai, skurdas, narkotikai ir diktatorių siautėjimas. O ką, jūsų nuomone, mums literatūroje ar kine gali pasiūlyti gerovės šalys, pvz., Šveicarija ir Skandinavija? Teisingai, nieko. Trumpai tariant, menininko gyvenimo sąlygų blogumas yra tiesiogiai proporcingas jo kūrybiškumo didėjimui, o valdžia, norinti kelti savo valstybės kultūrą, kaip tik turėtų šios sferos darbininkų gyvenimą daryti kuo labiau nepakenčiamą. Finansavimo nutraukimas, cenzūra, diskriminacija, gal net persekiojimas ir įkalinimas – visa tai jūsų pačių labui, mieli kūrėjai, kad iškontempliuotumėte šedevrus, taptumėte žinomi ir garsintumėte mūsų šalį.

5. Siekti anglų kalbos paskelbimo antrąja valstybine kalba. Mūsų šalis turėtų visapusiškai nutraukti bet kokius ryšius su Rusija ir orientuotis vien į Vakarus. Kodėl? Nes čia leidžiasi saulė, o tai nuo seno laikoma ne civilizacijos pabaigos, bet laimingo ir ilgo gyvenimo, komforto ir gerovės simboliu. Ir priešingai – ten, kur saulė teka, prasideda ilgi dienos vargai. Kalba yra būtent tie klijai, kurie mus labiau susietų su Vakarų valstybėmis visose srityse bei leistų platinti savo kultūrą, be to, padėtų išspręsti iki gyvo kaulo nusibodusį "w" legalizavimo klausimą, kuris taip kiršina mus su kaimynais lenkais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų