„Maskvos namai“ Ukrainos tarptautinei mokyklai

„Sunku būtų įsivaizduoti, kaip Vilniuje griūva siena su Ukrainos karo savanorės Tetianos Drobotios freska. Ji tapo visų dėl putino agresijos savo šalį turėjusių palikti ir Lietuvoje užuovėją radusių ukrainiečių simboliu“, – tokiomis mintimis su manimi dalinosi Ukrainos tarptautinės mokyklos direktorė Olena Vnukovska.

Kartu su ja aplankėme vadinamuosius „Maskvos namus“, kurie ukrainiečiams galėtų tapti bent nedidele reparacija iš rusų už sugriautus namus ir mokyklas. Prieglobstį Vilniuje radusiems ir galvojantiems čia likti ukrainiečiams labai reikia ne laikinos, o pastoviai veikiančios mokyklos.

Šiuo metu Ukrainos Tarptautinė mokykla yra įsikūrusi buvusio pedagoginio universiteto nenaudojamose patalpose. Patalpas laikinai – trejiems metams – suteikė Turto bankas. Dabar čia mokosi beveik 800 mokinių, o filiale Klaipėdoje dar beveik 600. Per trumpą laiką šios apleistos patalpos direktorės ir savanorių pagalba virto mokykla, kuri kartu yra beveik namai. Ir nenuostabu, juk dauguma vaikų – iš pragaro simboliu tapusios Bučos, taip pat Chersono, Gostomelio, Zaporižės.

Tačiau mokyklai trūksta patalpų, nes dar 400 vaikų norėtų lankyti būtent šią mokyklą. Beveik pusė prieglobstį radusių šeimų svarsto galimybę likti Lietuvoje, nes jų gimtieji miestai sugriauti, vyrai žuvo karo fronte, o vaikai jau pritapo ir Vilniuje, ir Lietuvoje. Nuo pat pirmos klasės vaikai mokosi lietuvių kalbos. Tik problema – dabartinės patalpos ne tik per mažos, bet ir laikinos.

„Aš galiu padaryti tai, kas neįmanoma, bet stebuklui man reikia laiko“. Tuomet supranti, kad šios tautos nenugalės niekas. Jie tiesiog nepasiduoda.

Tad, kai pasiūliau O. Vnukovskai apžiūrėti nebaigtus statyti, taip vadinamus „Maskvos namus“, ji iš karto sutiko. Norėjome įvertinti, ar pastatas tiktų tokiai veiklai. Net neabejoju, kad jos energija, pozityvumas, sutelktas kolektyvas šiam pastatui, dėl kurio tiek ilgai ir tuščiai diskutuojama, suteiktų ne tik gyvybės, bet ir prasmės – tai būtų simboliškas ir teisingas šio pastato virsmas. Vietos užtektų Ukrainos tarptautinei mokyklai ir Ukrainos kultūros centrui. Pastato pabaigimui, neabejojame, galėtume organizuoti paramos akciją ir per gerus metus čia jau būtų nauja Ukrainos tarptautinė mokykla-kultūros centras.

Ėjome tuščiais pastato koridoriais ir Olena prancūziškai pasakė išmintingus žodžius: „Aš galiu padaryti tai, kas neįmanoma, bet stebuklui man reikia laiko“. Tuomet supranti, kad šios tautos nenugalės niekas. Jie tiesiog nepasiduoda.

Todėl kviečiu visus susivienyti ir bendromis jėgomis pasiekti, kad Vilniuje atsirastų pastoviai veikianti Tarptautinė Ukrainos mokykla, o tokių Europoje jau yra 39. O jos sieną ir toliau puoš ukrainietės savanorės freska.

Tiesa, liko dar teisinės procedūros, kurias, neabejoju, drauge įveiksime. Ir tikrai pritariu mero Remigijaus Šimašiaus nuomonei, kad nėra prasmės pastato griauti, o geriau jį panaudoti.

Tad kartu su teisininku, tarybos nariu Vydūnu Sadausku atlikome teisinę situacijos analizę ir visi sprendimai – Vilniaus miesto savivaldybės rankose:

1. Maskvos namai turi du dalininkus – Vilniaus miesto savivaldybę ir Maskvos tarptautinio bendradarbiavimo centrą, nors nuosavybės dalys skirtingos, bet priimant sprendimus, ir Vilniaus savivaldybė, ir Maskvos atstovai turi po vieną balsą. Vilniaus savivaldybė turi šaukti susirinkimą ir priimti sprendimą likviduoti iki šiol veikiančius Maskvos Kultūros Ir Verslo Centrą „Maskvos Namai“ Vilniuje, įmonės kodas 300604039. Ir šiuos veiksmus buvo galima padaryti jau seniai. Manau, negerai, kad teisiškai iki šiol Vilniaus savivaldybė yra šio projekto partnerė.

2. Vilniaus miesto savivaldybė turi imtis visų reikiamų teisinių procedūrų tam, kad panaudos pagrindais perimtų A. Juozapavičiaus gatvėje esantį 1446 kv. m. žemės sklypą, kuriame pastatyti Maskvos namai. NŽT sprendimu suteikto sklypo panaudai sutartis jau pasibaigusi ir pastatytas pastatas lieka be žemės.

3. Įvertinus tai, kad teismo sprendimu pastatas pripažintas nelegaliu, visi sprendimai, reikalingi perimti pastatą ir registruoti Vilniaus savivaldybės vardu yra mūsų pačių rankose.

Kadangi nelieka dalininko, eliminuojamos visos grėsmės bei atsiranda galimybė pastatą panaudoti ukrainiečių mokyklai steigti. Nors savivaldybės vadovams būtų paprasčiau parengti visus reikalingus teisinius dokumentus, esame pasiruošę parengti reikalingą Tarybos sprendimo projektą.

O. Vnukovska teisi – stebuklus galime padaryti patys. Ir laikas tam atėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Gal tarptautines mokyklos miesto centre tikrai nereikia. Kaip ir nereikia zydu muziejaus Sporto rumuose.

blogas sumanymas

blogas sumanymas portretas
Reikia griauti, nes tas pastatas nieko gera, nes neapykantos pritvinkęs per tiek laiko ir jau rėmai jo papuvę

Ne dar vienos rūšies kitaklabes mokyklas reikia steigti

Ne dar vienos rūšies kitaklabes mokyklas reikia steigti portretas
O rusų ir lenkų mokyklas pervesti tik į letuvių kalbą! Ukraniečiams tik laikinai ir tik tiems kurie žada išvykti, pasiliekantiems irgi tik lietuvių kalba.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

  • Šiukšlių išvežimo kaina Vilniaus mieste
    Šiukšlių išvežimo kaina Vilniaus mieste

    Dar viena konservatorių ir Laisvės partijos valdomo Vilniaus miesto kalėdinė „dovanėlė“ vilniečiams: nuo 2024 m. atliekų rinkliava didėja beveik 30 procentų, o mokantiems pagal svorį – kilogramo kaina didėja 35 procentais. Standar...

  • Baimės atmosfera Lietuvoje ir drąsa kaip pamatinė savybė
    Baimės atmosfera Lietuvoje ir drąsa kaip pamatinė savybė

    Prieš kurį laiką rašiau apie visame pasaulyje augantį krikščionių persekiojimą ir atšaukimo kultūrą (angl. cancel culture). ...

    2
  • Ar įmanoma sostinėje panaikinti „kamčius“ kelyje pas gydytojus?
    Ar įmanoma sostinėje panaikinti „kamčius“ kelyje pas gydytojus?

    Lietuvos sveikatos sistemoje problemų ir iššūkių tikrai netrūksta. Su jais susiduria ir daugelis Vilniaus gyventojų. Šiandien daugelis mūsų nori paprasto žemiško dalyko – laiku gauti kokybiškas sveikatos prieži...

    4
  • Vilnius – reta išimtis Europoje
    Vilnius – reta išimtis Europoje

    Viename interviu su Artūru Zuoku žurnalistas Vladimiras Laučius, išgirdęs tramvajaus idėją, pasakė, kad tuoj apsiverks. Iš tikrųjų V. Laučiui reiktų verkti, bet kaip tik dėl to, kad Vilniuje nėra tramvajaus. ...

    5
  • Padėka tiems, kurie nuleido „Air Lituanicą“ ant žemės
    Padėka tiems, kurie nuleido „Air Lituanicą“ ant žemės

    „Raynair“ paskelbė, kad sumažins 11 skrydžių iš Vilniaus, nes Vilniaus oro uosto valdžia nusprendė padidinti oro uosto paslaugų įkainius 28 proc. Ir tai vyksta prasidedant pavasario-vasaros sezonui, kai ne tik Lietuvos gyventojai nor...

    2
  • Amžinasis įšalas Šiaurinėje Vilniaus gatvėje
    Amžinasis įšalas Šiaurinėje Vilniaus gatvėje

    Kol vilniečiai dūsta kamščiuose ir bando ištrūkti iš senamiestyje paspęsto kilpinio judėjimo, miesto vadovai (neįtikėtina!) nesiliauna diskutuoti apie tai, kas jau buvo aptarta, išdiskutuota ar net suprojektuota prieš...

  • Iš rusiškos naftos pagamintas mazutas gelbėja Vilnių
    Iš rusiškos naftos pagamintas mazutas gelbėja Vilnių

    Vilniečiai pastaruosius metus už šildymą moka bene daugiausiai ir dabar dar turi kęsti, kad mazutas deginamas be jokių filtrų ir teršia mūsų sostinę. Jau nekalbant apie moralinę dilemą, kad Vilniaus savivaldybės nusipirktas mazutas yr...

    4
  • Streiko nuotaikos Vilniaus viešajame transporte
    Streiko nuotaikos Vilniaus viešajame transporte

    Kiekvienas darbuotojas ieško tokio darbdavio, kuris ne tik išklausytų, bet ir sudarytų geras darbo sąlygas bei leistų užsidirbti. Dėl to didelėse bendrovėse sudaromos kolektyvinės sutartys, kurios tikrai nėra tiesiog popierėlis įmon...

  • Š. Vaitkus: obeliskas netrukus bus demontuotas
    Š. Vaitkus: obeliskas netrukus bus demontuotas

    Šiandien posėdžiavusi vietinė Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba nusprendė panaikinti  obelisko Palangos centre su jo visomis mažosios architektūros detalėmis vertingąsias savybes. ...

  • Sostinės klerkų rankomis ES toliau šers tik Vilnių?
    Sostinės klerkų rankomis ES toliau šers tik Vilnių?

    Dar gruodį Vilniaus biurokratinių koridorių žinovai atliko žavingą dokumentų manipuliavimo figūrą. ...

    2
Daugiau straipsnių