Pereiti į pagrindinį turinį

Ar keisis valdančioji koalicija?

2010-02-04 05:00
Ar keisis valdančioji koalicija?
Ar keisis valdančioji koalicija? / N.Jankausko nuotr.

Kodėl tie gėjai nepageidauja demonstruotis Klaipėdos gatvėse? Juk mūsų miesto savivaldybėje dominuoja liberalių pažiūrų politikai. Tikėtina, kad tokie neprieštarautų išskirtinių mažumų paradui. O miestelėnai Baltijos vėjų pripūstomis vakarietiškomis santarvės su viskuo idėjomis netgi pasidžiaugtų dar vienu nemokamu reginiu.

Bet galbūt toks lengvas leidimas iškreiptų tokio parado pagrindinę užmačią? Nes svarbiau turbūt yra sukelti triukšmelį, garsiai paverkšlenti, pasiskųsti Europai dėl netolerantiškumo. O va Klaipėdoje ir neliktų preteksto demagogiškam šurmuliui kelti.

Taigi meras galėtų suskubti pasiūlyti homoseksualams spjauti į sustabarėjusių pažiūrų Vilniaus valdžią ir paraduotis kad ir mūsų Teatro aikštėje. Išgelbėtume šalies įvaizdį nusiseksavusios Europos akyse.

Tačiau, suprantama, Klaipėdos valdžia turi ir svarbesnių reikalų. Biudžeto svarstymas ant nosies. O ir artėjantys rinkimai spaudžia teisingai sudėlioti likusių mėnesių manevrus.

Po miestelį plevena nuojauta, kad gali keistis valdančioji koalicija. Tokias įžvalgas vis sustiprina ir opozicijos, ir pozicijos judesiai.

Nepaneigtina, kad tvirčiausi valdžios instrumentai yra postai. Tad visos pozicijos ir koalicijos formuojasi dalijantis pirmiausia mero ir savivaldybės administracijos direktoriaus kėdes.

Po rinkimų valdančiąją koaliciją mėginę lipdyti konservatoriai ir liberalsąjūdiečiai mero postą taikė Artūrui Šulcui. Administracijos direktoriumi tikėtina būtų tapęs Naglis Puteikis. Tačiau paksininkų dėka susiformavo kitokia koalicija, kurioje įtakos svertus įgavo socialdemokratų frakcija. Jiems net atiteko administracijos direktoriaus postas.

Keisčiausia, kad socialdemokratai jau metus viešai rodo nepasitenkinimą ir nesutarimus su savuoju direktoriumi Aloyzu Každailevičiumi. Ypač jiems kliuvo savivaldybės administracijos reforma. Socialdemokratams antrino ir konservatoriai. Pastarieji mielai perimtų šį įtakingą postą. Bet tam turi pasikeisti valdančiosios koalicijos sudėtis. Padėtis tam palanki, nes nepasitenkinimas direktoriumi, kuris labiau paiso savivaldybės funkcionierių poreikių, auga ir tarp kitų partijų atstovų miesto taryboje.

Kadangi socialdemokratų frakcija kategoriškai išsižada kėslų pakeisti A.Každailevičių, naujos daugumos taryboje vizija tampa vis realesnė. Juolab kad ir pats socialdemokratų vietinis lyderis Sigitas Dobilinskas partijos tinklalapyje pabrėžė, jog šio posto jis nesiekiąs: "Kad ir kaip gerbčiau Rimantą Taraškevičių bei Juditą Simonavičiūtę – vienoje komandoje dirbti su jais tikrai nenorėčiau ir negalėčiau. Tuo ir neigiu skleidžiamą gandą apie mano siekiamybę tapti Klaipėdos savivaldybės administratoriumi". Politiškai neaiški pozicija: ar tai spektaklis, ar atsakomybės vengimas? O gal signalas opozicijai? Tegul pasiima sunkmečiu šį atsakingą postą ir iki rinkimų susigadina savo reitingus?

Kita vertus, ekonominei ir socialinei situacijai gerėjant buvimas valdžioje gali ir pliusų uždirbti.

Intuicijos vaidmuo tokiu atveju yra didis: kaip paimti valdžią nei per anksti, nei per vėlai? Turbūt konservatoriai jaučia permainas. O ir meras, matosi, nėra kategoriškai prieš naująją koaliciją. Nebent į ją lįstų Liberalų sąjūdis. Nes ten, kur susijungia liberalsąjūdiečiai ir konservatoriai, postų dalybos gali baigtis liberalcentristų nenaudai.

Aritmetika gan paprasta. Prie susidėjusių liberalcentristų ir konservatorių lengvai prisijungtų vicemero postą siekiantis išsaugoti šviežutis socialliberalas Benas Šimkus bei merą Rimantą Taraškevičių palaikantys du Darbo partijos atstovai. Štai jums ir 16 tarybos narių naujoji koalicija.

Tačiau tokiu atveju gėjų parado Klaipėdoje tikrai nebūtų. Meras liberalas nesipyktų su naujais konservatyviais partneriais.

Ir nereikia.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų