Gurmanų saulė ir UV spinduliai

Lietuviai gyvena gerai. Rengiasi gražiai. Valgo skaniai. Ir vis pro petį pasidairo į latvius, estus – jie tai turi mišlenų, o mes niekaip nepramušame. Tad pernai gruodį ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės paskelbta žinia, kad 2024-aisiais Lietuvoje turėtų atsirasti pirmasis restoranas su „Michelin“ įvertinimu, buvo it Kalėdų dovana tautiečiams. Brangi, netgi prabangi. Lietuva sumokėjo 1,5 mln. eurų už tai, kad patektų į garsiausią pasaulyje restoranų gidą „Michelin“.

Vieni pabambėjo, kad tai per didelė kaina už prestižą ir dar vieną europietišką atributą, kiti pasidžiaugė, kad tai išmintinga šalies investicija. Visi ėmė laukti tęsinio. Kaip kokio detektyvo atomazgos, nes „Michelin“ vertintojų vizitai – incognito. Maitinimo ir aptarnavimo ekspertai užsuka į restoranus, pavalgo, susimoka ir įvertina pagal įvairius kriterijus. Išsirikiavusiems eilėje į restoranų elitą reikia tik nepatikėti kokiu nors apsimetėliu, pakišančiu padirbtą pažymėjimą „Inspecteur de la Guide Michelin“. Tikrieji ekspertai – nežinomi.

Vieni pabambėjo, kad tai per didelė kaina už prestižą ir dar vieną europietišką atributą, kiti pasidžiaugė, kad tai išmintinga šalies investicija.

Veržtis į tuos spindulius verta – prestižas šefui, trauka turistams. Yra netgi keliaujančių pagal „Michelin Guide“, tad tikrai atsiras norinčių išbandyti lietuviškojo naujoko virtuvę. Ir kiti verslai pasišildys: daugiau nei trečdalis gide reitinguotų restoranų susieti su aukštos klasės viešbučiais. Kad tai veikia, yra sakęs „Michelin“ Norvegijoje pelnęs lietuvis Airis Zapašnikas: restoranui gavus žvaigždę, valgytojų padaugėjo kone 40 proc.

Nebeilgai kankintis nežinioje. Kuris ar kurie lietuviški restoranai bus įvertinti geidžiama žvaigžde, paaiškės birželį. Tik šviesa turi ir šešėlį. Pelnyti „Michelin“ – ne tik garbė, bet ir iššūkis. Dokumentiniame filme „Kartus Michelin skonis“ buvę darbuotojai dalijasi patirta įtampa ir sunkiomis darbo sąlygomis. Pagyvensime – pamatysime. Aišku viena: cepelinų ir šaltibarščių šalyje aušta nauja diena.



NAUJAUSI KOMENTARAI

po saule nieko naujo

po saule nieko naujo portretas
stalius dantis protezuoja, padangų gamintojai restoranus įvertina. Tiesą sakant, kodėl ne - net jei užkiaulis vertinti gali tai gali kiekvienas lochas. Ypač už tokius pinigus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Tegul kalba
    Tegul kalba

    Viešas kalbėjimas telefonu (kai įjungiamas garsiakalbis, telefonas laikomas maždaug sprindžio atstumu prieš burną ir aplinkiniai, esantys kavinėje, traukinyje ar pan., nori jie to ar ne, puikiai girdi beveik kiekvieną žodį), kaip ir vie&...

    1
  • Svarbios dienos
    Svarbios dienos

    Šiandien, rytoj ir sekmadienį laukia svarbūs įvykiai. Ne šventės, nors JAV beveik priartėjo prie apvalaus savo nepriklausomybės jubiliejaus, nors šeštadienį Lietuvoje švęsime Valstybės dieną. Kalba šįsyk api...

    1
  • Lėtinio melo pinklės
    Lėtinio melo pinklės

    Ylos maiše nepaslėpsi, tiesos jokie viešieji ryšiai nepaneigs. Tuo galėjo įsitikinti visi, kas stebėjo praėjusį ketvirtadienį vykusius kol kas dar tik kandidatų į kandidatus į JAV prezidentus debatus. Žodžių dvikovoje susitiku...

    1
  • Rusai rašo skundus kaip Stalino laikais
    Rusai rašo skundus kaip Stalino laikais

    „Donosas“, arba kitaip savo artimojo ar visai nepažįstamo žmogaus įskundimas valdžiai, – rusų mentaliteto dalis, įsitvirtinusi jų sąmonėje bolševikų teroro laikais ir atgijusi šiandien. ...

    6
  • Jaučiu pareigą jums papasakoti, ką per šiuos penkerius darbo metus pavyko įgyvendinti ir pasiekti
    Jaučiu pareigą jums papasakoti, ką per šiuos penkerius darbo metus pavyko įgyvendinti ir pasiekti

    Mielieji, Praėjo penkeri metai dirbant jūsų išrinktu Europos Parlamento (EP) nariu. Neslėpsiu, kad šis laikotarpis man buvo kupinas naujų iššūkių ir pokyčių tiek iš profesinės, tiek iš asmeninės perspektyv...

    14
  • Grynaveislė destrukcija plinta laisvai
    Grynaveislė destrukcija plinta laisvai

    Valdančiųjų gardas vos ne kasdien žvygauja apie grėsmes, tačiau atvirai ignoruoja akivaizdžią grėsmę, kuri yra po nosimi ir kuo toliau, tuo plačiau sėja destrukciją. ...

    18
  • Ko porcija ledų gali išmokyti verslą?
    Ko porcija ledų gali išmokyti verslą?

    Kas bendro tarp paplūdimio baro ir Kalėdų eglučių prekybos? Tarp ledų prekybos ir slidinėjimo įrangos nuomos? Arba tarp baseinų priežiūros ir sniego valymo paslaugų? Tai verslai, labai susiję su sezoniškumu. Ir su tam tikra rizika. ...

  • Dainos palaiminimas
    Dainos palaiminimas

    Išskirtinis muzikas, Lietuvos chorinės kultūros kūrėjas ir puoselėtojas Lionginas Abarius, jį pažinojusių teigimu, savo gyvenimą matavo Dainų šventėmis – nuo vienos iki kitos. Gyvenimo atskaitos tašku jos tapo daugeliui ta...

  • Skęstančiųjų gelbėjimas – pačių skęstančiųjų reikalas
    Skęstančiųjų gelbėjimas – pačių skęstančiųjų reikalas

    Lietuvą aplankęs Tarptautinio valiutos fondo (TVF) misijos Lietuvoje vadovas Borja Gracia pateikė išvadas, kad iki 2050 m. dirbančių gyventojų skaičius Lietuvoje sumažės nuo dabartinių 1,8 mln. iki 1,3 mln. Taigi likusiems Lietuvoje darbingiem...

    9
  • Lietuvos specialistai
    Lietuvos specialistai

    Visi žino, kad konservatoriai Lietuvoje turi savo kariuomenę – drausmingai balsuojančius rinkėjus. Bet turi ir baimę, kurią jiems kelia konservatoriškai savitas aplinkos suvokimas. ...

    9
Daugiau straipsnių