Pereiti į pagrindinį turinį

Kad kelelis nedulkėtų

2009-05-30 23:59

Pagaliau mūsų teismai darosi humaniškesni, randasi vilčių teikiančių precedentų. Turiu omenyje trečiadienį "Vilniaus dienoje" aprašytą atvejį, kai Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas vienam atkakliam vairuotojui redukavo girtumo laipsnį – vietoj įprastiniais būdais nustatyto vidutinio girtumo, taikydamas naujausius metodus, pripažino lengvą girtumą.

Argumentai neatremiami: vairuotojas buvo beveik negirtas, nes, anot anoniminio Vilniaus priklausomybės ligų centro gydytojo, kalbėjo rišliai, stabiliai paėjo, patenkinamai orientavosi ir pademonstravo normalią atmintį.

Remiantis šiuo precedentu turėtų gerokai pagerėti vairuotojų ir policininkų santykiai, nes girtumas bus nustatomas derybomis ir testais, o ne naudojant nežinia kaip veikiantį ir nerimtai atrodantį girtumo matuoklį. Pavyzdžiui, prie vairo pagavus pilietį su kvapeliu, pirmiausia pareigūnai turės patikrinti atmintį. Jei įtartinas vairuotojas neužsikirsdamas išdėstys, iš kur ir kur važiuoja, nemikčiodamas išpyškins, ko, kiek ir su kokiais draugais šiandien išgėrė, vadinasi, piliečio atmintis ir orientacija puiki. Tokiu atveju dera toliau nebesikabinėti ir palinkėti gero kelio. Nes vairuotojas sąmoningas, o tai mūsų laikais jau daug.

Atsiras teigiančių, kad naujoji neblaivumą nustatanti tvarka neteisinga ir gali sukelti blogų padarinių. Pažvelkim į šią problemą atidžiau, kaip sakoma, iš paprasto žmogaus pozicijų.

Dažnoje alkoholinio gėrimo reklamoje primygtinai prašoma "mėgautis atsakingai". Ką reiškia "atsakingai"? Vairuotojo atveju gerti "atsakingai" reiškia išgerti tiek, kad organizme susikauptų 0,4 promilės alkoholio arba šiek tiek mažiau.

Tarkim, atsakingas vairuotojas, kurio masė 112 kg, iš daugiametės patirties žino, kad gali išgerti 2,8 bokalo alaus, nes po tokios dozės į alkoholio matuoklį įpūstų ne daugiau kaip 0,39 promilės. Dabar įsivaizduokit tokią situaciją: minėtasis atsakingumu spinduliuojantis vairuotojas (pavyzdingas tėvas ir mylintis vyras) tradiciškai išragauja 2,8 bokalo ir sėda prie vairo neatsižvelgdamas į tai, kad šiuo metu siaučia krizė, atlyginimai vėluoja du mėnesius, nuo suprastėjusios mitybos ir karštligiškos taupymo karštinės jo imunitetas nusilpęs, o kūno svoris nukritęs iki 89 kg. Be to, ir medžiagų apykaita pakrikusi. Tai štai, dėl visų tų nesmagių, bet neišvengiamų aplinkybių atsakingojo vairuotojo kraujyje klastingai tūno jau ne 0,4, o visa promilė alkoholio. O dar jei nelaimėlis praėjusią naktį dėl profesinės įtampos nė bluosto nesudėjo, gali būti, kad negailestingasis aparatas nieko neįtariančiam vairuotojui nustatys vidutinį girtumą. Nenuostabu, jei atsakingasis vairuotojas, iš pareigūno išgirdęs baisius kaltinimus, o iš gydytojo – grėsmingą diagnozę, nugrius arba ims ką nors nerišliai vapėti.

Būtų neteisinga užsipulti išgąsdintą žmogų ir jį galutinai sugniuždyti. Patartina pamėginti su nelaimėliu užmegzti kontaktą. Pavyzdžiui, paklausti, kiek ponas šiandien išgėrė. Ir jis, tarsi biblinis teisuolis, oriai ištars: "Du bokalus." Ir jo žodžiuose nebus nė trupinio melo.

Pridėję ranką prie širdies pasakykit, ar teisinga bausti tokį atsakingą vairuotoją? Jei jis mušasi į krūtinę tvirtindamas, kad išgėrė tik du bokalus, o iš kur radosi tos promilės – supratimo neturi. Bausti būtų mažų mažiausia nehumaniška. Laimė, mūsų teismai, kaip rašoma spaudoje, pastebimai humaniškėja.

Aptarėme, kaip būna paprastiems žmonėms. Dabar iš arčiau pažvelkim, kaip būna politikams. Juk jie irgi, tam tikra prasme, yra žmonės, ir ne tik todėl, kad įkliūva su promilėmis.

Šviežiausias atvejis – prie vairo sučiuptas konervatorius+krikščionis demokratas Vidžiūnas. Iš pradžių nei policininkai, nei pats Vidžiūnas negalėjo patikėti, kad alkoholio tikrintuvas parodė 0,8 promilės. Įvykio liudininkams netilpo galvoje, kad taip galėjo nutikti, nes politikas buvo išgėręs tik dvi taures vyno. Niekas nesuabejojo gerbiamo politiko žodžiais, nes jis vis dėlto – Seimo narys, o į šią demokratijos šventovę, žinia, niekas melagių nerenka.

Galiausiai po savaitės Vidžiūną užgraužė sąžinė ir taręs sau "kas bus, tas bus", patraukė pas frakcijos vadą Razmą, ketindamas prisipažinti, kad padarė netikėtą pražangą vairuodamas po dviejų tauriukių vyno. Kol Vidžiūnas keliavo pas Razmą, klastingi žurnalistai visą šį painų nuotykį aprašė spaudoje ir vienbalsiai pasmerkė.

Iš žurnalistų to ir tegali laukti. O ko laukti iš teisėsaugos ir teisėtvarkos organų? Ar jie turi juridinę teisę bausti visuomenės tarną, kuris buvo apgautas arba neišsamiai informuotas? Ponas Vidžiūnas, kaip ir daugelis apsiskaičiusių lietuvių, daugybę kartų girdėjęs ir puikiai žinojo, kad pora bokalų alaus arba dvi taurės vyno, arba vienas stiklelis stipresnio gėrimo drūtam vyrui yra legali porcija, po kurios drąsiai galima sėsti prie vairo. Tai tvirtina ir liaudies išmintis, ir bet kuris daktaras.

Tačiau ar minima, kokios talpos tos dvi vyno taurės turi būti? Jei labai troškina, o išgerti (žinant, kad reikės vairuoti) legalu tik dvi, galima susirasti tokią taurę, kurioje telpa visas litras. Vyną galima gerti ir iš trofėjinių taurių, tokių, kokiomis po pergalių virš galvų mojuoja sportininkai. Nenustebčiau, jei Vidžiūnas turi sukaupęs įspūdingą talpių taurių kolekciją, surinktą skinant pergales nosinių raidžių rašymo čempionatuose.

Taip, matyt, ir buvo: susitiko kelis mokančius žodį ir žinančius kelią kolegas ir išlenkė po porą taurių. Nuo kada už tai baudžiama? Bet jei teismai šiuo atveju būtų nehumaniški ir Seimo narį nubaustų, jis galėtų panašiai kaip kolega Abonentas girtis esąs nubaustas už gerus darbus. Nes kas gali būti geriau, nei atsakingai išgerti su senais draugais.

Tokie štai blaivybės kazusai ir teisingumo grimasos. Ateityje vertėtų pagalvoti, ar racionalu tikrinti kiekvieno truputį padauginusio vairuotojo gebėjimus paeiti tiesia linija? Juk tai juokinga atgyvena. Tiesia linija patartina vaikštinėti pėstiesiems – kad nenukristų nuo šaligatvio. Žinia, vairuotojai prie vairo ne vaikšto, o sėdi ir tvirtai laikosi vairo. Todėl ir reikėtų tikrinti rankų sugniaužimo galią, o ne pėdinimo trajektoriją. Kadangi mūsų šalies teismai patys geriausi, neabejoju, kad netrukus susipras ne tik dėl minėtų punktų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų