Kinija – ne Willas Smithas

Politikoje nėra nei draugų, nei priešų. Svarbiausiu faktoriumi, lemiančiu fizinių ir juridinių asmenų santykius šioje srityje, yra interesai. Kartais interesai sutampa. Tuomet užmezgami ryšiai, deramasi, sudaromos sutartys, vykdomi bendri projektai.

"Pavyzdžiui, kunigaikštysčių U ir Jue gyventojai nekenčia vieni kitų. Tačiau jeigu jie keltųsi per upę vienoje valtyje ir patektų į audrą, imtų gelbėti vieni kitus kaip dešinė ranka kairę", – teigiama vienuoliktame "Karo meno" skyrelyje.

Politikos ypatybes paviršutiniškai išmanantys ir cinizmo stokojantys žmonės Kinijos Liaudies Respubliką ir Rusiją dažnai mato kaip partneres ir neišskiriamas drauges, vieningai žiūrinčias ta pačia ateities kryptimi.

Šiuo metu, kai Rusijos agresija prieš Ukrainą tampa vis sunkiau prognozuojama, daugybė kompiuterinių žaidimų mėgėjų ir "Netflix" produkcijos vartotojų, kimšdami spragintus kukurūzus, nekantriai laukia naujausių geopolitinio šou serijų, kuriose, anot įvairių liežuvautojų, derėtų tikėtis tiesioginio Kinijos Liaudies Respublikos įsitraukimo arba branduolinio ginklo panaudojimo.

Rusija ir Kinija iš tikrųjų turi labai daug bendro. Jos abi yra labai didelės ir jose gyvena beprotiškai daug žmonių. Abiejų valstybių žmonės yra gana kūrybingi ir mėgsta naujoves. Tuo pat metu, kaip ir dauguma kitų Žemės gyventojų, jie trokšta stabilumo ir užtikrintumo dėl ateities bei yra pasiryžę už tariamos tvarkos iliuziją atiduoti savo laisvę ir galimybes despotų valion.

Kinijoje daugelį amžių tikėta, kad monarchas yra aukštesniųjų jėgų pasiuntinys, privalantis palaikyti harmoniją žmonių pasaulyje. Rusijoje taip pat ne vieną šimtmetį vyravo panašus iš Bizantijos imperijos perimtas požiūris.

Tikėta, kad valdovo institucija yra paskutinė pasaulietinės ir dvasinės tvarkos instancija, kurios autoritetas svarbesnis net už bažnyčios tarnų. Šis požiūris į valdžios atstovus abiejose valstybėse išliko net ir tada, kai jų žmonės faktiškai likvidavo monarchijos institucijas. Galima teigti, jog jis vis dar tebėra gyvas net ir mūsų dienomis.

Taip pat reikia paminėti, kad tiek Rusijos, tiek Kinijos valdančiojo elito atstovai iki pat XX a. pradžios visomis išgalėmis vengė naujausių to meto Vakarų ideologinių ir techninių inovacijų. Dėl to abiejose valstybėse kilo aibė neramumų, kurie galiausiai baigėsi bolševikų iškilimu. Rusijoje raudonieji įsitvirtino trimis dešimtmečiais anksčiau nei Kinijoje, tačiau SSRS valdžia darė viską, ką galėjo, kad padėtų savo bendraminčiams kitose valstybėse (Kinija netapo išimtimi).

Panašumų iš tiesų labai daug, tačiau teisingumo dėlei reikia paminėti, kad vienas bendras bruožas tarp šių valstybių įvaro milžinišką skausmingą pleištą. Mažose valstybėse gyvenančios kuklios tautos gali megzti pozityvius tarpusavio ryšius arba šlietis prie stipresnių ir vadinti tai draugyste, tačiau ambicingų, didžiųjų imperijų palikuonių broliavimasis yra tiek pat realus, kiek tyra vištų haremo ir pakelėse klaidžiojančio lapino meilė.

Šiandienos pasaulyje tėra trys dėl dominavimo galinčios kovoti jėgos – JAV, ES ir Kinijos Liaudies Respublika. Rusijai šiose žaidynėse vietos nėra.

Didžiųjų valstybių lyderiai gali flirtuoti vieni su kitais, sudarinėti karines sąjungas, teikti miestui ir pasauliui bendrus pareiškimus, megzti prekybos ir kultūros mainų ryšius, tačiau ambicingos, savų interesų žiūrinčios geopolitinės žaidėjos visada bus labiau konkurentės ir varžovės, nei partnerės.

Jeigu kam nors dėl to kyla abejonių, jiems derėtų atkreipti dėmesį į Turkijos sultono Recepo Gudriojo (1954) elgesį. Pastaruosius kelerius metus Turkijos lyderis gana nuosekliai koketavo su Kremliaus šeimininku, tačiau po Rusijos invazijos į Ukrainą, Recepas oficialiai neparėmė nė vienos pusės ir, nutaisęs supratingą miną, prabilo sofistine retorika apie abstrakčią taiką ir tarpininkavimą deryboms.

Turkijos valdovo pozicija visiškai suprantama ir netgi pateisinama. Nei Turkija, nei jokia kita ambicinga valstybė netaps Rusijos caro vasale. Kazachui, armėnui ir serbui tinkantis statusas ir santykių modelis britui, turkui ir kinui yra nepriimtini. Netgi lengvabūdiškam prancūzui ir savo praeities šešėlių bijančiam vokiečiui tai yra atgrasu.

Kai 2008 m. vasarą Rusijos pajėgos įsiveržė į Gruziją, Kinijos Liaudies Respublika neprisidėjo prie Venesuelos bei Nikaragvos ir nepripažino separatistinių luhanskelonų ir doneckinų liaudies respublikų.

Marksizmo apaštalas Mao (1893–1976) raudonųjų įsitvirtinimo Kinijoje metu veikiausiai manė, kad didžiųjų geopolitinių žaidėjų santykiai gali būti kitokie. 1949 m. gruodį jis atvyko į Sovietų Sąjungą su gausybe dovanų ir beprotiškų vilčių, kad Josifas (1878–1953) jį priims, kaip sau lygų ir sutiks sutvirtinti Kinijos Liaudies Respublikos ir SSRS santykius.

Sovietų Sąjungoje Mao laukė kartus nusivylimas. Jį pasitikusius Kremliaus klapčiukus Mao pakvietė į traukinį vaišių, tačiau vienas jų Viačeslavas Michailovičius (1890–1986) atsisakė. Tai tebuvo pradžia, tad nesmagiai prasidėjusi Didžiojo pirmininko viešnagė Sovietų Sąjungoje iki pat pabaigos buvo persmelkta pasitikėjimo stokos ir abipusės paniekos bei arogancijos pritvinkusių gestų.

Šiuo metu Kinijos Liaudies Respublikos nomenklatūrai veikiausiai būtų naudingiausia, kad europiečiai kuo labiau įsitrauktų į karą ir išžudytų vieni kitus. Tada Kinijos Liaudies Respublika galėtų ateiti kaip taikdarė ir gelbėtoja. Tai duotų žymiai didesnę, ilgalaikę naudą, nei atviras įsitraukimas į karą Rusijos pusėje.

"Todėl tas, kuris sugeba kariauti, pavergia priešo kariauną be mūšio; užima svetimas tvirtoves be apgulties; sunaikina svetimą valstybę be ilgos kovos. Jis būtinai viską išsaugo ir šitaip kovoja už viršenybę Dangiškoje šalyje", – aiškinama žymiajame Sun Tzu (544–496 m. pr. Kr.) veikale.

O jeigu ši konfrontacija pasibaigs vakariečių triumfu? Jeigu dėl savo valdžios sukeltos avantiūros Rusija antrą kartą per 30 metų iškovos didžiausio geopolitikos nevykėlio titulą? Nieko tokio. Taip netgi dar geriau. Šiandienos pasaulyje tėra trys dėl dominavimo galinčios kovoti jėgos – JAV, ES ir Kinijos Liaudies Respublika. Rusijai šiose žaidynėse vietos nėra.


Šiame straipsnyje: KinijaRusijakaraspolitika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
.....Kur dingo musu megiamas istorikas? ....politika, politika ,o gaila ..politika , kaip liunas pelke.,o gal lyg torto gabaliukas.

Pastebejimas

Pastebejimas portretas
Dar yra steaven Seagal, Gerard depardeu, van dam, Peskov, lavrov, dug in, Gorbačov. Ir kinai niekada ne pasielgs kaip vienas iš jų
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Kai net ir galvai reikia renovacijos
    Kai net ir galvai reikia renovacijos

    Atšyla oras, pakyla noras. Visų pirma, ginčytis, piktintis ir leisti žvygauti emocijoms dėl šildymo sezono (ne-)pabaigos. ...

  • Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis
    Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis

    Išankstiniai indikatoriai rodo, kad ekonominis aktyvumas Lietuvoje laipsniškai atsigauna. Vis dėlto, kol daugelis pagrįstai Lietuvos ekonomikos atsigavimą sieja su eksporto ir pramonės rodikliais, vidaus vartojimas tampa ypač svarbiu kompone...

  • Belaukiant kuklesnių palūkanų, mažėja manančiųjų, kad būstas pigs
    Belaukiant kuklesnių palūkanų, mažėja manančiųjų, kad būstas pigs

    Pirmą šių metų ketvirtį padaugėjo gyventojų, kurie mano, kad būstas per artimiausius dvylika mėnesių brangs arba jo kaina nesikeis. Prasčiausi gyventojų lūkesčiai dėl būsto kainų buvo lygiai prieš metus. Tai, kad, atsižvelgus į ...

  • Šašo krapštymas
    Šašo krapštymas

    Virtualios realybės filmą „Angelų takais“, leidžiantį persikelti į M. K Čiurlionio paveikslus, pamatė 300 tūkst. žmonių. Įsitikinę jo terapine galia, filmo kūrėjai nutarė parodyti jį kalėjime. Visų mačiusiųjų įspūdžiai pana...

    6
  • Virtualybės tironija
    Virtualybės tironija

    Paskutiniajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje kino režisierius, rašytojas Vytautas V. Landsbergis, lankydamasis Niujorke, filmininko ir poeto Jono Meko studijoje, įrašė jųdviejų tarpusavio pašnekesį apie gandus, arba, kaip t...

    1
  • Mažu apsiginsim
    Mažu apsiginsim

    Jonas buvo neramus, vaikščiojo palei sieną, rankoje laikė kačergą. Beveik naują ir iš gero metalo. Tačiau atsirado problema ir Jonui teko svarstyti: kuo geriau gintis – kačerga ar automatu. Žinoma, kad pastaruoju. Bet vėl problema...

    4
  • Velnio sėkla televizijoje
    Velnio sėkla televizijoje

    Likus keliems mėnesiams iki Jekaterinos Svanidzės (1885–1907) mirties, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) nuvyko į Antrojo reicho (1871–1918) miestą Štutgartą, kuriame turėjo vykti Septintasis (1907 m. rugp...

    8
  • Kultūra keičia kryptį
    Kultūra keičia kryptį

    Norom nenorom nauja istorijos tėkmė brėžia naujas, tik tam metui būdingas kultūros kryptis. Taip randasi nauji terminai, nauji herojai, naujos vertybės. ...

  • Verslas mokyklos suole
    Verslas mokyklos suole

    Siekdama skatinti verslumo ugdymą nuo pat mokyklos suolo, Inovacijų agentūra, bendradarbiaudama su anterprenerystės ugdymo organizacija „Lietuvos Junior Achievement“, kviečia šalies mokyklas prisijungti prie praktinio verslumo ugdymo pr...

  • Karas pagal taikos dėsnius
    Karas pagal taikos dėsnius

    Izraelio operacija, riterių kovas primenančiu pavadinimu „Geležiniai kardai“, persirito į antrąją pusę, tačiau jos pabaigos dar nematyti. Prasidėjusi nuo ryžtingų atakų prieš „Hamas“, galiausiai ji virto dar vienu kla...

    5
Daugiau straipsnių