Pereiti į pagrindinį turinį

Kur­šių ma­rių že­mė­la­pis vir­to „kūrėjų“ pa­ro­di­ja (foto)

2013-01-29 06:00
Kur­šių ma­rių že­mė­la­pis vir­to „kūrėjų“ pa­ro­di­ja (foto)
Kur­šių ma­rių že­mė­la­pis vir­to „kūrėjų“ pa­ro­di­ja (foto) / Vidmanto Matučio nuotr.

Ka­da beuž­suk­tum į Ven­tės ra­gą – karš­tą va­sa­ros die­ną ar spei­guo­tą žie­mą, vi­sa­da iš­vy­si čia be­si­lan­kan­čių žmo­nių.

Per me­tus į Ven­tės ra­gą at­vyks­ta 80–100 tūkst. žmo­nių. Iš jų apie 15–20 tūkst. už­su­ka į or­ni­to­lo­gi­jos sto­ties mu­zie­jų.

Žmo­nės at­va­žiuo­ja iš vi­so pa­sau­lio, itin daug čia apsilanko vo­kie­čių. Įp­ras­tas Ven­tės ra­go lan­ky­to­jo marš­ru­tas – au­to­mo­bi­lių sto­vė­ji­mo aikš­te­lė, Kur­šių ma­rių ap­žval­gos bokš­te­lis, pa­si­vaikš­čio­ji­mas pės­tu­te iki or­ni­to­lo­gi­jos sto­ties, se­no­vi­nio švy­tu­rio ap­žiū­ra, pa­si­vaikš­čio­ji­mas mo­lu.

Kur­šių ma­rių ap­žval­gos aikš­te­lė Ven­tė­je įreng­ta 2008 me­tais. Ne­mu­no del­tos re­gio­ni­nia­me par­ke pa­na­šios aikš­te­lės įreng­tos Rus­nės sa­lo­je, prie Kro­kų Lan­kos ežero ir Nai­ku­pės upe­lio.

Bokš­te­liai ir ap­žval­gos aikš­te­lės yra ci­vi­li­zuo­to po­žiū­rio į gam­tą liu­di­nin­kai.

Spe­cia­lio­se vie­to­se ga­li­ma ža­vė­tis iš­skir­ti­nė­mis kraš­to gam­tos įžy­my­bė­mis. Ven­tė­je pa­sta­ty­ta­me bokš­te­ly­je bu­vo pri­sta­to­mos Kur­šių ma­rios.

Di­džiu­lia­me že­mė­la­py­je pa­ro­dy­ta, ko­kias vie­to­ves ana­pus Kur­šių ma­rių ga­li­ma iš­vys­ti nuo Ven­tės ra­go.

Prieš ke­le­rius me­tus Ne­mu­no del­tos re­gio­ni­nio par­ko di­rek­ci­jos at­sto­vai nuo­gąs­ta­vo, kad van­da­lai ga­li nu­nio­ko­ti Ven­tės ap­žval­gos aikš­te­lę. Rus­nė­je bu­vo ban­dy­ta pa­na­šų bokš­te­lį pa­deg­ti. Tuo­met įtar­ta, kad tai da­rė bra­ko­nie­riai, nes iš bokš­te­lio ins­pek­to­riai ga­li ste­bė­ti, kas ir kur bra­ko­nie­riau­ja Kur­šių ma­rio­se.

Ne­mu­no del­tos re­gio­ni­nio par­ko di­rek­ci­jos at­sto­vų nuo­gąs­ta­vi­mai dėl van­da­liz­mo Ven­tė­je iš da­lies pa­si­tvir­ti­no.

Pats ap­žval­gos bokš­te­lis dar ne­nu­nio­ko­tas, ta­čiau su­dar­ky­tas ja­me įreng­tas Kur­šių ma­rių že­mė­la­pis. Kaž­kie­no iš­mo­nin­gos ke­ver­zo­nės Kur­šių ma­rias pri­sta­to ne kaip už­da­rą įlan­ką, o kaip Bal­ti­jos jū­rą.

Van­da­lai Ven­tės ap­žval­gos bokš­te­ly­je tik­riau­siai pa­si­dar­ba­vo 2012-ųjų va­sa­rą ar ru­de­nį, nes tų me­tų pra­džio­je bokš­te­ly­je dar bu­vo Kur­šių ma­rių že­mė­la­pis, o sausio pradžio­je jau at­si­ra­do ke­ver­zo­nės.

Tarp Kin­tų ir Ven­tės pa­lei Kur­šių ma­rias Ši­lu­tės miš­kų urė­di­ja yra įren­gu­si pa­žin­ti­nį ta­ką, ku­riam pri­ski­ria­mos ir au­to­mo­bi­lių sto­vė­ji­mo aikš­te­lės. Bokš­tų jo­se nė­ra, o poil­sio zo­nos dar tvar­kin­gos – ne­nu­nio­ko­tos. Lan­kan­tis jo­se 2013 me­tų pradžio­je nu­ste­bi­no abie­jo­se aikš­te­lė­se iš­mė­ty­ti ne­ma­ži „gu­me­lių“ kie­kiai. Tai tik įro­do, kad ir žie­mą Ven­tės ra­ge tu­rė­tų veik­ti „Štur­mų“, „Ven­tai­nės“ poil­si­nės, kad Ven­tės lan­ky­to­jams ne­rei­kė­tų glaus­ty­tis pu­čiant šal­tiems ma­rių vė­jams ar ne­pa­to­giai ran­gy­tis au­to­mo­bi­liuo­se.

Kuršių marių žemėlapis 2010 metų balandį:

 

Taip atrodo Kuršių marių žemėlapis 2013-ųjų sausį:


Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų