Pereiti į pagrindinį turinį

Nemieli kultūros ministrų postai

2012-11-22 09:16
Nemieli kultūros ministrų postai
Nemieli kultūros ministrų postai / Margaritos Vorobjovaitės nuotr.

Tokia ta tikrovė, kad raikant ministerijų pyragą suskubta išsidalyti pinigingiausias, prestižines, strategines. Šie būsimosios valdžios atstovų epitetai neprilipo tik kelioms „periferinėms“ ministerijoms, tarp jų – Kultūros. Politologai pataria nesistebėti, o, tiesą sakant, niekas to ir nedaro. Tik įdomiau, ar dėl tokio posto nepopuliarumo kaltos vien palyginti nedidelės dotacijos ir ES pinigai, ar yra ir subtilesnių priežasčių.

Galima spėti – galbūt „nepinigingos“ ministerijos nenorima ir dėl to, kad būsimajam vadovui teks prisiimti atsakomybę dėl kai kurių nepopuliarių ir visuomenėje dažnai neigiamame kontekste aptarinėjamų projektų (Valdovų rūmų statybų, Operos ir baleto teatro scenos atnaujinimo ir pan.) tęsimo. Be to, toliau teks demonstruoti ekvilibristikos elementus, kaip iš skiriamo menko finansavimo išsaugoti kai kur griūvančius į kultūros paveldą įtrauktus ar kultūros sklaida užsiimančius objektus (ypač vargais skundžiasi teatrai).

Kitas dalykas – naujiesiems vadovams teks kaip nors reaguoti į buvusios valdžios pradėtą skaidrumo iniciatyvą, t. y. Seime priimtą Kultūros tarybos įstatymą, kuriuo tvarkyti dalį kultūros pinigų bus patikėta ne ministrui, o meno atstovų deleguotiems Kultūros tarybos nariams. Daugiau tos demokratijos skirstant pinigus bus ar mažiau – kol kas pasakyti sunku. Bet bent jau norus kultūros atstovai vertina teigiamai. Tiesa, ministro Arūno Gelūno valdymas, nepaisant pastebimų gerų iniciatyvų, vis tiek vertinamas dviprasmiškai. Ypač jo nepigios kultūrinės kelionės po pasaulį. Tiesa, ministras visgi išsiugdė vieną tikro politiko savybę – meną būti pastebėtam. Net ir palikdamas ministeriją šio bruožo nepamiršo – įteikė premijas Europoje seniai pripažintiems lietuvių teatralams.

Apie švietimo ministro kėdę svajoję Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai gavo viceministro postą, kaip ir Kultūros ministerijoje. Tarsi paguodos prizą. Skeptikams galima palinkėti bent jau neskleisti panikos, kad dėl to jau rytoj bus įteisinta „Ulica Lipowa“ ar kas nors puls atidarinėti ir gausiai remti Juliano Tuwimo muziejus. Prisiminkime, kad dvi gretimas tautas sieja ne tik politika, bet ir turtinga kultūra.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų