Pereiti į pagrindinį turinį

Prieš vėjo malūnus - kliedesiais

2008-09-08 09:00
Prieš vėjo malūnus - kliedesiais
Prieš vėjo malūnus - kliedesiais / Darijos Vasiliauskienės nuotr.

Kažkodėl visi iki šiol tik garsiai kalba, kad apie 50 proc. pabrango butų šildymas. Apie tai "Klaipėdoje" užsiminta ir neseniai išspausdintame straipsnyje "Dar ne viskas prarasta" (2008 09 03).

Tačiau ne tik šitas dalykas gerokai patuštins gyventojų kišenes. Jau dabar aišku, kad dar gerokai prieš uždarant Ignalinos atominę elektrinę, tai yra visai greitai, pabrangs ir elektra.

Tokiu atveju galima prognozuoti, kad palengva brangs viskas, pradedant maistu, baigiant tuo pačiu butų šildymu, nes elektros energijos kaina įtraukiama į produkto gamybos ar paslaugos kainą, kaip ir degalų sąnaudos.

Žinant tokią situaciją ir numanant padėtį, kuri susidarys kitų metų pabaigoje uždarius atominę elektrinę, kyla klausimas, ką Lietuvos valdžia padarė, kad šalis patirtų "minkštą nusileidimą". Šis mistinis oro uostų terminas eskaluojamas daugiau nei metai.
Ar bus artimiausiu metu alternatyviosiomis gamybos priemonėmis pagaminami bent 7 proc. visos šaliai reikalingos elektros energijos, kaip to reikalauja ES?

Šiandien jau aišku, kad šis reikalavimas nebus išpildytas. Vadinasi, Lietuva ir vėl neteks struktūrizuotų fondų paramos, kurią taip reklamuoja valdininkai, beje, dažniausiai reikalaujantys "atkatų" už tos pačios ES paramos suteikimą.
Tačiau net ir ne tai yra baisiausia. Baisiausia, kad jau po metų pliki nuogi mes liksime be svarbiausio elektros šaltinio. Ir be alternatyvų.

Yra ir kitų problemų. Pavyzdžiui, kad ir tai, jog iš palei Vydmantus stūksančių elektros malūnų yra daroma politika. Politikuojantys ir į Seimą besiruošiantys veikėjai, lydimi turgaus bobučių plojimų, korumpuotoje vietos spaudoje ir šiaip garsiai kliedi, kad vėjo jėgainės sukelia vėžį, kad tai kenkia katalikų bažnyčios nuostatoms, pagaliau, kad po besisukančiais sparnais nebeauga burokai, o Lietuvą tegali išgelbėti tik vešlūs šakniavaisiai, tokie kaip runkeliai.

Vietos valdžia mato tokius dalykus ir dar juos tyliai skatina, o šalies vadovai apskritai nekreipia dėmesio, nes savo sapnuose regi tik abejotino skaidrumo "Leo LT" reikalus.
Kada baigsis ši netvarka, bus griežtai įvertinti trukdantieji šalies elektros ūkio plėtrai ir pareikalauta vietinės bei centrinės valdžios atsakomybės už strateginius energetikos dalykus? Juk toks delsimas yra nusikalstamas, nes alternatyviaisiais vadinami energijos šaltiniai - ateities viltis ir išsigelbėjimas.

Kada tai supras korupcijos tvaike paskendę mūsų trumparegiai valdininkai?

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų