Pereiti į pagrindinį turinį

Svastikos sukėlė skandalą

2010-05-31 07:41
Svastikos sukėlė skandalą
Svastikos sukėlė skandalą / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Klaipėdos apylinkės teismas, nutraukęs administracinę bylą keturiems vaikinams, viešai demonstravusiems plakatus su senovinėmis svastikomis, išprovokavo nacių persekiotojo Efraimo Zurofo nepasitenkinimą. Kremlių remiantis jaunimo judėjimas "Naši" paragino paskelbti boikotą prekėms iš Lietuvos. Ar naudotinos senosios svastikos XXI amžiuje?

 

 

Romuvos religinės bendruomenės krivis Jonas Trinkūnas

Šis ženklas draustinas, kai jam suteikiama nacistinė, hitlerinė prasmė. Svastika žinoma daugeliui senovės tautų ir turi daug prasmių – saulės, ugnies, ji laikoma dievo Perkūno ugnimi. Vadovaujantis senąja lietuvių filosofija, vandens ir ugnies ryšys duoda gyvybę. Mes savo sudarytą iš žalčių junginio svastiką vadiname gyvybės, laimės ženklu. Daugelis romuviečių juos turi. Pasirinkome žaltinę svastiką, nes geometrinė kai kam gali kelti sąsajų su nacizmu.

Prieš

Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto vyriausiasis mokslo darbuotojas Vacys Vaivada

Jei vieno istorijos laikotarpio faktai ištraukiami ir panaudojami kitos epochos kitoje erdvėje ir kitame kontekste, tai gali sukelti ne tik visuomenės nesusikalbėjimą bet ir pasipriešinimą. Tokie demonstravimai gali būti sutikti visai ne taip, kaip reikėtų sutikti istorinį faktą. Negalima ištraukti fakto iš seniai praėjusių laikų ir įterpti į laikus, kur jis skamba visiškai kitaip. Tada jis nebesuvokiamas, kaip tai daryta tais seniai praėjusiais laikais. Tokiu būdu gali būti sustabdomas net ir tų senųjų laikų paveldo tyrimas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų