Tie, kurie sukasi gurmanų versle, žino, kad, atkreipus „Michelin“ ekspertų dėmesį, žengiamas tik pirmas žingsnis. Prieš gerą šimtmetį Prancūzijos padangų gamintojos pradėto leisti gido keliautojams žvaigždutės – sezoninis reiškinys; sykį gavus, po metų jų galima ir netekti. Tai periodiškai patiria įvairios virtuvės garsenybės, pradedant britu Gordonu Ramsey, baigiant daugiau kaip du dešimtmečius geriausiu pasaulyje virėju rinktu prancūziškojo art de vivre ambasadoriumi Guy Savoy, pernai netekusiu vienos iš trijų žvaigždučių. Kartais šis praradimas baigiasi fatališkai, nes virtuvėje ir virtuve gyvenantys šefai jį palaiko asmenine katastrofa.
Pasiryžę bendradarbiauti su „Michelin“ puikiai supranta, kad egzaminatorių nepapirks prabangūs kandeliabrai ar rinkodaros triukai – sėkmę lemia lėkštės turinys. Todėl sąvade gali atsidurti ir tokios užeigos kaip takų baras Meksike „Califa de León“, kuriame vos kelios stovimos vietos, bet užtat fantastiški kukurūzų paplotėliai su plonais steiko griežinėliais.
Bet kokiu atveju pirmosios „Michelin“ žvaigždutės Lietuvos padangėje – ženklas apie mūsų gastronomijos versle jau įvykusią revoliuciją, net jei jos sėkmę kasmet (kasdien) turės pasitikrinti į įvertinimą pretenduojančios užeigos. Norintys patirti šios revoliucijos vaisių saldumą turėtų suskubti: žvaigždėtieji restoranai jau skaičiuoja keliasdešimčiai dienų į priekį rezervuotas vietas.
Naujausi komentarai