„Akistata“ surado ne tos Žiobienės močiutę (papildyta)

Teismas uždraudė trečiadienio vakarą rodyti TV3 laidą „Akistata“, nes jos kūrėjų surasta senolė yra visai ne Vaiko teisių apsaugos kontrolierės Editos Žiobienės močiutė.

Kaip portalui 1diena.lt sakė Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo atstovas Audris Kutrevičius, į teismą su prašymu uždrausti laidą kreipėsi visai ne E.Žiobienė, o laidos herojė 90-metė senutė ir šios 66 metų dukra, kurios pavardė tikrai Žiobienė, bet ne Edita, o Regina.

Savo skunde moterys teigė, kad Vaiko teisių apsaugos kontrolierė nėra joms giminė ir prašė uždrausti laidą, nes joje rodomas jų asmeninis gyvenimas, kurio jos, nebūdamos viešais asmenimis, nenorėtų viešinti.

Teismas šį skundą patenkino skubos tvarka, pritaikė laikinasias apsaugos priemones ir uždraudė rodyti laidą.  Moterys taip pat įgaliotos iki lapkričio vidurio pateikti ieškinį dėl laidos anonso joms padarytos žalos.

Tuo tarpu laidos prodiuseris ir vedėjas Kristupas Krivickas savo klaidos nepripažįsta.

„Aišku, šis teismo sprendimas apkarpė mūsų išraiškos galimybes, nors norėjo visai nukirpti, tačiau žiūrovai laidą išvys, tik šiek tiek kitaip įpakuotą“, - portalui 1diena.lt teigė jis.

„Akistata“ savo anonsuose skelbė parengusi reportažą apie neprižiūrimą E.Žiobienės močiutę, kuria Vaiko teisių apsaugos kontrolierė esą visiškai nesirūpina, moteris buvo penkis mėnesius neprausta, ją apkandžiojo žiurkės. „Ponia, ar Jūs turite sąžinės?“, - Vaiko teisių apsaugos kontrolierės laidos anonse klausė „Akistatos“ kūrėjai.

„Mes turime teismo sprendimą, be abejo, mes jį vykdysime, tam tikru būdu. Yra teisinių priemonių įvykdyti teismo sprendimą ir kartu apginti visuomenės interesą ir teisę žinoti“, - kalbėjo K.Krivickas.

Laidos prodiuseris patikino, kad trečiadienio vakarą laida eteryje pasirodys įprastu laiku, tačiau bus šiek tiek pasikeitusi ir nebus palanki E.Žiobienei.

Laidos kūrėjai žada papasakoti kaip gimė ši teismo nutartis, jie teigia, kad Vaiko teisių apsaugos kontrolierė yra labai gerai pažįstama su nutartį priėmusiu teisėju, su juo ne kartą yra bendravusi darbo reikalais.

„Mes būsime priversti tai paviešinti, nes tokie veiksmai jau kelią nerimą. Nutartis priimta per vieną dieną, tai išskirtinis atvejis Lietuvoje, bet tai tik parodo, kad mūsų surinkta medžiaga turi tam tikrą vertę, kuri gali įtakoti ir aukštos valstybės pareigūnės reputaciją“, - teigė K.Krivickas.

"Tai mažų mažiausia neprofesionalumas, kyla klausimas dėl kolegų atsakomybės, tiek teisine, tiek  etikos prasme. Tai brokų brokas, pats blogiausias brokas", - šią laidos kūrėjų klaidą įvertino Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.

Jo teigimu, jei laidos herojai ar pati E.Žiobienė dėl šios laidos anonso kreiptųsi į teismą, be abejo šią bylą laimėtų ir prisiteistų nemažas komensacijas.

"Šioje istorijoje svarbus ir moralinis principas. Geriausia būtų, kad laidos kūrėjai atsistotų ir viešai prisipažintų padarę klaidą bei atsiprašytų žmonių, kuriems pridarė tiek nemalonumų", - K.Krivickui pataria D.Radzevičius.

Jei tai nebus padaryta, Lietuvos žurnalistų sąjungos pirminininko nuomone, K.Krivickas save pažemins kaip žurnalistą, o nukentėjusios pusės gali kreiptis į Žurnalistų ir leidėjų etikos komisiją ir prašyti, kad ši laida būtų pripažinta kaip nuolat pažeidžianti žurnalistų etiką.

Ar savaitę laidos anonsuose šmeižta Vaiko teisių apsaugos kontrolierė kreipsis į teisėsaugos institucijas, sužinoti nepavyko. Jos atstovė spaudai Olga Malaškevičienė portalui 1diena.lt paaiškino, kad E.Žiobienė yra užsiėmusi, o ji pati apie tai nieko nežino.

TV3 programų direktorius Jurgis Jefremovas teigia, kad teismo sprendimas bus vykdomas, tačiau trečiadienį laida "Akistata" tikrai pasirodys,  nors ir ne tokia kokia buvo planuota.

J.Jefremovas teigia, kad visą laidos anonsavimo laiką nesulaukė nei vieno skundo, nei vieno prašymo išimti anonsą, nes jame esą rodoma visai kas kita. "Anonsas buvo labai abstraktus, jame nebuvo minima jokia pavardė išskyrus E.Žiobienės", - "Akistatos" kūrėjus teisino J.Jefremovas ir paaiškino, kad jei dėl laidos anonso prasidės teismai, atsakomybę juose prisiims TV3, laidos kūrėjai teismų procese dalyvaus tik kaip tretieji asmenys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių