Pereiti į pagrindinį turinį

Intelektu „Vilniaus brigada“ lenkė Kauno „daktarus“

2010-05-07 11:56
Intelektu „Vilniaus brigada“ lenkė Kauno „daktarus“
Intelektu „Vilniaus brigada“ lenkė Kauno „daktarus“ / Diena Media arch. nuotr.

Teigia buvęs generalinis prokuroras Artūras Paulauskas. Anot jo, ši grupuotė įrodė, kad tuo metu Vilnių tikrai valdė jie.

- Kokia buvo „Vilniaus brigada“?

- Tai buvo žiaurūs laikai, kai „Vilniaus brigada“ galėjo bet kam paskelbti nuosprendį - verslininkui, žurnalistui, jiems nepatikusiam žmogui. Jie turėjo pakankamai daug galių valdyti Vilnių. Tuo metu net mūsų policijos apginklavimas vyko su jų žinia.

Būtent „Vilniaus brigada“ atidarė naują koridorių, atvertė naują puslapį visam kriminaliniam pasauliui. Tai buvo tvirta organizacija, kuri turėjo visus organizuotos gaujos požymius, visą infrastruktūrą, buvo žiaurūs, savo nepaklusnius narius bausdavo, neretai mirtimi, bet po šios bylos ji buvo sutriuškinta, taip ir neatsigavo po jai suduoto smūgio.

- Gal bandėte skaičiuoti kiek šios gaujos sąskaitoje įvykdytų nusikaltimų, nužudytų žmonių?

- Tai nebuvo tokia gauja kaip Sigito Gaidjurgio ar Virginijaus Baltušio, kurios nors ir veikė ilgiau, bet jų nusikaltimus suskaičiuoti buvo daug lengviau.

Tuo metu, kai aš palaikiau kaltinimą šioje baudžiamojoje byloje (Žurnalisto Vito Lingio nužudymo byloje - red. past.) buvo kalbama apie dviženklius skaičius dingusių žmonių ar nužudytų.

Kiek žinau daug surinktos medžiagos taip ir nepasiekė teismo, daug kas liko operatyvinių bylų puslapiuose. Gal ir dabar kažkiek būtų galima tas bylas pajudinti, gal pareigūnai tuo ir užsiima. Dabar įstatymai kitokie, sąlygos darbui kitokios, policijai leidžiama veikti geriau ir efektyviau.

- „Ar galima pasakyti, kad „Vilniaus brigada“ buvo viena žiauriausių gaujų?

- Jos tikrai negalima lyginti nei su S.Gaidurgio nei su Henriko Daktaro sukurtomis grupuotėmis. Šios buvo daugiau primityvios, „Vilniaus brigada“ - intelektualesnė.

Tas pats, vėliau mirties bausme nuteistas, Borisas Dekanidzė dar sovietiniais metais buvo pavažinėjęs po Ameriką, Europą ir ten sėmėsi patirties. Daugelis gaujos narių buvo kariškių vaikai, neblogai susipažinę su įvairia informacijos rinkimo technologija, su operatyviniu darbu.

Tai buvo išprususi gauja, kurios veikla nebuvo paremta vien gąsdinimais ir žudymais, jie turėjo pakankamai daug ryšių verslo pasaulyje, jie vieni pirmųjų buvo užmezgę ir plėtojo tarptautinius ryšius. Tai buvo tikrai pavojingas darinys, kurio sąskaitoje esančių dalies nusikaltimų mes dar nežinome iki šiol.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų