LAT atmetė už Vilniaus advokato nužudymą nuteisto baikerio skundą

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) antradienį atmetė už vilniečio advokato Vladimiro Žukovskio nužudymą kalėti nuteisto baikerio Sauliaus Nakučio skundą.

S. Nakutis lieka nuteistas 13 metų laisvės atėmimu, ši LAT nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Kasaciniu skundu S. Nakutis prašė bylą grąžinti iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka arba nuteisti jį už lengvesnį nusikaltimą - nužudymą labai susijaudinus. Nuteistasis taip pat prašė pripažinti jo atsakomybę lengvinančiomis aplinkybėmis tai, kad pats prisipažino padaręs nusikaltimą ir gailisi dėl jo bei tai, kad nusikaltimo padarymui įtakos turėjo provokuojantis V. Žukovskio elgesys.

Pasak LAT pranešimo, teisėjų kolegija atmetė kasatoriaus argumentus, kad dėl provokuojančių nukentėjusiojo veiksmų - žeminimo ir patriotiškų jausmų įžeidimo - jis labai susijaudino ir mėgino nutraukti tokius V. Žukovskio veiksmus. Teisėjų kolegija pažymėjo, kad S. Nakutis, apklaustas ikiteisminio tyrimo metu, teigė neprisimenąs, dėl ko kilo konfliktas su nukentėjusiuoju. LAT konstatavo, kad teismai, ištyrę konflikto prielaidas ir jo eigą, pagrįstai atmetė S. Nakučio versiją, kad dėl nukentėjusiojo veiksmų jis buvo fiziologinio afekto būsenos - labai susijaudinęs.

LAT taip pat atmetė nuteistojo teiginius apie būtinąją gintį ir savo veiksmų pavojingumo nesuvokimą - bylos duomenys patvirtina, kad S. Nakutis suvokė savo veiksmais keliamą pavojų V. Žukovskio gyvybei ir jo veiksmų motyvai buvo chuliganiški. Teisėjų kolegija pripažino, kad teismai, kvalifikavę nuteistojo S. Nakučio padarytą veiką kaip nužudymą dėl chuliganiškų paskatų, įstatymo taikymo klaidos nepadarė.

LAT teisėjų kolegija konstatavo, kad teismai esminių įrodymų tyrimo ir vertinimo taisyklių pažeidimų nepadarė. Apeliacinės instancijos teismas, pats atlikęs įrodymų tyrimą bei išanalizavęs įrodymus, bylą patikrino tiek, kiek to buvo prašoma apeliaciniuose skunduose, į visus esminius nuteistojo ir jo gynėjo apeliacinių skundų argumentus motyvuotai atsakė, todėl perduoti bylą iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka nėra pagrindo.

S. Nakutis 2009 metų lapkričio pabaigoje peiliu nudūrė vilnietį advokatą V. Žukovskį. Vyras buvo nužudytas vakare Vilniuje esančios Kalvarijų gatvės vienoje iš autobusų stotelių. Jis mirė nuo dūrių peiliu, bet ant jo kūno buvo ir keliolika kitų sužalojimų.

S. Nakutis teigė, kad advokatui peiliu dūrė gindamasis, norėdamas pats išsilaisvinti ir eiti namo. Dėl advokato nužudymo kaltintas ir vienos sostinės bendrovės vadovas M.K., tačiau teismas jį išteisino. Teismas vyrą pripažino kaltu tik dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir skyrė vienerių metų laisvės apribojimo bausmę.

Nužudytojo našlei priteista 100 tūkst. litų neturtinei žalai atlyginti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

arvys

arvys portretas
o ,okodel neparase,kad tas ruskis buves kgbistas negraziai vadino lietuvi,bande nuplesti Lietuvos veliavele nuo striukes ir kitaip provokavo.cia kiekvienas duotu atkirti,teismas turejo i tai atsizvelgti,bet matyt gal koks buves kgbistas teisejauja ar itakoja.

fdsazxccvzvcx

fdsazxccvzvcx portretas
kam tau tavo veliava jeigu esi nusikaltelis ir homoseksualistas !

Nesaugu

Nesaugu portretas
padorus autobuse važiavęs žmogus nužudytas .
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių