Lazdijų pasieniečiai sulaikė 5 tonas svaigalų

Ketvirtadienį po vidurnakčio Lazdijų rajone Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Lazdijų rinktinės operatyvininkai sulaikė mikroautobusu gabentą stambų svaigalų krovinį.

Sėkmingą operaciją pasieniečiai surengė kartu su kolegomis iš Lenkijos sienos apsaugos tarnybos Podliasko rinktinės.

Mikroautobusą „Volkswagen LT 40" pareigūnai sustabdė ties Lazdijų rajono savivaldybės Kauknorio kaimu, maždaug už puskilometrio nuo Lietuvos ir Lenkijos sienos.

Automobilį vairavo pareigūnams gerai žinomas 48 metų kaunietis. Vyro turėti asmens ir mikroautobuso dokumentai buvo tvarkingi, tačiau pasieniečiai turėjo informacijos, kad automobiliu gali būti gabenamas neteisėtas krovinys.

Atidarius galines mikroautobuso dureles atrodė, kad vyras gabena tik daržoves - bagažinė iki lubų buvo užversta maišais su svogūnais, morkomis ir paprikomis. Tačiau netrukus išsiaiškina, kad daržovės yra tik priedanga - atidarę šonines dureles, pareigūnai pamatė, kad mašina prigrūsta plastmasiniais 33 litrų talpos bakeliais su skysčiu, kuris skleidė stiprų alkoholio kvapą.

Nustatyta, kad kaunietis neteisėtai gabeno net 5 tonas svaigalų. Pasak pareigūnų, tai galėjo būti langų plovimo skystis. Tiksli radinio kilmė ir jame esanti alkoholio koncentracija paaiškės po ekspertų tyrimo.

Automobilyje taip pat rasta 20 litrų talpa su skysčiu, kuris, manoma, yra skirtas svaigalams išgryninti.

Alkoholis ir automobilis laikinai saugomi VSAT Lazdijų rinktinėje. Šio padalinio pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą. Kaunietis dviem paroms uždarytas į areštinę.

Ketvirtadienio naktį įkliuvęs vyras yra gerai žinomas pasieniečiams. 2007 metų sausį jo vairuotame mikroautobuse buvo aptikti 3 tūkst. 600 litrų svaigalų. Tąkart nelegalų krovinį vairuotojas mėgino užmaskuoti lenkišku cukrumi.

Iš neteisėtai į šalį gabenamų įvairios kilmės buitinių skysčių, kuriuose yra didelė etilo alkoholio koncentracija, paprastai yra daromas pilstukas. Chemiškai išgryninti skiedikliai arba valikliai yra naudojami ir falsifikuotų alkoholinių gėrimų gamybai.

Svaigalų klastotojai, vaikydamiesi didesnio pelno, mažesnėms kaimų parduotuvėlėms ir pavieniams asmenims siūlo „prabangesnių" gėrimų. Tokie „brendžiai", „likeriai", „viskiai" ir „konjakai" gaminami į techninį spiritą įmaišant įvairių neaiškios kilmės dažiklių bei kvapų esencijų.

VSAT įspėja, kad tokius falsifikatus perkantys ir vartojantys asmenys smarkiai rizikuoja ne tik savo sveikata, bet ir gyvybe.

Tokio „prašmatnaus" pilstuko paragavusiam žmogui paprastai gresia laikini arba nuolatiniai regos sutrikimai, o išgėrus daugiau -- gyvybinių funkcijų sutrikimai, galintys turėti tragiškų pasekmių.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių