Per mėnesį – beveik 3,5 tūkst. pranešimų apie smurtą šeimoje

Įsigaliojus Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymui, nuo pernai metų gruodžio 15-osios iki šių metų sausio 16-osios policijos pareigūnai užregistravo 3483 pranešimus apie galimą smurtą artimoje aplinkoje.

Policijos departamentas pranešė, kad, nustačius smurto artimoje aplinkoje atvejus, buvo pradėti 1149 ikiteisminiai tyrimai, o 326 atvejais buvo atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą.

Pradėtuose ikiteisminiuose tyrimuose nukentėjusiomis pripažintos 936 moterys, taip pat 113 nepilnamečių, 94 vyrai, o įtariamaisiais – 839 vyrai, 46 moterys, 3 nepilnamečiai.

Dažniausiai ikiteisminiai tyrimai buvo pradėti remiantis Baudžiamojo kodekso (BK) 140 straipsniu, numatančiu baudžiamąją atsakomybę už fizinio skausmo sukėlimą ar nežymų sveikatos sutrikdymą – pagal šį straipsnį buvo pradėti 784 tyrimai.

322 atvejais buvo pradėti tyrimai pagal BK145 straipsnį dėl grasinimo nužudyti ar sunkiai sutrikdyti žmogaus sveikatą arba žmogaus terorizavimas), o 53 atvejai pagal BK 138 straipsnį dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo.

Pagal BK 129 straipsnį, numatantį atsakomybę už nužudymą, buvo pradėti du ikiteisminiai tyrimai, susiję su smurtu artimoje aplinkoje.

Gruodžio pabaigoje įsigaliojęs Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas numato, kad policijos pareigūnas, užfiksavęs smurto artimoje aplinkoje įvykį, nedelsdamas imasi priemonių apsaugoti smurtą patyrusį asmenį ir, atsižvelgdamas į nustatytas aplinkybes, pradeda ikiteisminį tyrimą. Tyrimas pradedamas ir be smurtą patyrusio asmens skundo.

Jeigu nustatomas smurto artimoje aplinkoje faktas, siekiant apsaugoti auką, smurtautojas įpareigojamas laikinai išsikelti iš gyvenamosios vietos, jeigu jis gyvena su smurtą patyrusiu asmeniu, smurtautojui gali būti uždrausta artintis prie smurtą patyrusio asmens, ieškoti kontaktų su juo, bendrauti. Šias priemones ikiteisminio tyrimo teisėjas skiria ne vėliau kaip per 48 valandas.


Šiame straipsnyje: smurtasšeima

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių