Pereiti į pagrindinį turinį

Teismas: policininkas E.Bukota dėl vagystės išteisintas pagrįstai

2012-08-31 15:51
Teismas: policininkas E.Bukota dėl vagystės išteisintas pagrįstai
Teismas: policininkas E.Bukota dėl vagystės išteisintas pagrįstai / Artūro Morozovo nuotr.

Kauno apygardos teismas penktadienį atmetė Klaipėdos apygardos prokuratūros apeliacinį skundą dėl išteisinamojo nuosprendžio piktnaudžiavimu tarnyba, svetimo turto pagrobimu bei gamtos išteklių naudojimo taisyklių pažeidimu kaltintam buvusiam Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojui Edvardui Bukotai.

„Apeliacinis skundas atmestas“, – penktadienį informavo Kauno apygardos teismas.

Šiam teismui buvo apskųstas kovo 1-ąją priimtas Lazdijų rajono apylinkės teismo nuosprendis. Tuomet E.Bokuta su dar keturiais asmenimis, tarp jų su Marijampolės miškų urėdijos Kalvarijos girininkijos girininko pavaduotoju Petru Vincevičiumi, buvo išteisintas dėl piktnaudžiavimo ir vagystės.

Ikiteisminį tyrimą atlikusi uostamiesčio prokuratūra išteisinamąjį nuosprendį laikė nepagrįstu, kadangi, anot jos, bylą išnagrinėjo šališkas teismas, kuris netinkamai aiškino ir taikė teisės aktus, neišsamiai išanalizavo ir įvertino byloje esančius faktinius duomenis, pagrindžiančius asmenų kaltę dėl jiems inkriminuotų veikų padarymo. Anot Klaipėdos apygardos prokuratūros, visi penki kaltinamieji turi būti pripažinti kaltais ir nuteisti.

Buvo įtarta, kad E.Bukota, su kitais asmenimis veikdamas kaip bendrininkų grupė, 2009 metų kovo 5-11 dienomis, neturėdami tam leidimo, iškirto dalį Kalvarijos girininkijos Pasienio miško, iš jo paruošė per 20 kubinių metrų medienos, kurią pasisavino. Dėl to Kalvarijos girininkijai padaryta 3 tūkst. litų žala.

Šis ikiteisminis tyrimas pradėtas Generalinėje prokuratūroje pagal Kalvarijos policijos komisariato pareigūnų pareiškimą. Siekiant objektyvumo ir nešališkumo, jį pavesta atlikti Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriui. Prieš tai tyrimą dėl tų pačių įvykių atlikę Marijampolės pareigūnai bei bylą peržiūrėję Kauno prokurorai minėtų pažeidimų neaptiko.

2010 metų kovo pabaigoje septyni Kalvarijos policijos komisariato pareigūnai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydami pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovų veiksmų. Pareigūnai skundėsi, kad yra verčiami nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl kontrabandos ir vagysčių.

Kalvarijos policijos komisariato pareigūnai tuometiniam laikinajam generaliniam prokurorui Raimondui Petrauskui apskundė E.Bukotą, kurio veiksmuose įžvelgė vagystės, piktnaudžiavimo ir trukdymo ikiteisminio tyrimo pareigūno veiklai požymių, ir Kęstutį Kalinauską, kurį kaltino tarnybos pareigų neatlikimu.

Taip pat skųstasi dėl Kauno apygardos vyriausiojo prokuroro Kęstučio Betingio ir tuometinio generalinio policijos komisaro pavaduotojo Visvaldo Račkausko veiklos bei galimų ryšių su kontrabandą organizuojančiais asmenimis. R.Petrauskas priėmė nutarimą atmesti Kalvarijos policijos komisariato pareigūnų prašymą pradėti ikiteisminį tyrimą, tačiau Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas laikinojo prokuratūros vadovo nutarimą panaikino.

Teismo nuomone, neištyrus pareiškimo, negalima iš anksto daryti išvados, kad aukšti pareigūnai nepagrįstai kaltinami vertę nutraukti ikiteisminį dėl kontrabandos ir vagysčių. Praėjusių metų liepą Policijos departamente vyko Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojo E.Bukotos neeilinė atestacija. Komisija konstatavo, kad E.Bukota netinka eiti pareigų.

Vienas iš septynių Kalvarijos kriminalistų, prabilusių apie korupciją teisėsaugoje, Dainius Gaižauskas šiemet ėmė vadovauti Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto poskyriui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų