Pereiti į pagrindinį turinį

19-metė sugrąžino meilę Vokietijai

2010-05-31 23:59
Staigmena: sužinojusi apie pergalę Lena, kuriai lūpos net drebėjo iš jaudulio, konkurso vedėjams pareiškė neturinti jėgų pakelti savo prizą – krištolinį mikrofoną.
Staigmena: sužinojusi apie pergalę Lena, kuriai lūpos net drebėjo iš jaudulio, konkurso vedėjams pareiškė neturinti jėgų pakelti savo prizą – krištolinį mikrofoną. / AFP nuotr.

Moksleivės Lenos Meyer-Landrut pergalė 55-ajame "Eurovizijos" dainų konkurse ne tik nustebino, bet ir įkvėpė Vokietiją. Šalis iki paryčių taip audringai linksminosi, kaip švenčiamos tik pergalės futbolo pasaulio čempionatuose.

Po trijų dešimtmečių

Paauglė vardu Lena beveik tris dešimtmečius trukusią Vokietijos nesėkmę šiame visos Europos konkurse nutraukė neįtikimu triumfu per tiesiogiai iš Oslo transliuotą programą, kurią matė daugiau kaip 100 mln. televizijos žiūrovų.

"Europa tikrai mus myli!" – pirmajame puslapyje rašė populiariausias Vokietijos sekmadieninis laikraštis "Bild am Sonntag".

"Neįtikima! Lena pasisuko į Europą ir laimėjo", – rašė regioninis dienraštis "Hamburger Abendblatt".

"Lena man padarė didelį įspūdį savo natūralumu ir šiluma, – komentavo ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel. – Ji yra nuostabus jaunosios Vokietijos pavyzdys."

Lena, įveikusi 24 kitus finalininkus, "Eurovizijos" nugalėtoja buvo paskelbta netrukus po vidurnakčio. Tada Berlyno, Hamburgo, kur "Euroviziją" centrinėse aikštėse įrengtuose didžiuliuose ekranuose stebėjo 70 tūkst. žmonių, ir Lenos gimtojo miesto Hanoverio dangų nušvietė fejerverkai.

Hanoveryje pirmą Vokietijos pergalę nuo 1982 m. po atviru dangumi šventė 20 tūkst. žmonių. Sekmadienį po pietų mieste buvo surengtas moksleivės Lenos sutikimas, kurį televizija transliavo visai šaliai.

Nutraukė nerimą

"Euroviziją" kai kurios šalys gal ir laiko neskoninga, bet Vokietijoje šis konkursas vertinamas rimtai. Anksčiau Vokietija neslėpdama kartėlio skundėsi, kad net tokie populiarūs jos atlikėjai kaip "No Angels" "Eurovizijoje" dažnai lieka kone paskutiniai. 2005 m. Vokietija "Eurovizijoje" užėmė 24 vietą, 2006-aisiais – 15-ą, 2007-aisiais – 19-ą, 2008-aisiais – 23-ią ("No Angels"), o 2009-aisiais – 20-ą.

Tai privertė vokiečius sunerimti dėl to, kad Europoje jie yra nemėgstami. Vokiečiai jautėsi asmeniškai kaltinami dėl dviejų pasaulinių karų, šiurkštaus vokiečių turistų elgesio ir manė, jog jiems pavydima jų gerovės.

"Kodėl niekas mūsų nemėgsta? – 2008 m., kai 40 iš 42-ų valstybių nedavė "No Angels" nė vieno balso, klausė "Bild".

Niekam nežinoma moksleivė

"To tikrai nebuvo galima tikėtis, – 10 mln. žiūrovų sakė energingoji 19-metė Lena. – Aš tiesiog priblokšta. Negaliu tuo patikėti. Tiesiog velniškai negaliu tuo patikėti."

Nors anksčiau Vokietija "Eurovizijoje" iš daugelio kitų šalių negaudavo nė vieno balo, Lena gavo balų iš daugumos valstybių. Ji sakė, kad tokia visuotinė parama jai ypač maloni: "Esu tikrai tikrai laiminga dėl to aspekto."

Iki pergalės Vokietijos nacionaliniame atrankos etape Lena buvo niekam nežinoma. Tačiau po jos mergina su savo įsimintina meilės daina "Satellite" ("Palydovas"), užkrečiamu entuziazmu ir trumpomis juodomis suknelėmis tapo nacionaline įžymybe. Amerikietės Julie Frost ir dano Johno Gordono kūrinyje "Satellite" dainuojama apie įsimylėjusią moterį, kuri sielojasi, kad yra ignoruojama ir lygina save su palydovu orbitoje, vis besisukančiu apie mylimąjį.

19-metės mėgėjos pergalė prieš daugybę Europos profesionalų daugeliui vokiečių buvo dar labiau netikėta. Iki šių metų Lena mokėsi tik šokti ir buvo kelis kartus bandžiusi dainuoti su mokyklos grupe.

"Visa tai taip neįtikima, – sakė televizijos ARD komentatorius Peteris Urbanas, kuris yra matęs ištisų vokiečių atlikėjų kartų apgailėtinus pralaimėjimus "Eurovizijoje". – Mes žinojome, kad ji gera, bet visuomet būna problema paversti tai balais."


"InCulto" – 29

Lietuvos atstovai "Euroviziijos" finale nedalyvavo. "InCulto" dar ketvirtadienį daina "Eastern European Funk" pradėjo antrąjį atrankos pusfinalį, bet nepateko tarp dešimties geriausių – gavę 44 taškus jie liko 12 vietoje. Susumavus visus rezultatus Lietuvos atstovai "Eurovizijoje" užėmė 29 vietą.

Lietuvos žiūrovai pirmenybę atidavė gruzinų dainininkei Sofijai Nižaradzei, o Vokietijos atlikėjai skyrė 10 taškų.

Tik pusę konkurso dalyvių surinktų balų sudarė tradiciniai telefonu atiduoti balsai – kitą pusę skyrė profesionali vertintojų komisija.


"Eurovizijos" dešimtukas

1. Vokietija 246 balai

2. Turkija 170 balų

3. Rumunija 162 balai

4. Danija 149 balai

5. Azerbaidžanas 145 balai

6. Belgija 143 balai

7. Armėnija 141 balas

8. Graikija 140 balų

9. Gruzija 136 balai

10. Ukraina 108 balai


Incidentų neišvengta

Konkursas įvyko be didesnių incidentų, tačiau vienas iš 16 tūkst. žiūrovų, susirinkusių į Oslo areną "Telenor", sugebėjo prasmukti pro apsaugą ir užšokti ant scenos tuo metu, kai joje dainavo Ispanijos atstovas.

Ispanijoje pasigirdo balsų, kad tai buvo Jaume Marquetas Cotas, geriau žinomas kaip Jimmy Jump. Šis nekilnojamojo turto agentas iš separatistinėmis nuotaikomis garsėjančios Katalonijos jau buvo surengęs panašių išsišokimų per kelis svarbius sporto renginius.

Pasipiktinusių sirgalių teigimu, katalonietis ispanų atlikėjui Danieliui Digesui mėgino sutrukdyti laimėti konkursą. Ispanas, kuris buvo priverstas dukart atlikti savo dainą "Algo Pequenito", užėmė 15 vietą.

Nacionalinių transliuotojų rodomą šou kasmet stebi apie 124 mln. europiečių. Norvegijos nacionalinis transliuotojas NRK šiųmečiam konkursui išleido apvalią 33 mln. JAV dolerių (apie 92,4 mln. litų) sumą, be to, jis buvo priverstas parduoti pasaulio futbolo čempionato transliavimo teises kitai televizijai, kad galėtų finansuoti šį popmuzikos konkursą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų