2018-ųjų Fieldso matematikos medalį laimėjo keturi mokslininkai

  • Teksto dydis:

Buvęs kurdų pabėgėlis, o dabar Kembridžo universiteto profesorius Caucheras Birkaras (Košeras Birkaras) trečiadienį buvo paskelbtas vienu iš keturių mokslininkų, laimėjusių šių metų prestižinį Fieldso (Fildso) medalį, dažnai vadinamą matematikos Nobelio premija.

Laureatai buvo paskelbti per ceremoniją Rio de Žaneire, tapusiame pirmuoju Lotynų Amerikos miestu, kada nors organizavusiu šį renginį, vykstantį tik kas ketverius metus.

„Tikiuosi, kad ši žinia atneš šypseną ant tų 40 mln. žmonių veidų“, – sakė C. Birkaras, turėdamas omenyje savo tautiečius kurdus.

Kurdiškoje Irano provincijoje Marivane netoli sienos su Iraku gimęs C. Birkaras sakė: „Kurdistanas buvo netikėta vieta vaikui susidomėti matematika.“

Jis įstojo į Teherano universtitetą, kur, kaip prisimena, svajingai žiūrėdavo į ankstesnių Fieldso apdovanojimų laureatus, bet galiausiai išvyko į Didžiąją Britaniją ir pasiprašė politinio prieglobsčio. Ten atsiskleidė C. Birkaro ypatingi matematiniai gabumai.

„Nuo vieno momento, kai neįsivaizdavau, kad galėčiau susipažinti su tais žmonėmis, iki kito momento, kai vieną dieną pats laikysiu medalį – tiesiog negalėjau įsivaizduoti, jog visa tai išsipildys“, – 40-metis C. Birkaras sakė žurnalui „Quanta Magazine“.

Nemaloni staigmena

Deja, jo pergalės džiaugsmą apkartino nemalonus incidentas: jam įteiktas auksinis medalis neilgai trukus buvo pavogtas, nurodė Brazilijos žiniasklaida.

Renginio organizatoriai patvirtino, kad medalis dingo, ir sakė vėliau paskelbsiantys išsamesnės informacijos. Rio de Žaneiro policija nurodė, kad kol kas stengiasi patikrinti šiuos pranešimus.

Kaip pranešė televizija „Globo“, C. Birkaras krepšį, kuriame buvo medalis, piniginė ir telefonas, paliko ant stalo suvažiavimų centre. Pastebėjęs, kad krepšys dingo, jis pranešė apsaugai. Darbuotojai vėliau rado krepšį, bet medalio ir piniginės jame nebebuvo.

Apdovanojimą teikianti Tarptautinė matematikos sąjunga (TMS) nurodo, kad 6,35 cm skersmens medalis yra nukaldintas iš 14 karatų grynumo aukso.

Fieldso medaliu pagerbiama už išskirtinius matematinius pasiekimus; jis gali skirtas asmenims, kuriems tų metų pradžioje dar nebuvo sukakę 40 metų. Šis apdovanojimas kaskart skiriamas mažiausiai dviem žmonėms, o keturi laureatai laikomi priimtiniausiu scenarijumi.

Kebliausia lygtis

Kitas šių metų laureatas Šveicarijos federaliniame technologijų universitete (ETH Zurich) dirbantis 34 metų italų matematikas Alessio Figalli (Alesijas Figalis). Jo kelias į akademinį žvaigždyną anksčiau irgi atrodė mažai tikėtinas, tik dėl kitų priežasčių.

„Iki vidurinės mokyklos jam terūpėjo viena – žaisti futbolą“, – paskelbė TMS, šiuos apdovanojimus įteikianti per Tarptautinį matematikų kongresą (TMK).

Viskas pasikeitė A. Figalli sudalyvavus Tarptautinėje matematikos olimpiadoje: ji pažadino vaikino susižavėjimą matematika, galiausiai pavertusį jį variacinio skaičiavimo ir diferencialinių lygčių dalinėmis išvestinėmis žvaigžde.

A. Figalli juokauja, kad dabar vienintelė jam rūpesčių tebekelianti lygtis – bandymas apskaičiuoti, kaip praleisti daugiau laiko su savo žmona profesore.

„Turiu darbo ateinantiems 30–40 metų. Tik yra vienas uždavinys, kurį labai tikiuosi greitai išspręsti: kad aš ir žmona gyventume tame pačiame mieste“, – sakė jis.

Bonos universitete dėstantis vokietis Peteris Scholze (Pėteris Šolcė), pelnęs Fieldso apdovanojimą už pasiekimus algebrinės geometrijos srityje, sakė, kad jo patiriamiems iššūkiams niekada nebus galo.

„Problemų skaičius begalinis, – sako 30-metis P. Scholze. – Kai išsprendi vieną, iškyla dar dešimt.“

Ketvirtasis laureatas – Indijoje gimęs ir Australijoje užaugęs Akshay Venkateshas (Akšajus Venkatešas). Jis matematikos ir fizikos studijas Vakarų Australijos universitete pradėjo būdamas vos 13 metų.

Dabar 36 metų mokslininkas dirba JAV Stanfordo universitete, specializuojasi skaičių teorijoje ir savo darbą apibūdina terminais, atrodančiais artimesniais meno pasauliui.

„Kai užsiimi matematika, dažnai patenki į aklavietę. Tačiau jautiesi esąs privilegijuotas dirbti šioje srityje: apima visuotinumo pojūtis ir jautiesi esąs kažko išties reikšminga dalis“, – sakė A. Venkateshas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių