Per 60 šalių palaiko Australijos ir ES iniciatyvą dėl koronaviruso pandemijos tyrimo

  • Teksto dydis:

62 šalys palaiko Australijos ir Europos Sąjungos iniciatyvą atlikti nepriklausomą tyrimą dėl visame pasaulyje išplitusio koronaviruso šaltinio, skelbia Australijos televizijos ir radijo korporacija ABC.

Skelbiama, kad parama tokiai iniciatyvai buvo išsakyta sekmadienį prieš Ženevoje pirmadienį prasidedančią Pasaulio sveikatos organizacijos asamblėją ir ją palaikančių šalių skaičius auga, skelbia ABC.

Europos šalys ir Australija suvienijo pastangas remiant ES pasiūlymo projektą, kuriame raginama atlikti „nešališką, nepriklausomą ir plataus masto tyrimą dėl PSO koordinuotų tarptautinių atsakomųjų priemonių į COVID-19 sveikatos apsaugos sistemoje“.

Dokumente nei Kinija, nei Uhano miestas, kuriame, kaip manoma, ir kilo koronaviruso protrūkis, nėra minimi. Visgi, kaip nurodo šaltiniai Australijos vyriausybėje, ES pasiūlyme formuluotės buvo pakankamai griežtos, kad būtų užtikrintas tinkamas ir išsamus tyrimas, nors tai vis dar vadinama „pirmuoju žingsniu“ link skaidrumo užtikrinimo.

Kol kas šios iniciatyvos nei Kinija, nei Jungtinės Valstijos nepalaiko. ES ir Australijos diplomatai sekmadienį vis dar mėgina įtikinti šias šalis palaikyti iniciatyvą.

Balandžio pabaigoje Kinija pagrasino Australijai boikotu už reikalavimą atlikti tyrimą dėl koronaviruso. Tuomet Kinijos ambasadorius Australijoje įspėjo Kanberą, kad reikalavimai atlikti tyrimą dėl koronaviruso išplitimo gali privesti prie australiško vyno ar kelionių į Australiją boikoto.

Ekspertai sako, kad nuodugnus tyrimas dėl koronaviruso protrūkio gali reikšti, kad dėmesio centre atsidurs Kinijos valdžios elitas ir jo atsakas į krizę, o tai savo ruožtu gali atverti kelią kritikai, kurios Komunistų partija paprastai netoleruoja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių