Pereiti į pagrindinį turinį

Adeno įlankos valdovai

2008-11-20 09:00
Adeno įlankos valdovai
Adeno įlankos valdovai / "Reuters" nuotr. Piratai: vis daugiau skurdaus Somalio jaunuolių dėl lengvų pinigų tampa jūros plėšikais.

Somalio piratai kone kasdien užgrobia po laivą. Epizodiškos įvairių šalių kariškių bausmės akcijos neatbaido sėkmės džentelmenų nuo itin pelningo skurdžioje šalyje verslo.

Piratai mūšį pralaimėjo

Adeno įlankoje antradienį vyko tikras jūros mūšis. Prie Somalio krantų patruliuojantis Indijos karo laivas susirėmė su Somalio piratais ir sunaikino jų pagrindinį laivą. Tačiau plėšikai sugebėjo pasprukti greitaeigiais kateriais.

"Indijos karo laivas "Tabar" apšaudė pagrindinį piratų laivą, – teigiama Indijos laivyno pranešime. – Dėl to šis užsidegė. Jame girdėjosi sprogimai, kuriuos tikriausiai sukėlė laive laikyti sprogmenys."

Indijos laivo karininkai sakė pastebėję priešų laivo denyje piratus, apsiginklavusius granatsvaidžiais. "Kelis kartus pareikalavus atsiliepti, laivas pagrasino susprogdinti "Tabar", – nurodė Indijos kariškiai. Anot jų, laivas buvo priverstas gintis.

Užgrobė dar tris laivus

Tačiau ši nesėkmė netapo piratams pamoka. Tą pačią dieną Adeno įlankoje jūrų siaubūnai užgrobė mažiausiai tris laivus.

Apie tai, kad piratai antradienį užpuolė Graikijos sausakrūvį laivą pranešė Rytų Afrikos jūreivystės pagalbos programos atstovai. Tą pačią dieną Kinijos jūrų paieškų ir gelbėjimo centras teigė, kad buvo užgrobtas iš Irako išplaukęs Honkongo prekinis laivas "The Delight" su 25 žmonių įgula. Jis plukdė 36 tūkst. t kviečių į Bandar Abaso uostą Irane. O Kvala Lumpure (Malaizijos sostinėje) įsikūrusio Tarptautinio laivybos biuro (angl. – International Maritime Bureau, IMB) piratavimo stebėsenos centro vadovas Noelis Choongas pranešė apie Kiribatyje registruoto žvejybos laivo su tailandiečių įgula užgrobimą.

"Du greitaeigiai kateriai, kuriuose buvo po penkis šešis Somalio piratus, priplaukė prie žvejybos laivo ir jį užgrobė", – apie pastarąjį incidentą pasakojo N.Choongas. Pasak jo, ryšys su laivu nutrūko iš karto po to, kai buvo pranešta apie užpuolimą.

Plėšikų sunkumai negąsdina

"Suįžūlėję piratai pasauliui siunčia žinią, kad jie gali sugalvoti tai, kas neįsivaizduojama, ir atlikti tai, ko neįmanoma nuspėti", – pastaruosius įvykius komentavo Kenijos uoste Mombasoje įsikūrusios Rytų Afrikos jūreivystės pagalbos programos koordinatorius Andrew Mwangura.

Somalio piratai šiuo metu laiko mažiausiai 17 pagrobtų laivų ir daugiau nei 250 įkaitų, kurių daugiausia sutelkta netoli šiaurinėje pakrantėje esančios Eilo kaimo. Iš viso nuo sausio Adeno įlankoje ir prie Somalio krantų buvo užpulti 94 laivai. Iki šiol didžiausiu piratų laimikiu tapo šeštadienį pagrobtas Saudo Arabijos tanklaivis. Dėl jo atgavimo jau deramasi. Kokios sumos pareikalavo grobikai nepranešama. Tanklaivyje buvo 2 mln. barelių naftos, kurios vertė daugiau nei 100 mln. JAV dolerių (apie 2,73 mln. litų).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų