Pereiti į pagrindinį turinį

Afganistanas renkasi demokratiją

2009-08-21 23:59
Procedūra: vyrams ir moterims buvo atidaryti atskiri balsavimo punktai.
Procedūra: vyrams ir moterims buvo atidaryti atskiri balsavimo punktai. / AFP nuotr.

Talibai ar demokratija? Iš esmės vieną iš šių dviejų polių vakar turėjo pasirinkti Afganistano piliečiai.

Sustiprintas saugumas

Antrieji per visą karų nužymėtą šalies istoriją prezidento rinkimai Afganistane prasidėjo esant sustiprintam saugumui. Kabule skraidė sraigtasparniai, papildomuose postuose budėjo policija, o pareigūnai visame mieste įrengė patikrinimo postus ir apieškojo vairuotojus bei keleivius. Rinkėjams saugoti buvo dislokuota 300 tūkst. afganų ir užsienio karių. Balsavimo centrai buvo uždaryti 16 val. vietos (14.30 val. Lietuvos) laiku.

Viename šiauriniame Kabulo rajone per garsiakalbius, pritaisytus prie automobilio, žmonės buvo raginami balsuoti. Tačiau norinčių ir taip netrūko. Prie balsavimo centrų, kurie buvo atidaryti 7 val. vietos (5.30 val. Lietuvos) laiku, susidarė eilės. Iš viso buvo žadėta atidaryta apie 7 tūkst. rinkimų apylinkių. Tačiau dėl įtemptos padėties dirbo tik kiek daugiau nei 6 tūkst. balsavimo punktų.

"Tai mano antrasis balsavimas ir aš atėjau anksti prieš darbą, nes tai vienintelis būdas mums nulemti pokyčius šalyje", – Kabule prie vienos rinkimų apylinkės sakė 22 metų Nooraminas, dirbantis vienoje privačioje bendrovėje.

Favoritas – H.Karzai

Rinkimai vyksta praėjus aštuoneriems metams nuo JAV vadovaujamos invazijos, per kurią nuo valdžios buvo nušalintas Talibanas. Vakarų remiamas prezidentas Hamidas Karzai tikisi laimėti didele persvara ir išvengti antro rinkimų rato. "Šaliai būtų naudingiau, jeigu būtų tik vienas rinkimų ratas", – sakė jis. Atidavęs savo balsą jis paragino žmones aktyviai dalyvauti rinkimuose.

Antro turo tikimybę padidina energinga buvusio užsienio reikalų ministro Abdullah Abdullah, kurį remia šalies šiaurėje gyvenantys tadžikai, kampanija. Pagal prognozes už jį turėtų balsuoti apie 20–25 proc. rinkėjų. H.Karzai savo balsus žadėjo atiduoti per 45 proc. piliečių.

Afganistane yra maždaug 17 mln. registruotų rinkėjų. Pranešama, kad šalies sostinėje Kabule ir miestuose palyginti ramioje šalies šiaurėje prie rinkimų apylinkių rikiavosi dešimtys žmonių, o pietiniuose regionuose iš pradžių buvo balsuojama vangiai, nes baimintasi, kad gali būti nesaugu. Ten aktyviai veikia Talibanas. Šis islamistų judėjimas prieš rinkimus, kuriais siekiama įtvirtinti šalies demokratijos kursą, ne kartą rengė išpuolius sostinėje.

Aidėjo sprogimai

Išpuolių būta ir rinkimų dieną. Vietoje dirbantys Vakarų korespondentai pranešė, kad netrukus po to, kai šalyje prasidėjo balsavimas, vyko susišaudymai ir sprogimai.

Per vieną susišaudymą su saugumo pajėgomis nukauti du kovotojai. Jie slėpėsi pastate ir pradėjo šaudyti į policininkus. "Du užpuolikai nukauti, vieną areštavome, dar vieno, regis, trūksta", – sakė vienas pareigūnas, bet nesutiko skelbti savo pavardės. Vieną balsavimo punktą ekstremistams netgi pavyko užimti. Ten vyko susišaudymas.

Be to, per pirmą balsavimo valandą sostinėje buvo sprogusios mažiausiai septynios bombos. Duomenų apie žuvusius ir sužeistuosius nėra, nors prie balsavimo punktų pastebėtos greitosios pagalbos mašinos. Iš ryto kai kurie Kabulo rajonai buvo apšaudyti raketomis.

Bandė užimti miestą

Afganistano šiaurėje kovotojai elgėsi dar įžūliau. Jie įsiveržė į vieną miestą ir mėgino jį užimti. Puolimas išprovokavo intensyvius susirėmimus su saugumo pajėgomis ir sutrukdė atidaryti rinkimų apylinkes.

"Teroristai atakavo iš kelių pusių. Mūšiai vyksta nuo pat ryto, – telefonu iš Baglano AFP pranešė provincijos policijos viršininkas Mohammadas Kabiras Andarabi. – Dabar, mums kalbant, priešas yra atstumtas. Nukovėme 22 teroristus."

Kitas policijos pareigūnas patvirtino atakos faktą, bet turėjo informacijos tik apie šešis nukautus talibus. Baglanas yra kelyje tarp Puli Chumrio provincijos sostinės tokiu pačiu pavadinimu ir Kundūzo provincijos.

Rinkimų dieną taip pat pranešta apie sprogimus pietiniame Kandaharo mieste, čia jie griaudėjo likus valandai iki balsavimo pradžios. Bombos sprogo ir centrinėje šalies dalyje esančiame Gaznyje bei šiauriniame Kunaro mieste. Čia, kaip pranešė vienas liudininkas, keturi žmonės nukentėjo sprogus raketai.

Iš pirmų lūpų

Helmando provincijos sostinėje Laškargoje dirbanti BBC korespondentė vos netapo teroro išpuolių auka. "Mes nuėjome prie balsavimo punkto, kai tik prasidėjo rinkimai. Pirmas dalykas, ką išgirdome, buvo sprogimas, jis nugriaudėjo netoli vyriausybės pastato. Mums liepė slėptis. Paskui atsitraukėme. Maždaug tuo pat metu nugriaudėjo dar šeši sprogimai", – pasakojo ji.

Žurnalistė manė, kad žmonės bus įbauginti ir neis balsuoti. "Klydau. Mes įėjome į vieną aukštąją mokyklą, kurioje taip pat buvo įrengtas vyrų balsavimo punktas. Ten buvo eilės. Žmonės apie rinkimus kalbėjo labai entuziastingai. Visi buvo už prezidentą H.Karzai. Jie sakė, kad nebijo Talibano, kuris grasino nurėžti pirštus tiems, kurie pabalsavę turės rašalo žymę. Jie taip pat sakė, kad nebijo ir galimų bombų ar raketų atakų", – teigė ji.

Dieną prieš rinkimus talibai perspėjo, kad žmonės neitų į rinkimus, nes gali žūti. Sukilėliai tvirtino, esą į miestus nusiųsti šimtai mirtininkų.

Afganistano valdžia prašė vietos spaudos nepranešti apie rinkimų dieną įvykdytus išpuolius. Taip buvo tikimasi sužlugdyti talibų planą įbauginti potencialius rinkėjus. Tačiau žiniasklaida, akcentuodama demokratintę teisę į žodžio laisvę, draudimo nesilaikė.

Kandidatai žadėjo taiką

Visiems kandidatams per rinkimų kampaniją svarbiausias klausimas buvo, kaip sutaikyti šalį. Prezidento H.Karzai oponentai susitikę su rinkėjais akcentavo, kad Afganistano vadovo pasirinkta taktika neveikia, ir žadėjo imtis kitų veiksmų. Tačiau pasitikslinus, ką žada padaryti, nei A.Abdullah, nei Ashrafas Ghani, nei Ramazanas Bashardostas nieko konkretaus nepasiūlė. Jie tikino, kad taika šalyje yra jų prioritetas ir kad jie mėgins susitarti su talibais. Kaip alternatyvą, minėti kandidatai nurodė, jog tie, su kuriais susitarti nepavyks, bus sunaikinti. Tačiau, anot analitikų, būtent tai ir mėgino daryti NATO pastaruosius septynerius metus.

Pagrindinis kandidatas – H.Karzai – siūlo tartis su talibų lyderiais per Afganistane gyvenančių įtakingų genčių vadus. Anot jo, talibus reikia įtraukti į šalyje vykstantį politinį procesą. Šalyje dirbantys Vakarų diplomatai pritaria taikos procesui, tačiau optimizmu netrykšta. "Susitaikyti būtina, bet dabar tai neįmanoma. Reikia, kad sustiprėtų vyriausybė ir susilpnėtų pasipriešinimas", – sakė vienas jų.


Statistika

 

17 mln. rinkėjų.

Balsavimo punktai atidaryti 7 val. vietos (5.30 val. Lietuvos) laiku.

Balsavimas baigsis 16 val. vietos (14.30 val. Lietuvos) laiku.

Rinkimuose dalyvauja per 30 kandidatų, tarp jų – dvi moterys.

Favoritai – dabartinis prezidentas Hamidas Karzai ir buvęs užsienio reikalų ministras Abdullah Abdullah.

Žmonės taip pat renka 420 vietos tarybų atstovus. Pretenduoja per 3 tūkst. kandidatų.

Oficialių rezultatų laukiama po dviejų savaičių.

Rinkėjų saugumą užtikrino 300 tūkst. vietos ir užsienio kareivių.

Rinkimus prižiūrėjo 250 tūkst. stebėtojų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų