AFP: per apsikeitimą su Rusiją paleisti amerikiečiai sugrįžo į JAV

Žurnalistas Evanas Gershkovichas (Evanas Gerškovičas) ir dar du Rusijos kalinti amerikiečiai nusileido Jungtinėse Valstijose, penktadienį pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Lėktuvas su E. Gershkovichu, buvusiu JAV jūrų pėstininku Paulu Whelanu (Polu Vilanu) ir žurnaliste Alsu Kurmasheva (Alsu Kurmaševa) nusileido ketvirtadienį apie 23 val. 40 min. vietos (penktadienį 6 val. 40 min. Lietuvos) laiku bazėje netoli Vašingtono, kur jų laukė prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris).

Sugrįžusius amerikiečius pasveikino jų artimieji ir draugai. Išlipusius iš lėktuvo juos apkabino J. Bidenas ir K. Harris.

Išvakarėse J. Bidenas Baltuosiuose rūmuose priėmė grįžtančių amerikiečių šeimas ir gyrė didelius mainus kaip diplomatinį žygdarbį. Tačiau sandoris, kaip ir kiti ankstesni, atspindėjo disbalansą.

JAV ir sąjungininkės paleido rusus, apkaltintus ar nuteistus už rimtus nusikaltimus, mainais į tai, kad Rusija išlaisvintų žurnalistus, disidentus ir kitus žmones, kalintus dėl kaltinimų, kuriuos Vakarai laiko išgalvotais.

Galiausiai Rusija ir Vakarai sutarė dėl 24 kalinių ir dviejų nepilnamečių paleidimo.

„Tokiems sandoriams, kaip šis, reikalingi sunkūs skambučiai, – kalbėjo J. Bidenas. – Man nėra nieko svarbesnio už amerikiečių apsaugą namuose ir užsienyje.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių