Pereiti į pagrindinį turinį

Aikas slenka Gustavo pramintu taku

2008-09-08 09:00
Aikas slenka Gustavo pramintu taku
Aikas slenka Gustavo pramintu taku

Atlanto vandenyno saloms ir JAV pakrantei gresia naujas išbandymas. Praūžęs per Bahamus pavojingosios ketvirtos kategorijos uraganas Aikas vakar pasiekė Kubą.

Gali dar sustiprėti

Uraganas Aikas prie "Laisvės salos" priartėjo sustiprėjęs iki nepaprastai pavojingos ketvirtos kategorijos penkių balų Saffiro-Simpsono uraganų stiprumo skalės. Stipriausi jo vėjo gūsiai siekia 215 km/val. Anot JAV nacionalinio uraganų centro, Aikas gali sustiprėti dar labiau.

Uraganas kelia didelį pavojų cukranendrių plantacijoms, turistų viešbučiams Varadere ir netvirtiems kolonijinės epochos statiniams Havanoje. Stichijos smūgiui iš anksto rengėsi ne tik Kubos gyventojai, bet ir JAV Gvantanamo karinės bazės kareiviai. Vakar jie slėpė ir tvirtino visus daiktus, kuriuos galėtų nunešti uragano vėtros.

Smogs Floridos kurortams

Jau antradienį, anot meteorologų, Aikas gali smogti JAV pakrantei. Prognozuojama, kad uraganas virš Meksikos įlankos praslinks beveik tuo pačiu keliu kaip praeitą savaitę šį regioną niokojęs uraganas Gustavas. Tiesa, Gustavas žemyno krantus pasiekė ties Naujuoju Orleanu, kuris prieš trejus metus smarkiai nukentėjo nuo uragano Katrina sukeltų potvynių. O nuo Aiko, kaip teigiama, labiau gali nukentėti šiek tiek šiauriau esanti Florida. Valstijos kurortuose poilsiaujantiems žmonėms buvo įsakyta išvykti.
Kaip ir Gustavas, naujasis uraganas kelia grėsmę JAV naftos sektoriui. Tik pradėję grįžti į darbo vietas naftos platformų darbuotojai dėl jo buvo priversti vėl pasitraukti. Gali būti, kad dėl Aiko Jungtinėse Valstijose pabrangs nafta.

Meksikos įlankoje JAV išgauna ketvirtį šalies teritorijoje išsiurbiamos naftos.

Haitis nespėja atsigauti

Prieš pasiekdamas kontinento pakrantę Aikas, kaip manoma, "užsuks" į Haitį, kurios gyventojai ir valdžia dar neatsigavo nuo tik ką praūžusios Hannos. Šios atogrąžų audros sukelti potvyniai ir žemės nuošliaužos nusinešė maždaug 500 žmonių gyvybes.
Neturtingiausia Amerikos šalis šiuo metu mėgina likviduoti jos ir dar dviejų per pastarąsias tris savaites užgriuvusių audrų padarinius. Trečias pagal dydį Haičio miestas Gonayvas vis dar užlietas potvynių, o šiam miestui atstovaujantis senatorius Yuri Latortue neslepia, kad situacija tiesiog katastrofiška. "Puikiai žinau, kad šis uraganų sezonas sudavė smūgį visai šaliai, tačiau padėtis Gonayve išties nepaprasta, nes dabar apie 200 tūkst. vietos gyventojų tris dienas neturėjo ką valgyti", – sakė jis.
Haičio vyriausybė paprašė tarptautinės pagalbos, kurią netrukus gavo. Vienos pirmųjų pagalbą šiai šaliai suteikė Šveicarija, JAV, ES ir Raudonasis Kryžius.

Be didesnių nuostolių

Šiuo metu susilpnėjusi Hanna be didesnių nuostolių šalies gyventojams slenka palei JAV pakrantę link šiaurės. Nors Pietų ir Šiaurės Karolinose buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, o gyventojai buvo perspėti dėl grėsmės, Hannos vėtros didelės žalos niekur nepadarė. Tik kai kur jos paliko žmones be elektros. Apie sugriovimus ir aukas nepranešama. Majamyje esantis JAV nacionalinis uraganų centras teigė, kad vakar Hannos vėjų greitis siekė 110 km/val., o audros centras buvo maždaug už 95 km į pietryčius nuo Čarlstono (Pietų Karolina).

Nors valdžia ragina palaukti, kol bus atstatytos visos gyventi būtinos komunikacijos, namo grįžta įbauginti uragano Gustavas Naujojo Orleano gyventojai. Artėjant Gustavui, iš viso Naująjį Orleaną buvo palikę 317 tūkst. žmonių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų