Aktyvistai Madride ir Santjage rengia masines klimato demonstracijas

Tūkstančiai aktyvistų iš viso pasaulio penktadienį vienu metu išeis į Madrido ir Santjago gatves reikalauti klimato konferencijoje COP25 dalyvaujančių pasaulio lyderių skubių veiksmų dėl klimato krizės.

Pagrindinė demonstracija vyks Madride netoli šios Jungtinių Tautų konferencijos, kurią iš pradžių ketinta surengti Santjage. Čilė dėl kruvinų antivyriausybinių protestų COP25 rengimą perdavė Ispanijai. 

12 dienų konferencija pirmadienį prasidėjo griežtu JT perspėjimu dėl „absoliučiai neadekvačių“ didžiųjų ekonomikų pastangų mažinant taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis. Protestuotojai 17 val. Grinvičo (19 val. Lietuvos) laiku prasidėsiančioje demonstracijoje paskelbs savo perspėjimą.

Su šūkiu „Pasaulis pabudo ir suvokė nepaprastąją klimato padėtį“ dešimtys tūkstančių aktyvistų turi suformuoti 5 km ilgio eiseną nuo Madrido Atočos geležinkelio stoties. Demonstracijoje dalyvaus nemažai čiliečių.

Prie jos taip pat turi prisidėti klimato aktyvistė Greta Thunberg (Greta Tunberg), ką tik sugrįžusi į Europą po beveik tris savaites užtrukusios kelionės katamaranu per Atlantą.

16-metė švedė, tapusi jaunimo reikalavimų imtis veiksmų dėl klimato simboliu, Niujorke rugsėjį dalyvavo klimato viršūnių susitikime, o iš ten turėjo vykti į COP25 Čilėje, bet konferencijos vietai pasikeitus buvo priversta grįžti į Europą.

Penktadienio proteste Madride taip pat turi dalyvauti „Oskaru“ apdovanotas ispanų aktorius Javieras Bardemas (Chavjeras Bardemas). Akcijos metu planuojamos kalbos, muzikos ir kultūros pasirodymai.

„Avokado medžiai turi daugiau teisių“

„Tikimės, kad šimtai tūkstančių žmonių gatvėse reikalaus skubių veiksmų“, – žurnalistams sakė protesto organizatorių atstovas Pablo Chamorro (Pablas Čamoras).

„2019-ieji, be abejo, buvo metai, kai žmonės susivokė dėl klimato“, – pridūrė jis.

Penktadienio demonstracija bus „svarbus momentas pasauliui“, sakė Estefania Gonzalez (Estefanija Gonsales) iš grupės „Civil Society for Climate Action“ (SCAC), vienijančios daugiau kaip 150 Čilės ir tarptautinių organizacijų.

„Atvykau iš Čilės, šalies, kur avokado medžiai turi daugiau teisių į vandenį už žmogų“, – sakė ji.

Čilėje kilę pikti protestai dėl socialinės ir ekonominės nelygybės – didžiausi neramumai nuo Augusto Pinocheto (Augusto Pinočeto) diktatūros pabaigos prieš beveik 30 metų – yra „tiesiogiai susiję su aplinkos krize“, nurodė E. Gonzalez.

„Šiandien veiksmai dėl klimato reiškia socialinę lygybę; neįmanoma turėti socialinės lygybės be aplinkos lygybės“, – sakė ji.

„Socialinis viršūnių susitikimas“

SCAC organizuoja savaitę truksiantį Socialinį veiksmų klimatui susitikimą, kuris prasidės šeštadienį ir vyks greta COP25. „Socialinio susitikimo“ metu numatyti šimtai renginių, paskaitų ir seminarų.

Taip pat dalyvaus nemažai autochtonų grupių. Juanas Antonio Correa (Chuanas Antonijus Korėja) iš indėnų organizacijos „Minga Indigena“ sakė, kad jų žemes ir žmones „pirmus paveiks klimato kaita“.

„Mūsų tradicinės ir istorinės praktikos... yra alternatyva, būdas, kaip šiuolaikinė visuomenė gali stoti prieš klimato krizę, – sakė jis. – Siekiame konkrečių veiksmų, kad situacija gerėtų visiems: ne tik autochtonų bendruomenėms, bet ir visai visuomenei.“

Demonstracijoje dalyvausiančių grupių manifeste siunčiama aiški žinia sprendimus priimantiems lyderiams iš beveik 200 valstybių, dalyvaujančių pirmadienį prasidėjusioje COP25.

„Mes reikalaujame, kad vyriausybės, dalyvaujančios COP25, pripažintų dabartinį neveiklumą dėl klimato ir pareikštų, kad nepakankamai ambicingi jų susitarimai nuves planetą prie katastrofiško pasaulinio atšilimo scenarijaus“, – rašoma manifeste.

Kreipdamiesi į šalis, pasirašiusias 2015 metų Paryžiaus susitarimą, aktyvistai rašo, jog neatsakinga, kad iki sutarties taikymo pradžios likus vos metams vis dar nėra „taršos mažinimo plano, atitinkančio mokslinius vertinimus“.

„Reikalaujame realių, ambicingų priemonių“, – pabrėžiama manifeste.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vaxiuokit i kinija

Vaxiuokit i kinija portretas
Sorosiniai varykit i kinija indija ir ten streikuokit tinginia dirbt eikit plastika is juros rinkit suvaziuoja i kurortines salis uz mokesciu moketoju pinigus ir sildosi ant saulutes atiduokit tis pinigus vaikam kurie is bado ir ligu mirsta veltedziu saika

...

... portretas
Ir iš kur TIEK asilų prisirinko?..

jo

jo portretas
suo loja,karavanas eina.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių