Albanijos prezidentas atšaukė artėjančius savivaldos rinkimus

  • Teksto dydis:

Albanijos prezidentas šeštadienį atšaukė artėjančius savivaldos rinkimus motyvuodamas tuo, kad šalyje būtina sumažinti politinę įtampą.

Prezidentas Iliras Meta sakė priėmęs tokį sprendimą, nes „esamos aplinkybės neužtikrina būtinų sąlygų tikriems, demokratiškiems, reprezentatyviems ir visa apimantiems rinkimams“, kurie turėjo vykti šio mėnesio pabaigoje. Valstybės vadovas žadėjo detaliau paaiškinti savo sprendimą pirmadienį.

Šeštadienį tūkstančiai opoziciją palaikančių albanų susirinko į prieš vyriausybę nukreiptą protestą. Opozicijos partijos planavo boikotuoti savivaldos rinkimus ir grasino neleisti jiems įvykti.

Sostinėje Tiranoje kai kurie protestuotojai svaidė į policijos pareigūnus prie parlamento pastato fakelus, fejerverkus ir Molotovo kokteilius. Policija savo ruožtu atsakė ašarinėmis dujomis ir vandens patrankomis.

Per vieną iš rinkimų mitingų kalbėjęs premjeras Edi Rama (Edis Rama) pareiškė, kad I. Metos sprendimas atšaukti rinkimus yra neteisingas, bei ragino balsavimą surengti kaip ir buvo planuota, kad būtų išvengta politinio „šantažo“ ir pirmalaikių parlamento rinkimų.

Albanijos opozicija, vadovaujama centro dešiniosios Demokratų partijos, kaltina kairiojo sparno vyriausybę sąsajomis su organizuotu nusikalstamumu ir balsų klastojimu. Opozicijos lyderiai reikalauja E. Ramos atsistatydinimo, pereinamojo laikotarpio vyriausybės paskyrimo ir pirmalaikių visuotinių rinkimų.

Opozicijos įstatymų leidėjai taip pat atsisakė savo mandatų parlamente, kur valdantieji turi tvirtą daugumą.

Vyriausybė jai metamus kaltinimus neigia ir tvirtina, kad nuo vasario opozicijos organizuojami mitingai pakenkė šalies įvaizdžiui tuo metu, kai Europos Sąjunga šį mėnesį turi nuspręsti, ar pradėti derybas su Albanija dėl narystės bloke.

JAV ir ES ragina Albaniją atsisakyti smurto ir surengti derybas, kad būtų išspręsta politinė krizė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių