„Alibaba“ įkūrėjas J. Ma: 12 valandų darbo savaitė gali tapti norma

Milijardierius kinų prekybos milžinės „Alibaba“ įkūrėjas Jackas Ma, anksčiau pasisakęs už 12 valandų darbo dieną 6 dienas per savaitę, staiga pakeitė kursą ir pareiškė, kad ateityje žmonės su dirbtinio intelekto pagalba gali dirbti vos 12 valandų per savaitę.

Žmonės, pasinaudodami technologijų pažanga, galėtų dirbti 3 dienas per savaitę po 4 valandas, tačiau tam esą būtinos švietimo sistemos reformos visame pasaulyje, Pasaulio dirbtinio intelekto konferencijoje (WAIC) kalbėjo J. Ma.

„Alibaba“ įkūrėjas, aiškindamas apie tai, kaip technologijos gali suteikti žmonėms daugiau laisvos, pasitelkė elektros pavyzdį, rašo „Bloomberg“.

„Elektros įtaka yra tokia, kad žmonės turėjo daugiau laiko, taigi galėjo vakare nueiti į karaoke ar šokius. Manau, pasitelkus dirbtinį intelektą, žmonės turės dar daugiau laiko tam, kad galėtų tiesiog džiaugtis gyvenimu“, – sakė J. Ma.

Pasak jo, svarbiausia šiuo metu yra imtis švietimo sistemos reformų, nes be jų žmonijai esą kils didelių bėdų.

„Per artimiausius 10, 20 metų kiekvienas žmogus, šalis, Vyriausybė turi susitelkti ties švietimo sistemos reformomis, turi užtikrinti, kad mūsų vaikai galės susirasti darbą, kurį dirbti reikės tik 3 dienas per savaitę, po 4 valandas per dieną. Jei mes nepakeisime švietimo sistemos, visi įklimpsime į problemas“, – pareiškė J. Ma.

Vis dėlto J. Ma Šanchajuje vykusioje konferencijoje tvirtino nesibaiminantis dėl darbo vietų ateityje, nes, ramino jis, dirbtinis ne atims iš žmonių darbo vietas, o atliks tik pagalbininko vaidmenį.

„Dėl darbų nesibaiminu. Kompiuteriai turi tik mikroschemas, žmonės turi širdį. Išmintis kyla iš širdies“, – sakė J. Ma.

Tiesa, kiek anksčiau šiemet „Alibaba“ įkūrėjas sakė palaikąs liūdnai pagarsėjusią Kinijos technologijų įmonių darbo kultūrą, kur darbuotojai dirba po 12 valandų per dieną nuo 9 val. iki 21 val. 6 dienas per savaitę. Toks drakoniškas darbo grafikas buvo pramintas „996“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių