Ambasada: į Uzbekistaną atvyko apie 1 500 pabėgėlių iš Afganistano

Apie 1,5 tūkst. nuo Talibano bėgančių afganistaniečių kirto sieną su kaimyniniu Uzbekistanu, kur dalis jų šiuo metu gyvena pasienyje įkurtame palapinių miestelyje, naujienų agentūrai AFP pranešė vienas Afganistano ambasados Taškente darbuotojas.

Ambasados atstovas saugumo sumetimais negalėjo patikslinti, kur apgyvendinami atvykėliai ir kaip jie pasiekė šalį.

Pasak jo, pabėgėliai šiuo metu yra „Surchondarjos regione netoli [pasienio] miesto Termizo ir pačiame Termize“.

Dalis jų turi pasus, kiti atvyko „be asmens tapatybės dokumentų“, pridūrė darbuotojas, pageidavęs likti anonimas.

Anot jo, afganistaniečiai pasiekė Uzbekistaną „įvairiais būdais“ ir bus „ilgainiui išsiųsti į užsienio šalis“.

Talibanui praėjusią savaitę užgrobus valdžią, kilęs chaosas pasiekė ir platesnį Vidurio Azijos regioną: buvo paskelbta pranešimų, kad į Uzbekistaną ir Tadžikistaną atskrido Afganistano vyriausybės pajėgų lėktuvų ir sraigtasparnių, kuriais iš savo šalies paspruko daugybė karių.

Visgi Uzbekistano prokuratūra atšaukė pirmadienį paskelbtą pareiškimą, kuriame buvo teigiama, kad savaitgalį Taškentas privertė nutūpti savaitgalį sieną kirtusius 46 afganistaniečių orlaivius, atskraidinusius beveik 600 karių.

Ten pat buvo nurodyta, jog per 150 žmonių – tiek kariškių, tiek civilių – perplaukė Amudarjos upę, skiriančią abi kaimynines valstybes.

Prokuratūra pažymėjo, kad pirminis pareiškimas „nebuvo pagrįstas oficialiai patvirtinta valdžios institucijų informacija“.

Uzbekų žiniasklaida trečiadienį pranešė, kad daugiau nei 100 pabėgėlių iš Afganistano apgyvendinti palapinėse netoli pasienio.

Uzbekistano pareigūnai nepatvirtino šių pranešimų AFP.

Taškentas sekmadienį pripažino, kad savaitgalį į šalį neteisėtai atvyko daugiau nei 80 Afganistano karių, Talibanui užėmus strategiškai svarbų šiaurinį miestą Mazari Šarifą.

Pasak Užsienio reikalų ministerijos, kariai buvo sulaikyti, bet jiems buvo suteikta humanitarinė pagalba. URM pranešė besideranti su „afganistaniečių puse“ dėl jų grįžimo namo.

34 mln. gyventojų turintis Uzbekistanas nėra pasirašęs 1951 metų Konvencijos dėl pabėgėlių statuso.

Liepa buvo pranešta, kad šalis atmetė JAV prašymą laikinai apgyvendinti tūkstančius su Vašingtono pajėgomis bendradarbiavusių afganistaniečių, kol jie lauks Amerikos vizų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių