Pereiti į pagrindinį turinį

Ant teisiamųjų suolo – sprogdintojo bendramoksliai

2013-05-03 23:59
Ant teisiamųjų suolo – sprogdintojo bendramoksliai
Ant teisiamųjų suolo – sprogdintojo bendramoksliai / "Reuters" nuotr.

Trys gyvo likusio Bostono sprogdintojo bičiuliai atsidūrė už grotų, nes mėgino nuslėpti jo nusikaltimo pėdsakus.

Trukdė tyrimui

JAV teisėsauga mano, kad jie buvo Džocharo Carnajevo artimiausi bendramoksliai: amerikietis Robelis Philliposas ir du rusakalbiai studentai iš Kazachstano Diasas Kadyrbajevas ir Azamatas Tažajakovas. Šiuodu nestokojo pinigų ir vairavo prabangius automobilius. Jie pramogaudavo su Dž.Carnajevu Bostone ir Niujorke. Vienas jų buvo paskolinęs Dž.Carnajevui juodą BMW, kai jis per avariją sudaužė savo "Hondą Civic".

Po dviejų sprogimų, kurie nugriaudėjo per Bostono maratoną praėjusį mėnesį, kazachai, anot prokurorų, parodė, kokia glaudi draugystė juos siejo su Dž.Carnajevu: jie išnešė iš čečėno kambario nešiojamąjį kompiuterį bei fejerverkų prikimštą kuprinę ir išmetė šiuos daiktinius įrodymus į šiukšlių konteinerį. Prokurorai teigia, kad amerikietis R.Philliposas vėliau melavo tyrėjams apie šį įvykį.

Trijulei trečiadienį buvo pateikti kaltinimai dėl trukdymo tyrimui. Jiems skirtas areštas. R.Philliposas turės stoti prieš teismą gegužės 6-ąją, o D.Kadyrbajevas ir A.Tažajakovas – gegužės 14-ąją.

"Geriau man nerašyk"

Praėjus trims dienoms po sprogimų, kai žiniasklaida paviešino įtariamų teroristų nuotraukas, D.Kadyrbajevas išsiuntė Dž.Carnajevui SMS žinutę ir pranešė, kad vienoje nuotraukoje yra asmuo, panašus į jį.

"Mirk iš juoko, – atrašė Dž.Carnajevas. – Geriau man nerašyk."

"Užeik į mano kambarį ir pasiimk ką tik nori", – pridūrė jis.

D.Kadyrbajevas sakė tyrėjams tik vėliau supratęs, kad šis prašymas buvo užmaskuotas bandymas nuslėpti įkalčius.

Jeigu bus pripažinti kaltais, trims jaunuoliams grės griežtos bausmės: iki penkerių metų kalėjimo kazachams, iki aštuonerių metų R.Philliposui ir po 250 tūkst. dolerių baudos kiekvienam.

Greitai susibičiuliavo

Viena vertus, 19-metis D.Kadyrbajevas ir 20-metis A.Tažajakovas neatrodė tinkami bičiuliai Dž.Carnajevui ir R.Philliposui. Kazachai atvyko studijuoti į JAV iš naftos turtingos tėvynės ir yra kilę iš pasiturinčių šeimų. D.Kadyrbajevo feisbuko puslapyje yra nuotraukų iš jo atostogų Floridoje ir Dubajuje. A.Tažajakovo puslapyje nurodoma, kad jis atvyko iš Kazachstano naftos centro Atyrau, įsikūrusio Uralo upės žiotyse.

Dž.Carnajevas ir R.Philliposas, kitaip nei kazachai, gyveno kukliai.

Bet 2011 m. pradėję kartu studijuoti keturi jaunuoliai greitai susibičiuliavo. Čečėną ir kazachus suartino tai, kad jie visi puikiai kalbėjo rusiškai. Vienoje nuotraukoje Dž.Carnajevas matomas apkabinęs D.Kadyrbajevą virtuvėje prie pietų stalo.

R.Philliposas irgi susibičiuliavo su kazachais ir dažnai lankydavosi jų namuose Niubedforde, už penkių kilometrų nuo Dartmuto studentų miestelio.

D.Kadyrbajevas ir A.Tažajakovas dažnai susitikdavo su Dž.Carnajevu ir pernai jau buvo nuolatiniai draugai. 2012 m. lapkričio nuotraukoje visi trys pozuoja Niujorko Taimso aikštėje.

Apie sąmokslą nežinojo

Prokurorai nepasakojo kaltinamųjų reakcijos į sprogdinimus, bet vienas iš advokatų sakė, kad jaunuoliai jaučiasi šokiruoti ir išsigandę. Prokurorai mano, kad jie nieko nenutuokė apie Dž.Carnajevo sąmokslą.

D.Kadyrbajevas pasakojo tyrėjams, kad dvi dienos po sprogimų atvyko pas Dž.Carnajevą ir kalbėjosi, kol šis surūkė cigaretę. Vėliau čečėnas atvyko pas draugus kazachus ir svečiavosi jų namuose iki vidurnakčio.

Viskas vyko kaip įprasta, išskyrus vieną dalyką: Dž.Carnajevas, nešiojęs ilgus plaukus, staiga nusikirpo trumpai.

Kitą dieną po paskaitų, apie 16 val., Dž.Carnajevas parvežė A.Tažajakovą namo. Maždaug po valandos D.Kadyrbajevas jau skambino R.Philliposui, kad šis įsijungtų televizorių, kai grįš namo. Žiniasklaida paviešino įtariamų sprogdintojų nuotraukas.

Namie neužtiko

Maždaug 19 val. trys draugai atvyko į Dž.Carnajevo bendrabutį, bet kambario draugas pasakė, kad čečėnas išvyko prieš keletą valandų.

Žiūrėdami filmą ir laukdami jo grįžtančio draugai pastebėjo kuprinę, kurioje buvo sudėti pirotechnikos užtaisai, iš kurių buvo išimtas parakas.

Anot prokurorų, tą akimirką draugai kazachai suprato, kad Dž.Carnajevas yra susijęs su sprogdinimais. Gavę SMS žinutę ir leidimą pasiimti viską ką nori, jie suvokė, kad daugiau draugo nebepamatys.

Vėliau tą patį vakarą trys draugai grįžo į Dž.Carnajevo kambarį ir pasiėmė kuprinę, fejerverkus, stiklainį vazelino ir nešiojamąjį kompiuterį. Visi šie daiktai dabar yra teisėsaugos rankose.

R.Philliposas iš pradžių painiojosi duodamas parodymus, bet galiausiai prisipažino, kad jie paėmė daiktus ir kurį laiką jaudindamiesi bei bijodami svarstė, ką su jais daryti. Galiausiai amerikietis pasakė kazachams: "Darykite, kaip išmanote."

Netrukus kuprinė su fejerverkais atsidūrė šiukšlių konteineryje, o kitą rytą A.Tažajakovas stebėjo, kaip jį ištuštino šiukšliavežis.


Bostono sprogdintojai

Per du sprogimus, kurie nugriaudėjo per Bostono maratoną praėjusį mėnesį, žuvo trys žmonės ir daugiau nei 260 buvo sužeista.

Dž.Carnajevui (nuotr. dešinėje) pateikti kaltinimai panaudojus masinio naikinimo ginklą. Jam gali būti skiriama mirties bausmė.

Per sulaikymo operaciją 19-metis Dž.Carnajevas buvo sunkiai sužeistas ir dabar gydomas kalėjimo medicinos centre į vakarus nuo Bostono. Jo vyresnysis brolis, 26-erių Tamerlanas Carnajevas, žuvo per susišaudymą su policija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų