Antausis Ukrainai: FIDE vadovu perrinktas buvęs Rusijos vicepremjeras

Tarptautinės šachmatų federacijos (FIDE) vadovu sekmadienį buvo perrinktas buvęs Rusijos premjero pavaduotojas Arkadijus Dvorkovičius, pranešė federacijos rinkimų komisijos vadovas.

Per balsavimą A. Dvorkovičius įveikė varžovą ukrainietį, teigusį, kad FIDE prezidentas nebegali likti šiame poste dėl Rusijos karo Ukrainoje.

Balsavime Indijoje už A. Dvorkovičių balsavo 157 iš 179 nacionalinių šachmatų asociacijų, sakė FIDE rinkimų komisijos pirmininkas Roberto Rivello (Robertas Rivelas).

Ukrainiečių didmeistris Andrijus Baryšpolecas gavo tik 16 balsų. Penkios narės susilaikė, o vienas balsas buvo negaliojantis.

Rusijai vasario mėnesį užpuolus Ukrainą, virtinei Rusijos pareigūnų buvo įvestos sankcijos, daug tarptautinių sporto organizacijų uždraudė rusų sportininkams dalyvauti varžybose.

Tačiau 50 metų A. Dvorkovičius, kuris Rusijos vicepremjeru dirbo 2012–2018 metais, savo postą FIDE išsaugojo.

A. Baryšpolecas prieš balsavimą Čenajaus mieste šalims narėms sakė, kad A. Dvorkovičius turi „didžiulių ryšių su Rusijos vyriausybe“.

„Jūs, Arkadijau, esat atsakingas už tai, kas dabar įvyko Ukrainoje. Jūs atsakingas už Rusijos vyriausybės ir Rusijos karo mašinos stiprinimą. Kaip mes, šachmatų pasaulis, galime tai leisti?“ – sakė jis.

Tačiau A. Dvorkovičius tvirtino užėmęs „griežtą poziciją dėl tragiškų įvykių Ukrainoje“ ir rėmęs sprendimus „dėl Rusijos vaidmens FIDE mažinimo“.

Jūs atsakingas už Rusijos vyriausybės ir Rusijos karo mašinos stiprinimą.

Kovo mėnesį A. Dvorkovičius atrodė kritikuojantis Rusijos invaziją – interviu JAV naujienų svetainei „Mother Jones“ jis sakė, kad „mintimis yra su Ukrainos civiliais“.

Jis kalbėjo, kad karai žudo ne tik žmones, bet ir „viltis bei siekius, įšaldo ar nutraukia santykius bei ryšius“.

Šie komentarai buvo smarkiai sukritikuoti Rusijoje ir vėliau A. Dvorkovičius, regis, atsitraukė pareikšdamas, kad „nacizmui ar vienų šalių dominavimui prieš kitas vietos nėra“.

Šis pareiškimas buvo laikomas užkoduota parama Kremliui, vaizduojančiam Ukrainą kaip nacių valdomą šalį ir kaltinančiam Vakarus siekiu slapta ją užvaldyti.

Rusija giria savo ekspremjero perrinkimą FIDE vadovu

FIDE vadovu sekmadienį perrinkus A. Dvorkovičių, Kremlius tai pavadino Maskvos „pergale“.

A. Dvorkovičiaus perrinkimas FIDE prezidentu yra „aiškiai labai geros naujienos ir labai reikšminga pergalė“, naujienų agentūrai TASS sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Tai labai šaunu. Tai svarbi organizacija, laukia daug darbų ir mes tikimės, kad Dvorkovičius dirbs sėkmingai“, – pridūrė jis.


Šiame straipsnyje: Arkadijus DvorkovičiusFIDE vadovasšachmataikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių