Apsipirkti į Lenkiją plūsta ir čekai: nuo lentynų šluoja ne tik maistą

  • Teksto dydis:

Sutaupyti ir apsipirkti pigiau Lenkijoje bando ne tik lietuviai, bet ir čekai. Tūkstančiai jų plūsta į Lenkijos miestus pigiau apsipirkti. Dėl čia laikinai panaikinto PVM maisto produktams ir sumažinto degalams, čekams apsimoka važiuoti šimtus kilometrų, praneša Info diena.

Pusei metų Lenkijos valdžia sumažino PVM maistui nuo 5 proc. iki nulio, į parduotuvės ėmė plūsti ne tik lenkai, bet ir kaimyninių šalių gyventojai. Pavyzdžiui, parduotuvės „Biedronka“ aikštelėje mašinų su čekiškais numeriais daugiau nei lenkiškais.

„Pas mus atvyksta daugybė čekų, jie perka viską: bakalėjos prekes, baldus, duris, grindų dangas – viską. Džiaugiamės, kad jie čia atvyksta“, – pasakojo parduotuvės vadovė Kudowa Zdroj.

Kai kurie čekai apskaičiavo, kad jiems verta važiuoti apsipirkt svetur net kelis šimtus kilometrų.

„Gyvename už kelių šimtų kilometrų nuo sienos, vis tiek verta atvažiuoti. Sumokėjau apie 125 eurus, prisikroviau pilną bagažinę. Mėsa tikrai pigesnė. Kiaulienos kepsnys, faršas nekainuoja nė euro“, – atviravo viena čekė.

„Sviesto čia galite nusipirkti už 1 eurą ir 25 centus. Sumokėjau 41 eurą, o už tas pačias prekes Čekijoje sumokėčiau dvigubai“, – džiaugėsi kitas.

„Mes čia pirmą kartą. Atvažiavome, nes viskas atpigo“, – šnekėjo dar vienas čekas.

„Mėsa čia daug pigesnė“, – kalbėjo Čekijos pilietė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

PVM degalams Lenkijoje buvo sumažintas nuo 23 proc. iki 8 proc., tad užsieniečių eilės nusidriekė ir prie degalinių. Čekijos teisės aktai leidžia kanistruose gabenti ne daugiau kaip 20 litrų benzino, tad kai kurie vairuotojai Lenkijos sieną kerta kelis kartus.

„Kaina skiriasi aštuoniomis Čekijos kronomis už litrą, tai yra 0,33 euro centrų skirtumas. Piluosi 60 litrų, sumoku apie 20 eurų mažiau“, – tvirtino vienas čekas.

Sumokėjau 41 eurą, o už tas pačias prekes Čekijoje sumokėčiau dvigubai.

„Pasaka vairuotojams“, – džiūgavo kitas.

Lenkijos vyriausybės teigimu, lengvatų tikslas – pagelbėti gyventojams per energetikos krizę ir padidėjus infliacijai, tačiau Čekijos ekonomistai sako, kad tai – populistinis žingsnis, dėl kurio atsiras didžiulės skolos.

„Lenkijos vyriausybės biudžeto deficitas turės būti padengtas ateityje. Čekijos verslininkai kenčia nuo šios lenkų priemonės ne tik pasienio zonoje. Nuo to taip pat nukentės Čekijos valstybės biudžetas, nes Čekijoje bus mažiau pardavimų, o tai reiškia ir papildomus mokesčius“, – komentavo Čekijos ekonomistas Tepan Kreček.

Metinė vartotojų kainų infliacija Lenkijoje pernai gruodį pasiekė 8,6 proc. – aukščiausią lygį per du dešimtmečius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tas

Tas portretas
Sumazinimas Lenkijai sugrys su kaupu ,pagarba Lenkijos Valdziai ,kuri dirba savo Tautai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių