Pereiti į pagrindinį turinį

Ar JAV galėtų nužudyti Basharą al Assadą?

2012-06-15 09:04
Ar JAV galėtų nužudyti Basharą al Assadą?
Ar JAV galėtų nužudyti Basharą al Assadą? / Scanpix nuotr.

Tokį nemalonų scenarijų apsvarstęs JAV leidinio „The Daily Beast“ apžvalgininkas Peteris Beinartas daro išvadą: tai yra įmanoma.

Niujorko universiteto žurnalistikos ir politikos mokslų profesorius adjunktas pristato argumentus prieš šią idėją, bet pat paneigia juos vieną po kito.

Galbūt Jungtinėms Valstijoms nederėtų užsiimti suplanuotomis žmogžudystėmis? Bet praėjusią savaitę JAV nepilotuojamas lėktuvas likvidavo aukštą „Al Qaedos“ veikėją Abu Yahya al Libi. Aišku, jis priklausė tinklui, kuris siekia žudyti amerikiečius, o Basharas al Assadas žudo savo žmones. Bet Vašingtonas ne kartą yra parodęs, kad yra pasirengęs ginklu stabdyti kitų valstybių smurtą prieš savo žmones. Taip nutiko Bosnijoje 1995 m., Kosove 1999 m., Libijoje 2011 m.

Nors Jungtinėse Valstijose galioja prezidento įsakymas, draudžiantis kėsintis į kitų valstybių vadovus, Vašingtonas ne visada jo laikosi. Šaltojo karo metais JAV padėjo organizuoti perversmus, kurie baigėsi Pietų Vietnamo vadovo Ngô Đình Diệmo ir Čilės prezidento Salvadoro Allende's mirtimi. George'o W.Busho administracija 2003 m. pradėjo karą Irake siekdama likviduoti Saddamą Husseiną. Ir nors JAV tiesiogiai neprisidėjo prie Muammaro al Gaddafi mirties praėjusį rudenį, tai buvo numanomas, o galbūt ir trokštamas Vašingtono inicijuoto karo rezultatas.

O kas, jeigu užsienio valstybės lyderio likvidavimas sukurs pavojingą precendentą? Jeigu JAV nužudys B.al Assadą, kas sustabdys Siriją nuo bandymo nužudyti Baracką Obamą?

„Galima užduoti tą patį klausimą apie sankcijas, kurias taikome kitoms šalims, ir karus, kuriuos pradedame, – pats atsakė P.Beinartas. – JAV kitų valstybių suverenitetą pažeidžia įvairiausiais būdais. Ir priežastis, kodėl jos nesielgia taip pat su mumis, yra ne precedento nebuvimas, o galios stoka.“

„Leiskite paaiškinti: aš nesiūlau nužudyti B.al Assado. <...> Aš klausiu, kiek toli mes pasiryžę nueiti iškeldami JAV saugumo interesus ir humanitarinius idealus aukščiau valstybių suvereniteto ir tarptautinės teisės. Atsižvelgus į tai, kaip toli Amerika pažengė šia kryptimi per pastaruosius metus, bandymas nužudyti B.al Assadą visiškai neatrodo radikalus“, – reziumavo P.Beinartas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų