Arizonoje ir Viskonsine patvirtinta J. Bideno pergalė prezidento rinkimuose

Arizoną ir Viskonsinas pirmadienį formaliai patvirtino išrinktojo JAV prezidento Joe Bideno pergalę rinkimuose, dar labiau įtvirtindami jo triumfą, nors dabartinis valstybės vadovas Donaldas Trumpas vis dar neatsisako savo nepagrįstų pareiškimų apie rinkimų klastojimą.

„Šie rinkimai buvo surengti skaidriai, tiksliai ir sąžiningai, laikantis Arizonos įstatymų ir rinkimų procedūrų, nepaisant daugybės nepagrįstų priešingų teiginių“, – galutinai patvirtindama rinkimų rezultatus pareiškė Arizonos valstijos sekretorė Katie Hobbs.

Vėliausią kartą grumtynes dėl Baltųjų rūmų šioje pietvakarinėje valstijoje laimėjusiu demokratu 1996 metais tapo Billas Clintonas – taigi, šiemet galima kalbėti apie reikšmingus pokyčius JAV rinkėjų žemėlapyje.

J. Bidenas įveikė D. Trumpą tik kiek daugiau nei 10 400 balsų persvara valstijoje, kur balsavimas pasižymėjo dideliu aktyvumu, o dėl demografinių pokyčių auga jaunų ispanakalbių rinkėjų skaičius.

Buvusio viceprezidento pergalę buvusioje respublikonų tvirtovėje galima paaiškinti tuo, kad priemiesčių gyventojoms yra patrauklūs jo centristinės pažiūros, sako ekspertai.

D. Trumpas atsisako nusileisti J. Bidenui, todėl keliomis savaitėmis vėluoja valdžios perdavimo procesas. Dabartinis valstybės vadovas yra paskelbęs nepagrįstų pareiškimų apie sukčiavimą per balsavimą, kuriuos atmetė tiek valstijų, tiek federaliniai teismai.

„Oho, Arizonoje – visiška rinkimų korupcija. Prasidėjo svarstymas!“ – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D. Trumpas, jo advokatams susitikus su įstatymų leidėjais Arizonoje.

Viskonsinas, kuriame 2016 metais D. Trumpas laimėjo nedidele persvara, pirmadienį irgi patvirtino J. Bideno pergalę. Valstijos gubernatorius Tony Eversas per tviterį parašė turėjęs „atlikti savo pareigą“.

„Prašau, prisidėkite prie mano padėkos mūsų darbuotojams, rinkimų administratoriam ir balsavimo apylinkių darbuotojams, nenuilstamai dirbusiems visoje mūsų valstijoje, kad užtikrintume mums saugius, sąžiningus ir veiksmingus rinkimus“, – pridūrė jis.

D. Trumpas taip pat bylinėjasi Pensilvanijoje. Šioje valstijoje prezidentas irgi laimėjo 2016 metais, tačiau šiemet ją atkovojo demokratai.

Pensilvanijos aukščiausiasis teismas šeštadienį atmetė respublikonų skundą, kuriuo buvo siekiama pripažinti negaliojančiais paštu atsiųstus balsalapius šioje „svyruojančioje“ valstijoje, arba apskritai panaikinti rezultatus ir leisti valstijos įstatymų leidėjams patiems išrinkti nugalėtoją.

Teismas vienbalsiai atmetė abu prašymus, o antrą pavadino „neįtikėtinu siūlymu, kad teismas atimtų balsą iš visų 6,9 mln. Pensilvanijos gyventojų, dalyvavusių visuotiniuose rinkimuose“.

Pensilvanijoje oficialiai buvo patvirtinta J. Bideno pergalė lapkričio 24 dieną. Prezidento skundu taip pat buvo siekta sustabdyti tvirtinimo procedūrą.

J. Bidenas, nepaisydamas D. Trumpo ir jo štabo pastangų panaikinti rinkimų rezultatus, tęsia pereinamąjį procesą ir turi būti prisaikdintas sausio 20 dieną.

Rinkimų baigtį sprendžiančioje Rinkikų kolegijoje J. Bidenas yra užsitikrinęs 306, o D. Trumpas – 232 balsus.

Visuotinio balsavimo rezultatai, nesprendžiantys prezidento rinkimų baigties, bet turintys svarią politinę ir simbolinę reikšmę, rodo, kad J. Bidenas laimėjo surinkęs 51 proc. balsų prieš 47 procentus.

Rinkikų kolegija, susirinksianti gruodžio 14 dieną, beveik neabejotinai savo balsavimu patvirtins J. Bideno pergalę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių