Armėnijoje tūkstančiai žmonių vėl reikalauja premjero atstatydinimo

Jerevene dešimtys tūkstančių protestuotojų šeštadienį vėl reikalavo, kad atsistatydintų Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas, pasirašęs prieštaringai vertinamą taikos susitarimą su Azerbaidžanu.

Jerevanas lapkričio 9 dieną tarpininkaujant Maskvai pasirašė su Baku susitarimą, kuriuo buvo užbaigtos pusantro mėnesio trukusios įnirtingos kovos dėl atsiskyrusio nuo Azerbaidžano Kalnų Karabacho regiono. Tos kautynės pareikalavo tūkstančių žmonių gyvybių.

Pagal šią sutartį Armėnija užleido tris rajonus, supančius etninių armėnų kontroliuojamą anklavą. Dar keturis rajonus, kontroliuotus armėnų separatistų nuo 10-ojo dešimtmečio, Azerbaidžano pajėgos atkovojo per karines operacijas.

Šis sprendimas išprovokavo įniršį Armėnijoje, kur demonstrantai šturmavo ir nusiaubė kelis vyriausybės pastatus. Nuo to laiko Jerevane beveik kasdien rengiamos demonstracijos, protestuotojams reikalaujant, kad N. Pašinianas atsistatydintų.

Nors premjerui kol kas pavyksta atlaikyti audrą, šeštadienį buvo surengtas lig šiol didžiausias mitingas, Jerevano centre esančioje Laisvės aikštėje susirinkus apie 10 tūkst. demonstrantų, iš įvykio vietos pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai. Naujienų agentūros "Interfax" korespondentai sakė, kad demonstrantų buvo dešimtys tūkstančių.

Protestuotojai skandavo „Nikolas – išdavikas“ ir „Armėnija be Nikolo“, taip pat mojavo Armėnijos ir Karabacho vėliavomis.

„Nikolas yra politinis lavonas. Neketinu eiti paskui lavoną į kapą“, – AFP sakė 49 metų Mania Chačatrian.

„Dėl jo mūsų tėvynė, mūsų liaudis patyrė tokių žaizdų, kad joms išgyti prireiks kelių kartų“, – sakė ji.

N. Pašinianas, kurio žmona ir sūnus per konfliktą buvo fronte, teigia, kad Jerevanas neturėjo kito pasirinkimo kaip tik pasirašyti taikos susitarimą ir kad šis dokumentas užtikrins Kalnų Karabacho išlikimą.

Nors etninių armėnų kontroliuojamas anklavas neteko daug teritorijų, jam garantuos ateitį beveik 2 000 dislokuotų Rusijos taikdarių, kuriems suteikti penkerių metų trukmės atnaujinami įgaliojimai.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį gyrė N. Pašiniano „drąsą“ pasirašant susitarimą dėl taikos Kalnų Karabache. Kremliaus šeimininkas šį sprendimą pavadino „skausmingu“, bet „būtinu“.

Armėnijos valdžia praėjusį mėnesį pareiškė, kad buvo užkirstas kelias mėginimui nužudyti vyriausybės vadovą.

N. Pašinianas sako neketinąs atsistatydinti, o šeštadienį sakydamas per televiziją transliuotą kalbą pabrėžė, kad jo vyriausybės prioritetas yra grąžinti į nelaisvę paimtus armėnus, taip pat žuvusiųjų per kautynes palaikus.

s



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha  portretas
Leiskit kvailoms armenų boboms pakariauti su turkais, matot, kaip joms liežuviai niežti....dar pora tūkstančių lavonų ir turkų tankai Jerevane būtų visai sveikas reiškinys...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių