Pereiti į pagrindinį turinį

Artėjant pasaulio futbolo čempionatui Rusiją sukrėtė rasizmo skandalas

2018-03-29 16:05
BNS inf.

Artėjant pasaulio futbolo čempionatui, šiemet jį rengiančioje Rusijoje įsiplieskė naujas rasizmo skandalas; sunerimę Maskvos pareigūnai į jį šįkart žiūri itin rimtai.

Ousmane Dembele (dešinėje)
Ousmane Dembele (dešinėje) / AFP nuotr.

Mintis, kad žiūrovai gali imti šaipytis iš juodaodžių futbolininkų imituodami beždžionių leidžiamus garsus, neduoda ramybės nuo birželio 14-osios iki liepos 15-osios Rusijoje vyksiančio futbolo čempionato organizatoriams.

Tačiau rasizmas prasiveržė dar neprasidėjus tai futbolo šventei. Antradienį per Rusijos ir Prancūzijos komandų draugiškas rungtynes Sankt Peterburge varžybas sirgaliai ėmė šaipytis iš prancūzų žaidėjų Ousmane'o Dembele (Usmano Dembelės) ir Paulo Pogbos (Polo Pogbos).

Naujienų agentūros AFP fotografas girdėjo, kaip imituodami beždžionių garsus rusų sirgaliai juokėsi iš futbolo klubo „Barcelona“ puolėjo O. Dembele. Tuo tarpu internautai pranešė, kad iš tribūnų, kuriose draugiškas varžybas, pasibaigusias prancūzų rinktinės pergale, stebėjo 50 tūkst. žiūrovų, buvo girdimi tokie pat garsai „Manchester United“ žvaigždės P. Pogbos atžvilgiu.

Prancūzijos sporto ministrei Laurai Flessel (Laurai Flesel) paraginus „Europos ir tarptautinę“ sporto bendruomenę imtis veiksmų, incidentą Sankt Peterburge pradėjo tirti Tarptautinė futbolo federacija (FIFA).

Rusijos futbolo sąjungos (RFS) reakcija iš pradžių buvo skeptiška: jos saugumo tarybos vadovas pareiškė, kad jo stebėtojai „nieko panašaus nei girdėjo, nei užfiksavo“. Vis dėlto antidiskriminacijos inspektorius Aleksejus Smertinas kiek vėliau paskelbė, kad RFS jau pradėjo savo tyrimą dėl minėto incidento.

Rusijos parlamento pirmininko pavaduotojas Igoris Lebedevas, sporto gerbėjas ir RFS vykdomojo komiteto narys, sirgalių rasistinio elgesio problemą pamėgino išspręsti neįprastu rusų futbolo pareigūnams būdu.

„Noriu paraginti sirgalius liautis (taip elgtis)“, – sakė jis sporto naujienų portalui „Čempionat“.

„Tai nėra vien problema, kaip mūsų gerbėjai priima afroamerikiečius ir juodaodžius žaidėjus, – teigė I. Lebedevas. – Ši problema yra visur: toks blogas elgesys nesiliaus, kol nepradėsime už tai bausti.“

Įvairių formų diskriminacija Rusijoje yra paplitusi dar nuo Sovietų Sąjungos laikų, bet su ja retai kovojama drąsiai.

Kritikai tvirtina, kad ją dar labiau aštrina nacionalistinės ir socialiniu požiūriu konservatyvios Kremliaus ideologijos mišinys, o kartais ši ideologija priartėja ir prie ksenofobijos.

I. Lebedevas liepė rusams liautis diskriminavus užsieniečius futbolininkus ir ragino juos vadovautis savo patriotiškumu ir nedaryti gėdos „mūsų šalies prestižui“.

„Negi norime padaryti gėdos šaliai?“ – klausė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų